Κατάψυξη ωαρίων: Τι πρέπει να γνωρίζεις προτού καταψύξεις τα ωάριά σου

Αρκεί µια κατάψυξη ωαρίων για να σε κάνει µητέρα σε προχωρηµένη αναπαραγωγική ηλικία; Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις εδώ.

Λεπτίνη: Η ορμόνη του κορεσμού

Καθώς µεγαλώνουµε, η πιθανότητα χρωµοσωµικών ανωµαλιών αυξάνεται και µαζί της αυξάνονται και οι κίνδυνοι µιας αποβολής, συγγενών ανωµαλιών ή άλλων διαταραχών που καθιστούν τη σύλληψη δυσκολότερη.

Η κατάψυξη ωαρίων ή κρυοσυντήρηση ωαρίων θεωρείται ο σύγχρονος τρόπος για να σταµατήσουµε για λίγο το βιολογικό ρολόι και να δώσουµε σε µία γυναίκα περισσότερες δυνατότητες αναπαραγωγής για το µέλλον, συντηρώντας νεότερα και θεωρητικά υγιέστερα ωάρια.

Προτού λοιπόν καταφύγεις σε αυτή τη µέθοδο, πρέπει να γνωρίζεις τις απαντήσεις στις πιο σηµαντικές ερωτήσεις.

Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων;

Είναι µια µέθοδος διατήρησης της γονιµότητας για το µέλλον. Περιλαµβάνει τη διέγερση των ωοθηκών µε ορµόνες για να παράγουν πολλά ωάρια, την ανάκτησή τους από τις ωοθήκες στο εργαστήριο εξωσωµατικής µε τη µέθοδο την ωοληψίας, την ταχεία κατάψυξή τους µε τη µέθοδο της υαλοποίησης και, τελικά, τη φύλαξή τους για χρήση σε µεταγενέστερη ηµεροµηνία. Στην πραγµατικότητα η πρώτη φάση ανάκτησης των ωαρίων είναι ίδια µε αυτήν της εξωσωµατικής γονιµοποίησης.

Γιατί να «παγώσεις» το βιολογικό σου ρολόι;

Μερικές γυναίκες επιλέγουν να καταψύξουν τα ωάριά τους για ιατρικούς λόγους, άλλες λόγω εκπαιδευτικών, επαγγελµατικών ή προσωπικών δεδοµένων. Σε κάθε περίπτωση το αίτιο πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Υπολογίζεται πως περίπου τα τρία τέταρτα των γυναικών παγώνουν τα ωάριά τους επειδή δεν έχουν σύντροφο.

Αυξάνονται οι πιθανότητες απόκτησης µωρού και πόσο;

Η πιθανότητα ένα κρυοσυντηρηµένο ωάριο να οδηγήσει σε τοκετό δεν ξεπερνά το 12%. Για µεγιστοποίηση της επιτυχίας, οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν την κατάψυξη τουλάχιστον 12 ωαρίων. Εποµένως, όσο περισσότερα τόσο καλύτερα.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να την κάνεις;

Μέχρι τα 35. Από τα 35 µέχρι τα 38 υπάρχει µία «γκρίζα ζώνη» µε αποτελέσµατα όχι τόσο ξεκάθαρα. Αλλά ως εκεί. Μετά τίθεται το ερώτηµα αν έχει πραγµατικά νόηµα, ειδικά αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 40 ετών. Το πιο σηµαντικό πράγµα για τα ωάρια είναι ο χρόνος. Όσο πιο νεαρό είναι το ωάριο τόσο πιο υγιές είναι.

Είναι ασφαλής µέθοδος;

Μέχρι σήµερα έχουν γεννηθεί περίπου τρεις χιλιάδες µωρά για τα οποία έχουν χρησιµοποιηθεί κατεψυγµένα ωάρια. Επιστηµονικά δεν έχει αποδειχθεί αυξηµένο ποσοστό γενετικών ανωµαλιών σε σύγκριση µε το γενικό πληθυσµό. Ίσως γιατί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα ωάρια αυτά προέρχονται από γυναίκες νεαρής σχετικά ηλικίας.

Θα χρειαστούν, όµως, πολλά χρόνια παρακολούθησης για να είµαστε απόλυτα σίγουροι για την ασφάλεια της µεθόδου. Η κατάψυξη ωαρίων ως τεχνική απαιτεί υψηλή εξειδίκευση προκειµένου να είναι ασφαλής. Για πολλές γυναίκες αποτελεί τη µόνη επιλογή, αν θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να µείνουν έγκυες µε δικά τους ωάρια σε προχωρηµένη αναπαραγωγική ηλικία.

Ευχαριστούµε για τις πληροφορίες τη Χαρούλα Μαθιοπούλου - Μπιλάλη, BSc MMed Sc, µοριακό βιολόγο µε εξειδίκευση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή (www.harroulabilali.gr).

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i