Ω-3: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα καλά λιπαρά

Ω-3! Τα Ω-ραία Λιπαρά! Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα λιπαρά οξέα που είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για την υγεία σου!


Βγάλε από το μυαλό σου το συνειρμό «λιπαρά = διατροφικός εχθρός». Εκτός από τα «κακά», κορεσμένα και τρανς λιπαρά που βρίσκουμε σε επεξεργασμένες και ζωικές τροφές, υπάρχουν και τα «καλά», τα ακόρεστα, που χωρίζονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα τα οποία βρίσκεις κυρίως σε φυτικές τροφές. Αυτά τα χρειάζεται ο οργανισμός γιατί δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του.



Τι κάνουν;


Βοηθούν στο χτίσιμο και στη διατήρηση της υγείας μας με πολλούς τρόπους: αυξάνουν την ενέργεια, τη ζωτικότητα και την αντοχή, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία, βοηθούν στη μείωση του βάρους, επιταχύνουν την ανάρρωση και την επούλωση, βελτιώνουν την πέψη και τη λειτουργικότητα του εντέρου, λιπαίνουν τις αρθρώσεις, μειώνουν τις φλεγμονές, διατηρούν τα οστά δυνατά, δημιουργούν όμορφη, υγιή επιδερμίδα.



Δες γιατί να τα επιλέξεις:

 

  • Κάνουν τη μνήμη σου δυνατή και σου φτιάχνουν τη διάθεση Τα Ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούνται από δύο συστατικά, το EPA και το DHA, εικοσιπεντανοϊκό και δεκαεξανοϊκό οξύ αντίστοιχα. Αυτά βοηθούν τον οργανισμό να δημιουργήσει προστατευτικές μεμβράνες για να επικοινωνούν τα κύτταρα του εγκεφάλου και αυξάνει την ευαισθησία στη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας.

 

  • Προστατεύουν την καρδιά σου Έχει τεκμηριωθεί ότι η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει την LDL ή «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια κάνοντας τις αρτηρίες σου πιο ελαστικές, μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση, σταθεροποιεί το ρυθμό της καρδιάς, επιβραδύνει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και παρεμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Πρόσθεσε και την ικανότητα που έχουν στο να βελτιώνουν την ηλεκτρική επικοινωνία μεταξύ των καρδιακών κυττάρων, άρα προλαμβάνουν την αρρυθμία.

 

  • Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου Σύμφωνα με έρευνες, καθυστερούν την εμφάνιση των όγκων, επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους και ελαττώνουν τον κίνδυνο μεταστάσεων. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωσή τους αυξάνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, της ακτινοθεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής κατά του καρκίνου.

 

  • Προλαμβάνουν την εμφάνιση διαβήτη Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση Ω-3 λιπαρών οξέων αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου σε περίοδο νηστείας.

 

  • Συμβάλλουν σε πιο γερό ανοσοποιητικό Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το άσθμα, η οστεοπόρωση, η ελκώδης κολίτιδα, η ψωρίαση και άλλα φλεγμονώδη και αυτοάνοσα νοσήματα ίσως οφείλονται στη μειωμένη πρόσληψη τους σε συνδυασμό με μια «κακή» διατροφή. Εμπλουτίζοντας τη διατροφή σου με αυτά μπορεί να μειώσεις την παραγωγή μιας σειράς ουσιών που προωθούν τη φλεγμονή και σχετίζονται με αυτά.

 

  • Βοηθούν στην απώλεια βάρους Τα Ω-3 λιπαρά οξέα προκαλούν το αίσθημα της πληρότητας για περισσότερη ώρα και αυξάνουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του λίπους ως πηγή ενέργειας.

 

Πού θα τα Βρεις:


 

Σε σολομό, τόνο, σκουμπρί, σαρδέλα, ρέγγα, πέστροφα, πέρκα, μπαρμπούνι, γαύρο, γλώσσα, κουτσομούρα, μαρίδα, αθερίνα, αντζούγια, βακαλάο, καρύδια, λιναρόσπορο, γλιστρίδα, βρόμη, σιτάρι, φασόλια, σόγια, ρεβίθια, φουντούκια, εμπλουτισμένες σε Ω-3 λιπαρά μαργαρίνες, λινέλαιο, σπανάκι, μπρόκολο, τυρί ροκφόρ, τυρί τσένταρ, κολοκυθόσπορο, κάστανα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i