Τρανς λιπαρά: Καταστρέφουν και τη μνήμη;

Έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση κορεσμένων (τρανς) λιπαρών οξέων προκαλεί βλάβες στη μνήμη.

Τρανς λιπαρά: Καταστρέφουν και τη μνήμη;

Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών καταστρέφει τη λειτουργία της μνήμης, και μάλιστα ακόμα και σε νέους ανθρώπους.


Τα νεαρά και μέσης ηλικίας άτομα που συμμετείχαν και κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τρανς λιπαρών έδειξαν σημαντική δυσκολία να ανακαλέσουν στη μνήμη τους λέξεις όταν τους ζητήθηκε στη διάρκεια σχετικών τεστ.

Όπως σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας δρ. Beatrice Golomb, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια «όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση τρανς λιπαρών, τόσο χειρότερη ήταν η επίδοση του ατόμου στο τεστ». Τα λιπαρά αυτά αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) στο αίμα και μειώνει τα επίπεδα της «καλής» (HDL) και βρίσκονται κυρίως στα τηγανητά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και σε τυποποιημένς τροφές. Η κατανάλωσή τους έχει επίσης σχετιστεί με αυξημένο σωματικό βάρος, καρδιαγγειακές παθήσεις και κατάθλιψη!


Για τις ανάγκες της έρευνας 1.000 περίπου άντρες και γυναίκες ηλικίας 20 ετών και άνω χωρίς προβλήματα υγείας κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους, από το οποίο οι ερευνητές έκαναν μία εκτίμηση της ποσότητας τρανς λιπαρών που καταναλώνουν. Στη συνέχεια, για να εκτιμήσουν πόσο δυνατή μνήμη έχουν έκαναν ένα τεστ στο οποίο τους έδειξαν μια σειρά από 104 κάρτες κάθε μία από τις οποίες έγραφε μία λέξη. Οι συμμετέχοντες κάθε φορά που έβλεπαν μια λέξη έπρεπε να απαντήσουν εάν είχε εμφανιστεί και σε άλλη κάρτα ή είναι η πρώτη φορά που την έβλεπαν.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τρανς λιπαρών είχαν σημαντικά χειρότερες επιδόσεις στο τεστ αυτό –και μάλιστα κυρίως για τους άντρες κάτω των 45!


Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι οξειδωτικές συνέπειες των λιπαρών καταστρέφουν μεταξύ άλλων κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i