Πες μου πόσο αλκοόλ πίνεις, να σου πω πόσο κινδυνεύεις από καρκίνο του μαστού

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, μας μιλά για τη σχέση που έχει η κατανάλωση αλκοόλ με τον καρκίνο, κυρίως στις γυναίκες.

γυναίκα ποτήρι κρασί αλκοόλ istock

Γράφει ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής, Δ/ντης Κλινικής Μαστού ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ, τ. Επ. Υπεύθυνος Δ/ντής Κλινικής Μαστού Νοσ. "Ο Άγιος Σάββας"

"Ακόμα ένα κοκκινέλι, ακόμα λιγάκι τι σας μέλει, 
μου φέρνει μια ζάλη μέσα στο μυαλό
και τότε ξέρω να χαμογελώ."

Αυτό τραγουδούσε με την ευαίσθητη φωνή της η Κάκια Μένδρη στο γνωστό προπολεμικό τραγουδάκι που είναι γνωστό με τον τίτλο "Ακόμα ένα ποτηράκι", από την αρχή του ρεφραίν του. Και είναι γεγονός ότι όλοι έχουν νιώσει την ανάγκη και έχουν γευτεί κάποιο ποτό, όχι αναγκαστικά κρασί, γιατί έτσι "σβήνουν της καρδιάς τους τα φαρμάκια". Να, όμως, ενώ μπορεί ο οίνος να ευφραίνει την καρδία και σε λελογισμένη χρήση να την βοηθά, ιδίως το κόκκινο κρασί, οι γυναίκες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές γιατί αντίστοιχη ευεργετική επίδραση δεν υπάρχει από κανένα είδος ποτού στο στήθος τους. Το αντίθετο, είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι το 12% των καρκίνων του μαστού στις Η.Π.Α. σχετίζονται με την κατανάλωση οινοπνεύματος.

Καρκίνος του μαστού και αλκοόλ

Ποια είναι τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα που γνωρίζουμε: 

1. Ο Διεθνής Οργανισμός για την έρευνα στον Καρκίνο έχει κατατάξει το αλκοόλ (το οινόπνευμα) ως καρκινογόνο κατηγορίας 1 (δηλ. αποδεδειγμένο καρκινογόνο για τον άνθρωπο).
2. Η κατανάλωση αλκοόλ (οινοπνευματωδών ποτών) σχετίζεται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα των ορμονοευαίσθητων μορφών του. Αυτό αφορά τόσο τις γυναίκες παραγωγικής ηλικίας, όσο και αυτές που  βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
3. Ιδιαίτερα ευαίσθητος στις αρνητικές επιπτώσεις του οινοπνεύματος είναι ο μαστός των νέων γυναικών, μεταξύ της ηλικίας της πρώτης εμφάνισης της περιόδου (εμμηναρχής) και της ηλικίας της πρώτης εγκυμοσύνης. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να ενημερωθούν σχετικά οι νεαρές, που πιο συχνά κάνουν χρήση οινοπνευματωδών ποτών.
4. Η ποσότητα οινοπνευματωδών που καταναλώνεται καθημερινά επηρεάζει αυξητικά τον κίνδυνο. Ένα ποτηράκι ποτού την ημέρα, δεν προκαλεί τον ίδιο κίνδυνο σε σχέση με την κατανάλωση π.χ 5 ή 6. Αλλά και το αν μία γυναίκα καταναλώσει σε μία ημέρα της εβδομάδας μεγάλη ποσότητα οινοπνευματωδών ποτών και τις άλλες καθόλου είναι και αυτό μία επικίνδυνη πρακτική 
5. Παρόλο που το κόκκινο κρασί έχει συστατικά που φαίνεται να έχουν καλές ιδιότητες, δεν πρέπει να συστήνεται η κατανάλωση του εξαιτίας τους. Επίσης οι μελέτες έχουν δείξει πως πέρα της ποσότητας που καταναλώνεται, σημασία έχει και η περιεκτικότητα ενός ποτού σε οινόπνευμα. Όσο περισσότερη είναι, τόσο εντονότερη είναι η καρκινογόνος δράση του στο μαστό.
6. Οι μηχανισμοί που η αιθυλική αλκοόλη (το οινόπνευμα) σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού προκύπτουν από την αύξηση της ευαισθησίας των κυττάρων στα οιστρογόνα και στα μεταβολικά προϊόντα του οινοπνεύματος (όπως η ακεταλδεΰδη, που προκαλεί βλάβες στην επιφάνεια των γονιδίων, αλλοιώνοντας τις εντολές τους). Επίσης τα μεταβολικά προϊόντα αυξάνουν τις πιθανότητες των καλοήθων υπερπλαστικών αλλοιώσεων (προσοχή όχι όλων των καλοήθων καταστάσεων) να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Υ.Γ. Πολλές φορές οι συστάσεις των γιατρών δεν είναι και οι πιο καλοδεχούμενες, κάτι που εμφατικά έχει αποδοθεί από ξενόγλωσσο σκίτσο, όπου ο παχουλός ημίγυμνος ασθενής, καθισμένος στην άκρη του εξεταστικού κρεβατιού κοιτά  με μάτια γουρλωμένα και γεμάτα αγωνία τον γιατρό του, ο οποίος κρατώντας σημειώσεις στο μπλοκάκι του τον ρώτα ψυχρά: "Για πες μου ποια απόλαυση δεν σου έχω κόψει ακόμα;". Στενόχωρο χιούμορ για εμάς, αλλά δεν θα παρηγορηθούμε με κάποια ποτηράκια.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i