Τελικά, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο η Nutella;

Πριν τρομάξεις και εσύ διάβασε τι αναφέρει σχετικά o ειδικός σε θέματα διατροφής.

Νουτέλα

Θεωρητικά, ολόκληρος ο πλανήτης θα πρέπει να είναι ανήσυχος αν σκεφτεί κανείς ότι περίπου 365.000.000 κιλά Nutella καταναλώνονται κάθε χρόνο σε 160 χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, το φοινικέλαιο είναι πιο επικίνδυνο από τα άλλα φυτικά έλαια, όταν χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες χρησιμοποιούνται για να αφαιρεθεί το φυσικό κόκκινο χρώμα που έχει αλλά και για να εξουδετερωθεί η έντονη μυρωδιά του. Η διαδικασία επεξεργασίας του προκαλεί προσμείξεις που ονομάζονται γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων και απελευθερώνει γλυκιδόλη, μια ένωση που συσχετίζεται άμεσα με καρκινογένεση.

Όμως η εταιρία Ferrero υποστηρίζει πως το φοινικέλαιο – και συνεπώς η Nutella- είναι ασφαλές επειδή προέρχεται από φρεσκοκομμένα φρούτα και υποβάλλεται σε επεξεργασία κάτω από ελεγχόμενες θερμοκρασίες.

Τελικά, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο η Nutella; - εικόνα 1

Πρέπει να ανησυχείς;

"Ο κίνδυνος πιθανών επιπλοκών για την υγεία λόγω μολυσματικών παραγόντων που βρίσκονται στο φοινικέλαιο είναι εξαιρετικά χαμηλός», αναφέρει ο Τέιλορ Wallace, Ph.D., καθηγητής στο τμήμα μελετών της Διατροφής και των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο George Mason.

Από την πλευρά της η Ferrero αναφέρει ότι “η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών αποτελεί πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα για τη Ferrero, η οποία επιβεβαιώνει ότι όλα τα προϊόντα Ferrero είναι ασφαλή” ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία έχει αναλύσει την ύπαρξη βλαβερών προσμείξεων σε ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων και ελαίων, δηλώνει ότι η παρουσία τέτοιων προσμείξεων εξαρτάται από τα είδη των ελαίων και των λιπαρών που χρησιμοποιούνται, καθώς επίσης και από το είδος της επεξεργασίας στην οποία υποβάλλονται.

Τι πρέπει τελικά να κάνουμε;

“Θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη ότι το φοινικέλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, και πρέπει, έτσι και αλλιώς να το καταναλώνουμε με μέτρο. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν συνήθως φοινικέλαιο είναι το φυστικοβούτυρο, το παγωτό, και το συσκευασμένο ψωμί" λέει ο Τέιλορ Wallace και συνεχίζει τονίζοντας ότι “δεν είναι και πολύ σοφό να φάει κανείς ολόκληρο το βάζο με τη Nutella.

Αλλά μια μικρή κρέπα με λίγη ποσότητα Nutella ή μια μικρή φετούλα ψωμί δεν είναι σίγουρα στην κορυφή της λίστας όλων όσων θα πρέπει να περικόψει κανείς. Άλλωστε η υπερκατανάλωση τέτοιων τροφών, η έλλειψη άσκησης και η παχυσαρκία είναι παράγοντες που οδηγούν με μεγαλύτερη πιθανότητα σε προβλήματα υγείας από ότι το φοινικέλαιο”.

Φτιάξε άλειμμα σοκολάτας με φουντούκι από το Στέλιο Παρλιάρο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i