Πότε μπορεί να χρειαζόμαστε ένα συμπλήρωμα διατροφής;

Πότε και για ποιούς λόγους είναι καλό να προσθέσουμε στο διαιτολόγιό μας ένα συμπλήρωμα διατροφής; Ποια τα πιθανά οφέλη για την υγεία και τι να προσέχουμε.

Συμπλήρωμα διατροφής iStock

Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή σου προσφέρει θεωρητικά τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως οι ανάγκες του οργανισμού είναι αυξημένες και ίσως να χρειάζεται να πάρεις ένα συμπλήρωμα διατροφής - φυσικά πάντα με τη συμβουλή του γιατρού σου.

Ασβέστιο & βιταμίνη D

Πότε συστήνεται: Μισό λίτρο γάλα σου παρέχει την Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα (ΣΗΠ) ασβεστίου. Η μόνη ομάδα που χρειάζεται πραγματικά να παίρνει συμπλήρωμα διατροφής ασβεστίου είναι οι χορτοφάγοι. Τα συμπληρώματα με βιταμίνη D είναι άλλο θέμα. Τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, το αβγό, τα ενισχυμένα δημητριακά και το ψωμί συνιστούν καλές πηγές, αλλά οι περισσότεροι πιθανόν δε λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D. Μια καλής ποιότητας πολυβιταμίνη αρκεί για να αυξηθούν τα αποθέματα βιταμίνης D.

Δείξε προσοχή: Πρέπει να μην επιλέγεις τα συμπληρώματα με εστέρα ασβεστίου, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, υποστηρίζεται ότι πιθανόν να συνδέεται με τον καρκίνο του στομάχου.

Ποια είναι η καλύτερη πολυβιταμίνη για την υγεία; Πώς θα διαλέξεις τις σωστές βιταμίνες για σένα;

5 σημαντικά και όχι τόσο γνωστά οφέλη της βιταμίνης Κ στον οργανισμό

Βιταμίνη C

Πότε συστήνεται: Εάν κρυολογείς διαρκώς ή έχεις ουλίτιδα, ίσως να μην παίρνεις αρκετή. Εκτός από το να τρως μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, συζήτησε με τον φαρμακοποιό σου εάν θα σε βοηθούσε να να παίρνεις και ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C.

Δείξε προσοχή: Η ποσότητα στην οποία είναι ανεκτικός ο καθένας ποικίλλει. Εάν σου προκαλεί διάρροια, απόφυγέ την. Σε γενικές γραμμές θεωρείται ασφαλές, ωστόσο, να λαμβάνεις μέχρι 1.000 mg την ημέρα.

Εχινάκεια

Πότε συστήνεται: Πολλοί ειδικοί τη συστήνουν ως πρόληψη για ιώσεις και γρίπη, ειδικά εάν γενικά είσαι κουρασμένη, δεν τρως σωστά ή νιώθεις το ανοσοποιητικο σου πεσμένο. Ζήτησε συγκεκριμένες οδηγίες από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου προτού ξεκινήσεις να παίρνεις εχινάκεια.

Δείξε προσοχή: Οι άνθρωποι που παίρνουν κατασταλτικά του ανοσοποιητικού έπειτα από μεταμόσχευση δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούν.

Πολυβιταμίνες

Πότε συστήνονται: Οι πολυβιταμίνες περιέχουν μεταλλικά στοιχεία που λείπουν από τη διατροφή πολλών ανθρώπων. Παρέχουν, επίσης, μια καλή ισορροπία θρεπτικών στοιχείων και συνιστούν μια καλή λύση τις ημέρες που δεν τρώμε πολύ καλά. Προφανώς δεν είναι "φάρμακο" και οι καλές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες θα βοηθήσουν, αλλά ίσως μπορούν για ένα σύντομο διάστημα "προσαρμογής" να ενισχύσουν τον οργανισμό. 

Δείξε προσοχή: Όσοι λαμβάνουν μουρουνέλαιο, που είναι υψηλό σε βιταμίνη Α, ή όσες σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες καλύτερα να επιλέξουν μια πολυβιταμίνη χωρίς βιταμίνη Α.

Σελήνιο με βιταμίνες Α, C και Ε

Πότε συστήνεται: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν αρκετό σελήνιο. Τρία βραζιλιάνικα φιστίκια την ημέρα παρέχουν αρκετό. Εναλλακτικά, αρκεί μια πολυβιταμίνη με 50 έως 200 mcg, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον συμπλήρωμα.

Δείξε προσοχή: Οι έγκυες δεν πρέπει να λαμβάνουν μέσω συμπληρωμάτων πάνω από 800 mcg βιταμίνης Α την ημέρα.

Ω-3, Ω-6, Ω-9 λιπαρά οξέα

Πότε συστήνεται: Τα ωμέγα είναι βασικά λιπαρά που πρέπει να λαμβάνουμε σε επάρκεια για την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος - και όχι μόνο. Τα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί και οι σπόροι παρέχουν αρκετά έλαια ωμέγα. Συζήτησε με τον γιατρό σου εάν χρειάζεται να πάρεις επιπλέον σε μορφή συμπληρώματος. 

Δείξε προσοχή: Οι πάσχοντες από επιληψία πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν πάρουν Ω-3, Ω-6, Ω-9, καθώς και όσοι λαμβάνουν αιμολυτικά.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i