Τι θα ισχύσει με τη χρήση φωσφορικών αλάτων στον ελληνικό γύρο

Οι Ευρωβουλευτές έχουν δηλώσει την ανησυχία τους για την πρόταση να επιτραπούν πρόσθετα φωσφορικών αλάτων στο κεμπάπ.

shutterstock_φωσφορικών αλάτων στο κεμπάπ By Rimma Bondarenko

Η Κομισιόν έσπευσε να διαψεύσει χθες κατηγορηματικά ότι πρόκειται να απαγορεύσει τον γύρο και το κεμπάπ, Σύμφωνα με δήλωση της αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου του ΕΚ, Marjory van Den Broeke, διευκρινίστηκε πως το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα απαγορεύσει το κεμπάπ.

Αναλυτικά αναφέρθηκε:

"Το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα απαγορεύσει το κεμπάπ. Οι Ευρωβουλευτές έχουν δηλώσει την ανησυχία τους για την πρόταση να επιτραπούν πρόσθετα φωσφορικών αλάτων στο κεμπάπ.

Έρευνες έχουν δείξει πως αυτά τα πρόσθετα μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές και αγγειακές ασθένειες. Και στην πραγματικότητα αυτά τα πρόσθετα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στο κεμπάπ. Και πριν δοθεί το πράσινο φως για να επιτραπεί η χρήση τους στο κεμπάπ -κάτι που πρότεινε η Κομισιόν- οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, αποφάσισαν να περιμένουν τα αποτελέσματα της εν εξελίξει έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις αυτών των πρόσθετων.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Βρες τη σωστή μερίδα για κάθε τροφή

Αυτή η απόφαση της επιτροπής πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου. Εάν συμβεί, αυτό δεν θα αλλάξει στην ουσία τίποτα στην τωρινή κατάσταση, που είναι πως τα πρόσθετα φωσφορικών αλάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο κεμπάπ».

Τι είχε προηγηθεί;

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν για την υγεία των καταναλωτών τα φωσφορικά άλατα που χρησιμοποιούνται ως προσθετικά τροφών. Η Επιτροπή αντιτάχθηκε  σε πρόταση της Ευρωπαϊκής επιτροπής  που έδινε το ελεύθερο στη χρήση φωσφορικού οξέος, διφωσφορικών και τριφωσφορικών αλάτων, καθώς και των πολυφωσφορικών αλάτων (E 338-452), στο κρέας που προορίζεται για το έδεσμα του γύρου, ασχέτως αν πρόκειται για αρνίσιο, κατσικίσιο, βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας, ή κρέας πουλερικών.

Οι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ δεν επιτρέπουν γενικά την χρήση φωσφορικών αλάτων ως προσθετικών στην παρασκευή κρέατος. Όμως, εξαιτίας μίας σώρευσης εξαιρέσεων στην πορεία των ετών, χρησιμοποιούνται διαρκώς περισσότερο, καθώς έτσι διατηρείται η γεύση και συγκρατείται το νερό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i