Υπογονιμότητα: Πότε πρέπει να απευθυνθεί το ζευγάρι στον ειδικό;

Ο Ιωάννης Βασιλόπουλος μας εξηγεί πότε είναι η ώρα να διερευνήσει το ζευγάρι την υπογονιμότητα μαζί με το γιατρό του.

μωρό νεογέννητο γονείς Pekic

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από ένα στα επτά ζευγάρια θα αντιμετωπίσουν την υπογονιμότητα. Δεν κατορθώνουν να αποκτήσουν παιδί με φυσικό τρόπο παρά τις συνεχείς προσπάθειές τους και ο ενδελεχής έλεγχός τους συχνά αποκαλύπτει ότι ο ένας ή και οι δύο έχουν οργανικά προβλήματα. Αυτά άλλοτε μπορούν να αντιμετωπιστούν ώστε να αποκατασταθεί η γονιμότητα και άλλοτε «παρακάμπτονται» με τεχνικές υποβοηθούμενης

αναπαραγωγής που επιτρέπουν στα ζευγάρια να αποκτήσουν το παιδί που τόσο λαχταρούν.

Πότε πρέπει να διερευνήσει το ζευγάρι την υπογονιμότητα

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη αν περάσουν 12 μήνες συστηματικού σεξ χωρίς προφυλάξεις δίχως να επιτευχθεί σύλληψη. Όταν όμως η γυναίκα είναι μεγαλύτερης ηλικίας, η ιατρική συμβουλή πρέπει να

επισπεύδεται: συνιστάται έπειτα από 6 μήνες συχνών ερωτικών επαφών χωρίς προφυλάξεις.

Ποιοι πρέπει να ζητούν νωρίτερα ιατρική συμβουλή για την υπογονιμότητα

Oι περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ζευγάρια πρέπει να ζητούν ιατρική βοήθεια πολύ νωρίτερα είναι συχνές. Για παράδειγμα, εκείνα στα οποία ο ένας ή και οι δύο έχουν συμπτώματα ύποπτα για υπογονιμότητα.

‣ Στις γυναίκες τέτοιου είδους συμπτώματα είναι η ακατάστατη έμμηνος ρύση, η επώδυνη ή «βαριά» περίοδος και η απουσία εμμήνου ρύσεως. Επίσης, διάφορες ενδείξεις ορμονικών διαταραχών (π.χ. επίμονη ακμή, μειωμένη ερωτική επιθυμία, αυξημένη τριχοφυΐα σε ασυνήθιστα μέρη του σώματος, λέπτυνση των μαλλιών) και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ανδρική γονιμότητα: Οι τροφές και τα συμπληρώματα που βελτιώνουν το σπέρμα

Η γονιμότητα περνάει από το «σπιτικό» φαγητό, σύμφωνα με τους ειδικούς

‣ Στους άνδρες συμπτώματα ύποπτα είναι οι αλλαγές στην ερωτική επιθυμία, ο πόνος ή η διόγκωση των όρχεων, οι δυσκολίες στη διατήρηση της στύσης, τα προβλήματα  εκσπερμάτισης και οι μικροί σκληροί όρχεις.

‣ Προληπτική ιατρική συμβουλή συνιστάται επίσης όταν υπάρχει ιστορικό παθήσεων που είναι γνωστό ότι μπορεί μακροπρόθεσμα να πλήξουν τη γονιμότητα. Τέτοια νοσήματα είναι ορισμένα αυτοάνοσα (π.χ. συστηματικός ερυθηματώδης λύκος), τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ορμονικές διαταραχές (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) και η ενδομητρίωση.

‣ Επίσης, οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης (πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια) επίσης πρέπει να απευθύνονται νωρίτερα στο γιατρό. Το ίδιο και όσες είχαν δύο ή περισσότερες συνεχόμενες αποβολές, όσες πλησιάζουν ή έχουν περάσει την ηλικία των 40 ετών. Τέλος, οι άνδρες και οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου για τον οποίο υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου.

Υπογονιμότητα: Πότε πρέπει να απευθυνθεί το ζευγάρι στον ειδικό; - εικόνα 1

Ευχαριστούμε τον δρ Ιωάννη Π. Βασιλόπουλο, MD, μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο, MSc, ειδικό στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ (www.drvasilopoulos.com)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i