Τρως τα νύχια σου; Η κακή συνήθεια μπορεί να μειώνει τις αλλεργίες!

Αν συνηθίζεις να τρως τα νύχια σου, σίγουρα θα έχεις προσπαθήσει να σταματήσεις με διάφορους τρόπους αυτό το «κακό ελάττωμα». Μήπως όμως δεν είναι μόνο κακή αυτή η συνήθεια;

stylish-trendy-female-manicure-picture-id700427806 Credit:efetova

Μία νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να έχει και μια θετική «παρενέργεια». (Το τι κάνεις στα νύχια σου βέβαια είναι μία άλλη ιστορία).

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, τα παιδιά που τρώνε τα νύχια τους ή πιπιλίζουν το δάχτυλό τους είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες αργότερα στη ζωή τους.

Τρως τα νύχια σου; Η έρευνα

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ακολούθησαν περισσότερους από 1.000 ανθρώπους που γεννήθηκαν στη Ζέα Ζηλανδία στις αρχές της δεκαετίας του '70 μέχρι την ενήλικη ζωή τους και τους εξέτασαν για αλλεργίες. Όσοι συνήθιζαν να τρώνε τα νύχια τους ή να πιπιλάνε το δάχτυλό τους παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικοί σε πράγματα όπως τα ακάρεα της σκόνης, το γρασίδι, οι γάτες, οι σκύλοι, τα άλογα και οι αερομεταφερόμενοι μύκητες.

Διάβασε επίσης: 12 tips για να κρατήσεις τις αλλεργίες έξω από το σπίτι σου

Διάβασε επίσης: Μήπως το αλλεργικό άσθμα σου σημαίνει ότι έχεις άλλες αλλεργίες;

Και μάλιστα, αν κάποιο παιδί είχε και τις δύο συνήθειες, τότε ήταν ακόμα λιγότερο πιθανό να παρουσιάσει τις αλλεργίες. Ποιος μιλάει τώρα για «κακές συνήθειες»;

Οι ερευνητές το ανακάλυψαν υποβάλλοντας σε μία δοκιμασία νυγμού δερματικών αλλεργιών τους συμμετέχοντες στην έρευνα, όταν ήταν 13 και 32 ετών. Επίσης, σημείωναν αν έτρωγαν τα νύχια τους ή πιπίλιζαν τον αντίχειρά τους όταν ήταν παιδιά(περισσότερο από το 30% των παιδιών είχαν τουλάχιστον τη μία από τις δύο συνήθειες).

Στα 13 τους χρόνια, 45% του συνόλου των συμμετεχόντων είχαν κάποια αλλεργική αντίδραση στο τεστ, ενώ αντίθετα παρουσίασε παρόμοια αντίδραση το 40% αυτών που είχαν την κακιά συνήθεια να βάζουν συνέχεια κάτι στο στόμα τους. Ωστόσο, μόνο το 30% αυτών που είχαν και τις 2 κακές συνήθειες παρουσίασε κάποια αλλεργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέμειναν πιστοί στα «ελαττώματά» τους σε όλη την ενήλικη ζωή τους χωρίς να κάνουν αλλαγές, όπως στο αν μεγάλωναν με κάποιο ζώο ή ήταν συχνά εκτεθειμένοι στη σκόνη.

Πώς συνδέονται όμως αυτές οι συνήθειες με τις αλλεργίες;

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι έχει να κάνει με την πρώιμη έκθεση στη σκόνη και τα μικρόβια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αν καταπίνεις (ή μασάς) όλα τα μικρόβια από νεαρή ηλικία, το σώμα σου χτίζει μία άμυνα σε αυτά και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσεις κάποια αλλεργική αντίδραση όταν εκτεθείς ξανά σε αυτά σε μεγαλύτερη ηλικία.

Φυσικά, οι μελετητές δεν ενθαρρύνουν τα παιδιά να τρώνε τα νύχια τους ή να βάζουν τον αντίχειρά τους στο στόμα, αλλά απλώς τονίζουν ότι υπάρχει τουλάχιστον και κάτι το θετικό σε αυτό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i