Σύλληψη µετά τα 40: Τα κλειδιά για να την πετύχεις

Σύλληψη μετά τα 40: Ακόµα και αν διανύεις την πέµπτη, πολύ όµορφη, δεκαετία της ζωής σου, µπορείς να µείνεις έγκυος ακολουθώντας τις παρακάτω συµβουλές.

sillipsi-over40

Ευχαριστούµε για τις πληροφορίες τη Χαρούλα Μαθιοπούλου - Μπιλάλη, BSc, MmedSci, µοριακή βιολόγο µε εξειδίκευση στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εξωσωµατική Γονιµοποίηση, ιδρυτικό µέλος της Bilalis Women Wellness Medical Practice (www.harroulabilali.gr).

Σύλληψη μετά τα 40: H σύλληψη σε γυναίκες µεγαλύτερες των 40 ετών µπορεί να είναι ένας δύσκολος αγώνας. Και όπως σε κάθε αγώνα, όσο πιο καλά προετοιµασµένη είσαι τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να βγεις νικήτρια. Δες πώς µπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να µείνεις έγκυος, είτε µε φυσικό τρόπο είτε µε κάποια µέθοδο εξωσωµατικής γονιµοποίησης.

Σταθεροποίησε τα επίπεδα των ορµονών σου Και δεν εννοούµε τις γνωστές γοναδοτροπίνες ή την οιστραδιόλη. Σύµφωνα µε τους ενδοκρινολόγους, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εµφανίσουν δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, και µια αυξηµένη TSH, πάνω από 2,5 (ιδανικά 0,8-2), µπορεί να είναι βασική αιτία υπογονιµότητας.

Διατήρησε υγιές βάρος Ένας αυξηµένος δείκτης µάζας σώµατος (ΔΜΣ> 25) µπορεί να µειώσει τις πιθανότητες σύλληψης και να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυµοσύνη, συµπεριλαµβανοµένων του διαβήτη κύησης και της υπέρτασης. Η περίσσεια λιπώδους ιστού παράγει οιστρογόνα, τα οποία µπορεί να οδηγήσουν σε ορµονική ανισορροπία και µειωµένη αναπαραγωγική ικανότητα. Σε περίπτωση που πρέπει να γίνει ορµονική διέγερση των ωοθηκών, όσο λιγότερο είναι το λίπος ατην κοιλιά τόσο το καλύτερο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι 10 τροφές που αυξάνουν τη γονιμότητα

Έλεγξε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίµα σου Οι γυναίκες µετά τα 40 διατρέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο για ανισορροπίες του σακχάρου στο αίµα και αντίσταση στην ινσουλίνη, καταστάσεις που σχετίζονται µε υπογονιµότητα. Γι’ αυτό απόφυγε τη ζάχαρη και τα επεξεργασµένα δηµητριακά και ακολούθησε διατροφή µε χαµηλό γλυκαιµικό δείκτη, άπαχη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες από τα λαχανικά.

Διόρθωσε µια πιθανή ανεπάρκεια της προγεστερόνης Ο ρόλος της προγεστερόνης είναι να προετοιµάσει το ενδοµήτριο για την εµφύτευση του γονιµοποιηµένου ωαρίου. Ανεπαρκή επίπεδα προγεστερόνης στο δεύτερο µισό του κύκλου µπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σύντοµους κύκλους (<25 ηµέρες) και υπογονιµότητα, λόγω αναποτελεσµατικής εµφύτευσης. Χάρη στη διαθεσιµότητα βιο-πανοµοιότυπων σκευασµάτων προγεστερόνης, µπορείς να προστατέψεις µία εγκυµοσύνη στο α' τριµήνο, αν τα επίπεδα της προγεστερόνης είναι χαµηλά.

Διατήρησε την υγεία και το pH του κόλπου σου Μία χρόνια κολπίτιδα µπορεί να προκαλέσει µειωµένα ποσοστά γονιµότητας, ενώ διαταραχές στη φυσιολογία του κόλπου οδηγούν σε µη ιδανικό περιβάλλον για το έµβρυο. Κάνε έναν έλεγχο εγκαίρως.

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i