Τα 43 πιο στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή του ανθρώπου – η κλίμακα του στρες

Η καταγραφή αυτή που παρατίθεται παρακάτω (κι έμεινε γνωστή ως Holmes and Rahe Stress Scale) έγινε με ιεραρχικό τρόπο

Τα 43 πιο στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή του ανθρώπου – η κλίμακα του στρες

To 1967 oι Ψυχίατροι Thomas Holmes και Richard Rahe μέσα από μία έρευνα πάνω σε δείγμα 5.000 Αμερικανών ασθενών , κατέγραψαν τα πιο στρεσογόνα γεγονότα που μπορεί να προκαλέσουν κάποιο είδος διαταραχής και παθολογίας στον άνθρωπο.

Αν και η έρευνα αφορούσε δείγμα του Αμερικάνικου πληθυσμού, ωστόσο, τα Στρεσογόνα γεγονότα που κατεγράφησαν, θεωρούνται ότι επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους, χωρίς στατιστικά σημαντικές διαφορές όσον αφορά την πολιτιστική κουλτούρα, είναι δηλαδή πανανθρώπινα. Ωστόσο, άλλοι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχουν δια-πολιτισμικές διαφορές και η συγκεκριμένη κλίμακα θεωρείται αδύνατη και «ψυχομετρικά» ευάλωτη ως προς αυτό το σημείο.

Παρά ταύτα, η Κλίμακα Στρές των Thomas Holmes και Richard Rahe έχει ακρίβεια σε κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως παναθρώπινη, διαχρονική, δια-γενεακή και αρχετυπική αγωνία-φόβο: ο θάνατος είναι ο πιο στρεσογόνος παράγοντας στη ζωή και σε όλη την ιστορία του ανθρώπου, αφού έρχεται πρώτος στη σχετική κλίμακα και μάλιστα παίρνει και την υψηλότερη βαθμολογία (=100) όσον αφορά την ισχυρότατη στρεσογόνο επίδραση που ασκεί.

Η καταγραφή αυτή που παρατίθεται παρακάτω (κι έμεινε γνωστή ως Holmes and Rahe Stress Scale) έγινε με ιεραρχικό τρόπο: δηλαδή προς την κορυφή βρίσκονται τα πλέον στρεσογόνα γεγονότα, αυτά που επηρεάζουν περισσότερο την υγεία των ατόμων και προς το τέλος βρίσκονται τα λιγότερο στρεσογόνα.

Όσο πιο πολλά στρεσογόνα γεγονότα – από αυτά που βρίσκονται στις λίστες που ακολουθούν- βιώνει ο άνθρωπος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσει, να εμφανίσει κάποιαδιαταραχή. Αυτό γίνεται με βάση μία ειδική βαθμολογία που έχει η κλίμακα Στρες και μπορείτε να δείτε εδώ:

Επίσης, παρατηρήστε (στη λίστα που ακολουθεί μετά τους ενήλικες) ότι τα ανήλικα άτομα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αλλαγές εντός οικογενειακού πλαισίου: οτιδήποτε απειλεί την οικογενειακή συνοχή βιώνεται με έντονο στρες από τους ανήλικους.

Ο θάνατος, χωρίς αμφιβολία, είναι το πιο στρεσογόνο γεγονός στη ζωή του ανθρώπου, είτε στην ανήλικη είτε στην ενήλικη περίοδο της ζωής του.

Επιπροσθέτως, κάποιοι ερευνητές επισημαίνουν και αναφέρουν και τη διαδικασία της εμμηνόπαυσης ως έναν από τους πλέον στρεσογόνους παράγοντες, που η συγκεκριμένη Κλίμακα δεν περιλαμβάνει.

Τα 43 πιο στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή των ενηλίκων:

1) Θάνατος του/της συζύγου ή του συντρόφου (για όσους δεν είναι παντρεμένοι ή δεν έχουν κάποιο σύντροφο, ο θάνατος μπορεί να αφορά έναν γονέα, ένα φίλο-η, ή κι ένα κατοικίδιο ακόμα).

2) Διαζύγιο

3) Χωρισμός από τον/ την σύζυγο (χωρίς την ύπαρξη διαζυγίου) ή χωρισμός από τον σύντροφο / Εμμηνόπαυση (κάποιοι ερευνητές στην τρίτη θέση τοποθετούν και την εμμηνόπαυση, που δεν περιλαμβάνει η αρχική Κλίμακα).

4) Φυλάκιση (με τη μορφή εγκλεισμού/κράτησης)

5) Θάνατος ενός στενού οικογενειακού μέλους

6) Τραυματισμοί / Σωματικές βλάβες ή ασθένεια

7) Γάμος (Αξίζει να αναφερθεί – όπως διαφαίνεται από τη σχετική λίστα- πως στρες δεν προκαλούν μόνο τα δυσάρεσταγεγονότα(πχ. θάνατος-διαζύγιο) αλλά και τα ευχάριστα όπως ο γάμος (ο οποίος μάλιστα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των πλεόν στρεσογόνων γεγονότων της ζωής- για τα ανήλικα άτομα δε, ο γάμος είναι απο τις πλέον αγχωτικές καταστάσεις). Αυτό σύμφωνα με τους Holmes and Rahe δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη: κάθε καινούργια και προτόγνωρη κατάσταση στον άνθρωπο- είτε προς το θετικό είτε προς το αρνητικό, κρύβει τον φόβο του αγνώστου κι επομένως την πιθανότητα του αιφνιδιασμού από τις άγνωστες συνθήκες, στοιχεία που δημιουργούν από μόνα τους έντονο στρες για κάθε άτομο)….

Δες τη συνέχεια στο themamagers.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i