5 λόγοι υγείας για να βάλουμε το αβοκάντο στη διατροφή μας

Το αβοκάντο είναι μια ιδανική προσθήκη στη διατροφή σου με αναπάντεχα οφέλη για την υγεία σου.

09.06.2020

εχεις διαβασει

εύκολη συνταγή για γκουακαμόλε

Ένα φρούτο, ναι φρούτο και όχι λαχανικό, που μπορεί να είναι τσιμπημένο στην τιμή του, αξίζει όμως κάθε ευρώ που θα δώσετε για να το βάλετε στη διατροφή σας. Τα οφέλη του είναι πολλά και ποικίλα, για ενήλικες, νέους, ηλικιωμένους και παιδιά. Με όλα αυτά που προσφέρει, το αβοκάντο είναι ίσως η καλύτερη εναλλακτική θεραπεία που μπορείτε να… φάτε.

Η διατροφική ταυτότητα του αβοκάντο

Το διατροφικό του προφίλ είναι εντυπωσιακό: περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ, χαλκό, φολικό οξυ, βιταμίνες Β6, Ε και C και κάλιο. Το αβοκάντο περιέχει διπλάσια ποσότητα καλίου από τη μπανάνα, το φρούτο που μας έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν μιλάμε για κάλιο. Είναι επίσης από τα φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες: 4 γραμμάρια ανά τεμάχιο.

Φάτε αβοκάντο γιατί:

Μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας

Μελέτη στη Σχολής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Γουάτερλου στον Καναδά βρήκε πως η αβοκατίνη Β –ένα λιπίδιο που βρίσκεται στα αβοκάντο- καταπολεμά τα βλαστοκύτταρα της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας, χωρίς να πειράζει τα υγιή κύτταρα. Αυτό ήταν μια τεράστια ανακάλυψη, παρότι για να μπορέσει να απομονωθεί και να χρησιμοποιηθεί αυτή η ουσία απαιτούνται ακόμη χρόνια έρευνας.

Αυξάνει την πρόσληψη υγιεινών λιπαρών για την υγεία της καρδιάς

Το 75% των θερμίδων του αβοκάντο προέρχονται από λιπαρά, είναι όμως καλά λιπαρά. Αποτελούνται κυρίως από ολεϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που βρίσκεται και στο ελαιόλαδο και έχει βρεθεί πως καταπολεμά τις φλεγμονές. Χάρη στα καλά του λιπαρά το αβοκάντο έχει αποδειχτεί πως μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, των γλυκεριδίων και τη χοληστερόλη LDL ενώ αυξάνει σημαντικά την καλή χοληστερόλη HDL.

Ενισχύει την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων

Το αβοκάντο βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών ουσιών από τις φυτικές τροφές που καταναλώνουμε. Σε μελέτη βρέθηκε πως μπορεί να διπλασιάσει την απορρόφηση της βήτα καροτίνης και να υπερ-τετραπλασιάσει τη μετατροπή της προβιταμίνης Α σε βιταμίνη Α.

Καταπολεμά την κατάθλιψη

Το αβοκάντο περιέχει περίπου 0,03 γραμμ. τρυπτοφάνης ανά φλιτζάνι. Η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλό σου, ένα νευροχημικό που ευθύνεται για την αίσθηση ευτυχίας και ευημερίας. Η περιεκτικότητά του σε Β6 (0,4 γραμμ./φλιτζάνι) καταπολεμά επίσης την κατάθλιψη καθώς η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Αποτοξινώνει τον οργανισμό

Τα αβοκάντο είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, με κυρίαρχο τη γλουταθιόνη. Η ουσία δρα καθαρίζοντας τις τοξίνες από το σώμα. Το αβοκάντο περιέχει περίπου την τριπλάσια γλουταθιόνη από το σπανάκι και λίγο λιγότερη από τα σπαράγγια, που θεωρούνται ως ο βασιλιάς της γλουταθιόνης στα λαχανικά.

Πηγή: Capitalhealth.gr

Διάβασε επίσης: Πότε να ΜΗΝ τρώμε μαϊντανό: Οι «παρενέργειες» που πρέπει να γνωρίζουμε

Διάβασε επίσης: Αφέψημα λουίζας: Οι ευεργετικές του ιδιότητες (Bonus: Απομακρύνει την κατακράτηση υγρών)

[related id="503640"]

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece