Το ήξερες; Η ψωρίαση δεν αφορά μόνο το δέρμα - η σχέση με τον διαβήτη, το έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν αυξημένες πιθανότητες για άλλα σοβαρά νοσήματα.

δέρμα ψωρίαση φαγούρα έκζεμα Tharakorn

Τα νεότερα δεδομένα για την ψωρίαση και πώς επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών παρουσίασε ο Παντελής Παναγάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Δ/ντής ΕΣΥ, Συντονιστής Ιατρείου Ψωρίασης Νοσοκομείου "Α. Συγγρός".

Η ψωρίαση δεν αφορά μόνο το δέρμα

Όπως εξήγησε ο γιατρός, «νεότερα δεδομένα έχουν αλλάξει την αντίληψη ότι η ψωρίαση είναι μία νόσος που εντοπίζεται μόνο στο δέρμα, στη διαπίστωση ότι  η ψωρίαση είναι μια συστηματική νόσος που εκδηλώνεται και στο δέρμα.  Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι αν ασθενής  με ψωρίαση είναι θετικός σε COVID-19  ή έχει συμπτώματα COVID-19, το International Psoriasis Center  (IPC) συνιστά   τη διακοπή  των ανοσοκατασταλτικών. Αυτή η σύσταση είναι σύμφωνη με τις Κατευθυντήριες γραμμές τόσο από το AAD όσο και από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Δερματολογίας (ΕΤΑ). Οι προαναφερόμενες οδηγίες αναφέρουν ότι τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας ενεργού λοίμωξης. Το προααναφερόμενο αποτελεί γενική σύσταση. Την τελική απόφαση για τη διακοπή ή όχι της θεραπείας με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα,  θα την πάρει ο ειδικός ιατρός μετά από συζήτηση με τον ασθενή. Ο ασθενής δεν θα πρέπει να διακόπτει την θεραπεία του χωρίς να έχει συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Μελέτες έχουν δείξει,  διευκρίνισε ο κος Παναγάκης,  πως οι ασθενείς με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση έχουν υψηλότερο κίνδυνο συστηματικών συννοσηροτήτων όπως αρτηριακή υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και θρομβοεμβολικά επεισόδια. 

Ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση έχουν:

•    46% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2

•    70% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με  το γενικό πληθυσμό, να πάθουν έμφραγμα και

•    56% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν  εγκεφαλικό επεισόδιο

Ψωρίαση και ψυχολογική επιβάρυνση

Εκτός από τα σωματικά νοσήματα με τα οποία σχετίζεται η ψωρίαση, είναι σημαντική η ψυχολογική επιβάρυνση στους ανθρώπους που νοσούν. "Η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών είναι άκρως σημαντική", τόνισε ο κος Πάνος Κλαμπατσέας, Συνεργάτης του ΚΑΛΥΨΩ "γιατί η ψωρίαση συνεπάγεται πολλές αλλαγές και διακυμάνσεις  στην καθημερινότητα του ατόμου. Ανάλογα με την σοβαρότητα και τα σημεία όπου εντοπίζεται η νόσος, καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να περιοριστούν ή να εγκαταλειφθούν, τουλάχιστον στις περιόδους των εξάρσεων. Η ψωρίαση συνδέεται με μία σειρά από ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, ικανές να επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με την αβεβαιότητα των εξάρσεων και των υφέσεων, την προσαρμογή της αγωγής του ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τις αλλαγές στην εικόνα του σώματός του. Όσον αφορά την κοινωνική ζωή, το στίγμα και οι μύθοι που υπάρχουν γύρω από την φύση της ψωρίασης είναι πιθανό να δυσκολέψουν τον ασθενή στις κοινωνικές του συναναστροφές."

Τα παραπάνω δεδομένα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε το Σωματείο Υποστήριξης  Ανθρώπων με Ψωρίαση "ΚΑΛΥΨΩ", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου) και  την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Mylan).

Διάβασε επίσης: Άγχος και ψωρίαση: Ο Κώστας Λούμος Πρόεδρος Σωματείου « ΚΑΛΥΨΩ» μιλά για τη σχέση τους

Διάβασε επίσης: Έχεις ψωρίαση; Μάθε μια σημαντική παράμετρο για τη διαχείρισή της

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i