Τι να κάνεις αν δεν μένεις έγκυος (υπάρχει δυσκολία σύλληψης ή μήπως όχι;)

Τι να κάνεις αν δεν μένεις έγκυος; Όλο και περισσότερα ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί. Ποια είναι τα αίτια και πώς αντιµετωπίζουµε αυτές τις περιπτώσεις;

den-meneis-egkios

Πότε ένα ζευγάρι πρέπει να απευθύνεται στο γιατρό: Αν µετά από ένα έτος συχνών και ελεύθερων επαφών στις γόνιµες ηµέρες δεν έχει επιτευχθεί σύλληψη, τότε καλό είναι το ζευγάρι να συµβουλευτεί το γιατρό. Είναι σηµαντικό να γίνει σαφές πως τα προβλήµατα σύλληψης αφορούν το ζευγάρι πάντα και όχι µόνο τη γυναίκα ή τον άνδρα.

Στο 40% των περιπτώσεων ευθύνεται γυναικείος παράγοντας, στο 40% ανδρικός, ενώ στο 20% των περιπτώσεων υπογονιµότητας έχουµε συµµετοχή και των δύο συντρόφων.

Ποιες είναι οι γόνιµες ηµέρες

Ως «γόνιµες ηµέρες» εννοούµε τις ηµέρες που ακολουθούν την ωοθηλακιορρηξία, την απελευθέρωση δηλαδή του ωαρίου από την ωοθήκη. Αυτές τις ηµέρες το ωάριο µπορεί να γονιµοποιηθεί εφόσον συναντηθεί µέσα στη σάλπιγγα µε ένα σπερµατοζωάριο. Οι γόνιµες ηµέρες διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, ανάλογα µε τον κύκλο. Στις περισσότερες γυναίκες µε κύκλο 26-28 ηµερών, οι γόνιµες ηµέρες είναι συνήθως µεταξύ 11ης και 15ης ηµέρας του κύκλου. Αν ο κύκλος είναι µικρότερος, οι γόνιµες ηµέρες είναι νωρίτερα.

Πώς διερευνώνται τα προβλήµατα σύλληψης

Καλό είναι η διερεύνηση να ξεκινά ταυτόχρονα µε ένα σπερµοδιάγραµµα του άνδρα και ενδεχοµένως ένα υπερηχογράφηµα οσχέου. Όσον αφορά τη γυναίκα, πρέπει σε πρώτη φάση να γίνει ένας ορµονικός έλεγχος και ένα διακολπικό υπερηχογράφηµα µήτρας-ωοθηκών. Αν αυτά είναι φυσιολογικά αλλά δεν προκύπτει εγκυµοσύνη, ο έλεγχος της γυναίκας ολοκληρώνεται µε την υστεροσαλπιγγογραφία που ελέγχει τη βατότητα των σαλπίγγων και µε υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση.

Με την υστεροσκόπηση ελέγχεται το εσωτερικό της µήτρας για παράγοντες που µπορεί να εµποδίζουν την εµφύτευση του γονιµοποιηµένου ωαρίου, όπως πολύποδες, υποβλεννογόνια ινοµυώµατα, συµφύσεις από προηγούµενες επεµβάσεις κ.λπ. Με τη λαπαροσκόπηση διερευνάται το «εξωτερικό» περιβάλλον της µήτρας, δηλαδή η περιτοναϊκή κοιλότητα για ινοµυώµατα, κύστεις ωοθηκών, ενδοµητρίωση, συµφύσεις κ.λπ.

Τι να κάνει το ζευγάρι για ενίσχυση της γονιµότητας

  • Φυσική άσκηση: Βοηθά σηµαντικά στην οµαλή λειτουργία των ορµονών.
  • Αποφυγή καπνίσµατος: Το κάπνισµα επηρεάζει ιδιαίτερα το σπέρµα αλλά και την οµαλή λειτουργία των ωοθηκών.
  • Αποφυγή αλκοόλ και καφεΐνης.
  • Μείωση άγχους: Πολλές φορές µία εγκυµοσύνη µπορεί να µην επιτυγχάνεται εξαιτίας στρες.

Ευχαριστούµε για τις πληροφορίες τη Μαριλία Νικολαΐδου, χειρουργό, µαιευτήρα-γυναικολόγο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών, υπ. διδάκτορα Πανεπιστηµίου Αθηνών, κάτοχο International Interuniversity Diploma of Operative Endoscopy in Gynecology του Κέντρου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής CICE, συνεργάτιδα Μαιευτηρίου ΡΕΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i