5 θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεσαι και οι καλύτερες πηγές τους

Κάνεις υγιεινή διατροφή αλλά μήπως ξεχνάς να καταναλώνεις αυτά τα 5 θρεπτικά στοιχεία που ωφελούν πολύ την υγεία σου; Εμείς στα υπενθυμίζουμε.

elleipsi-threptika-stoixeia

Μία ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για μία πιο υγιεινή εκδοχή του εαυτού σου. Ωστόσο, το γεγονός ότι τρως υγιεινά δε σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να έχεις κάποιες ελλείψεις, τις οποίες βέβαια μπορείς να ανιχνεύσεις εύκολα με μία εξέταση αίματος.

elleipsi-threptika-stoixeia

Επειδή όμως κάποιες είναι πιο ύπουλες, καλύτερα να μην ξεχνάς να καταναλώνεις αυτά τα 5 θρεπτικά στοιχεία που ωφελούν πολύ την υγεία σου:

#1: Βιταμίνη D

Η έκθεση στον ήλιο ενεργοποιεί την παραγωγή της βιταμίνης D στο σώμα σου. Άρα, όποιος επιλέγει να μένει στη σκιά κινδυνεύει να παρουσιάσει έλλειψη αυτής της βιταμίνης. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα πρόβλημα, καθώς η βιταμίνη D μας βοηθάει να έχουμε υγιή κόκκαλα και μπορεί να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με τη Marisa Moore, R.D., σύμβουλο διατροφής στην Ατλάντα.

Βιταμίνη D μπορείς να αποκτήσεις σε σημαντική ποσότητα από το γάλα αλλά και σε μικρότερη ποσότητα που δε βοηθάει σημαντικά από τα μανιτάρια, το σολομό και τα βραστά αυγά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 φαγητά που τρως λάθος (& ο σωστός τρόπος!)

#2: Σίδηρος

Η έλλειψη σιδήρου, γνωστή ως αναιμία, πλήττει περίπου το 13% των γυναικών στα 20, 30 και 40 τους χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι γυναίκες που σταματούν να τρώνε κρέατα που είναι πλούσια σε σίδηρο, όπως το βοδινό κρέας, αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης έλλειψης σιδήρου.

Επίσης, οι πηγές σιδήρου που δεν προέρχονται από κρέας κάνουν πιο δύσκολη την απορρόφησή του από τον οργανισμό σου, ενώ κάποια αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε τροφές, όπως το τσάι, μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφησή του.

Πώς μπορείς να εντοπίσεις κάποια πιθανή έλλειψη σιδήρου; Όταν έχεις χαμηλό σίδηρο μπορεί να νιώθεις κουρασμένη συνεχώς και να έχεις πεσμένη ψυχολογία. Οι γυναίκες ηλικίας από 19 μέχρι 50 ετών χρειάζονται 18mg κάθε μέρα.

Να έχεις στο νου σου ότι η βιταμίνη C βοηθάει σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου, οπότε φρόντισε να λαμβάνεις τουλάχιστον 75mg κάθε μέρα.

Πηγές σιδήρου είναι το στήθος της γαλοπούλας(8,4mg), μία ντουζίνα στρείδια(7,8mg), 1 κούπα μαγειρευμένο σπανάκι(6,4mg).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιες τροφές που έχουν περισσέψει σε αδυνατίζουν την επόμενη μέρα (και όχι μόνο);

Για τα υπόλοιπα 3 θρεπτικά στοιχεία που μάλλον παραμελείς, κάνε κλικ στη gallery.

#3: Μαγνήσιο

#3: Μαγνήσιο

«Το μαγνήσιο είναι σημαντικός παράγοντας σε πολλές διεργασίες του οργανισμού μας. Χάρη στο ρόλο που διαδραματίζει στο μεταβολισμό της γλυκόζης, διατροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο οδηγούν σε σημαντικό χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη», αναφέρει η Moore.Επίσης, το μαγνήσιο συνδέεται με καλύτερη υγεία των οστών και της καρδιάς μας. Χρειάζεσαι 310mg μαγνησίου μέχρι την ηλικία των 30 και 320mg μετά, και περισσότερα αν είσαι έγκυος.Πηγές μαγνησίου είναι: 1 κούπα σπανάκι(157mg), 6 καρύδια Βραζιλίας(107mg), 22 αμύγδαλα(78mg).

#4: Ψευδάργυρος

#4: Ψευδάργυρος

Αυτό το μεταλλικό στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές κυτταρικές διεργασίες. Αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστούν μικρές με μέτριες ελλείψεις ψευδαργύρου, επειδή δεν υπάρχει κάποια εξέταση, σύμφωνα με τον David Eide, Ph.D., καθηγητή στις διατροφικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Γουσκόνσιν- Μάντισον.«Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Αμερική έχουν πολύ ψευδάργυρο στις τροφές τους, αλλά μία διατροφή που είναι επίσης πλούσια σε σιτάρι, μπορεί να εμποδίσει την απορρόφησή του.Μερικές πλούσιες σε ψευδάργυρο επιλογές που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις το όριο των 8mg καθημερινά είναι: μία ντουζίνα στρείδια(66γρ.), ψητό στήθος γαλοπούλας(13γρ.), βοδινό φιλέτο(14γρ.).

#5: Κάλιο

#5: Κάλιο

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν έλλειψη καλίου παίρνουν διουρητικά, τα οποία τους κάνουν να το αποβάλουν μέσω των ούρων», σύμφωνα με την Erin Spitzberg, R.D.. Όμως, πολλές υγιείς γυναίκες παρουσιάζουν γενικά μικρότερες ποσότητες καλίου από τις συνιστώμενες.«Χρειάζονται πολλά φρούτα και λαχανικά ώστε να φτάσει κάποιος τις προτεινόμενες ποσότητες (4.700mg την ημέρα) και γνωρίζουμε καλά ότι η πλειοψηφία των ενηλίκων δεν καταφέρνουν να λάβουν τις 2 ½ κούπες που αποτελεί την ελάχιστη ποσότητα καθημερινά», όπως αναφέρει η Moore. Αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα επειδή ανάμεσα σε άλλα, το κάλιο βοηθάει στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.Σε μία έρευνα, οι άνθρωποι που κατανάλωσαν το περισσότερο κάλιο είχαν κατά 24% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής.Οι μπανάνες (περίπου 400mg η καθεμία)και οι πατάτες (περίπου 1.600mg η καθεμία) αποτελούν καλές πηγές καλίου.Μπορείς να συνεχίσεις να ενισχύεις την πρόσληψή σου καταναλώνοντας ψητό στήθος γαλοπούλας (2.563mg), 1 χοιρινή μπριζόλα (776mg), 1 κούπα σέσκουλο (963mg), 1 κούπα φακές (731mg).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i