For Hair: Οι αλλαγές στα μαλλιά μας καθώς μεγαλώνουμε

(και πώς να τα φροντίσουμε).

woman hair iStock

Με την πάροδο του χρόνου, οι τρίχες των μαλλιών γίνονται πιο ξηρές και σκληρές. Το να γίνουν γκρι είναι μόνο μία από τις πολλές αλλαγές που συμβαίνουν στα μαλλιά με το γήρας, ενώ μεταβολές συμβαίνουν και στο πάχος και την υφή τους. Τέλος, μπορεί να επηρεαστούν ακόμη και τα σημεία ανάπτυξης των μαλλιών, με αποτέλεσμα να είναι πολύ λίγες οι τρίχες σε ορισμένα σημεία και πάρα πολλές σε άλλα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι πιο διακριτικές, αλλά όχι λιγότερο οδυνηρές για μερικούς ανθρώπους.

Οι τρίχες του κεφαλιού αποτελούνται στην πραγματικότητα από νεκρά κύτταρα που αναδύονται από το θύλακα της τρίχας που βρίσκεται στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, γνωστό και ως επιδερμίδα. Κάθε τρίχα αποτελείται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη.

Η γήρανση των μαλλιών μπορεί να προκληθεί από γενετικές, βιοχημικές και ορμονικές αλλαγές στο θύλακα της τρίχας καθώς και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η καλή φροντίδα των μαλλιών μπορεί να ελαχιστοποιήσει ορισμένες από αυτές τις αλλαγές, ενώ μερικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στο πρόβλημα.

Η Βιολογία των Μαλλιών

Αλλαγές στο πάχος και την υφή

Μια τρίχα ζει μέχρι και έξι χρόνια. Δεδομένου ότι τα μαλλιά μεγαλώνουν λίγο λιγότερο από 1,5 εκατοστό τον μήνα, τα μαλλιά που έχουν μήκος 30 ίντσες έχουν εκτεθεί σε σχεδόν τρία χρόνια υπεριώδους φωτός, τριβής από το βούρτσισμα, θερμότητας από πιστολάκια και πρέσες και χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη βαφή ή το ίσιωμα των μαλλιών.

Αυτή η φθορά μπορεί να κάνει πιο ευαίσθητα τα κύτταρα της επιδερμίδας, καθιστώντας τα μαλλιά πιο επιρρεπή στο "σπάσιμο". Με την πάροδο του χρόνου, τα ίδια τα ωοθυλάκια μπορεί να παράγουν λεπτότερες, λιγότερες τρίχες ή και καθόλου. Αυτό ονομάζεται αλωπεκία γήρατος, ένα κατά τα άλλα φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

Τρόποι αντιμετώπισης

Πολλά προϊόντα ισχυρίζονται ότι αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις της γήρανσης στα μαλλιά. Οι δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Υγραντικά, τα οποία δεσμεύουν την υγρασία στην επιδερμίδα
 • Μαλακτικά μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών ελαίων
 • Τοπικά παράγωγα βιταμίνης Ε, τα οποία μπορεί να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη της επιδερμίδας
 • Προϊόντα που ισχυρίζονται ότι προστατεύουν τα μαλλιά από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Εκτός από τη θεραπεία των μαλλιών με μαλακτικά και υγραντικά, πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση των μαλλιών σε υπερβολική θερμότητα, συμπεριλαμβανομένων των σίδερων ισιώματος, ενώ κατά το στέγνωμα με πιστολάκι, δεν πρέπει αυτό να είναι πολύ κοντά στα μαλλιά.

Πώς τα μαλλιά γίνονται γκρίζα

Αν και οι βιολογικές διεργασίες που διέπουν τα γκρίζα μαλλιά παραμένουν ασαφείς, τα μαλλιά γίνονται τελικά γκρίζα όταν η μελανίνη -η ουσία που δίνει χρώμα στα μαλλιά και το δέρμα- σταματήσει να παράγεται.

Υπάρχουν έρευνες που ισχυρίζονται ότι το γκριζάρισμα είναι αποτέλεσμα οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες προκαλείται όταν οι ελεύθερες ρίζες μειώνουν το DNA από τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη στα τριχοθυλάκια, που ονομάζονται μελανοκύτταρα, μέχρι να τελικά να σταματήσουν να λειτουργούν.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα μαλλιά τείνουν να γίνονται πιο άγρια καθώς γκριζάρουν. Τα μελανοκύτταρα είναι στενά συνδεδεμένα με τα κύτταρα που παράγουν κερατίνη στον άξονα των μαλλιών, που ονομάζονται κερατινοκύτταρα. Και τα δύο κατοικούν στο βασικό στρώμα της επιδερμίδας και υπόκεινται στην ίδια έκθεση σε ελεύθερες ρίζες.

Λύσεις

Εκτός από το να αφήσει κανείς τα μαλλιά του να γκριζάρουν φυσικά, υπάρχουν διάφορες επιλογές χρωματισμού των μαλλιών που μπορεί να εφαρμόσει:

 • Μόνιμες βαφές, οι οποίες αντέχουν και στο επαναλαμβανόμενο λούσιμο
 • Ημι-μόνιμες βαφές, οι οποίες διαρκούν 6-10 λουσίματα
 • Χρώματα μαλλιών με βάση τα λαχανικά, τόσο μόνιμα όσο και ημι-μόνιμα, που λέγεται ότι λειτουργούν πολύ καλά σε λεπτότερα μαλλιά
 • Προσωρινές βαφές, οι οποίες δεν απορροφώνται επαρκώς από την επιδερμίδα και προορίζονται για βραχυπρόθεσμες αλλαγές στο χρώμα των μαλλιών

Αραίωση μαλλιών και φαλάκρα

Μέχρι την ηλικία των 60 ετών, τα δύο τρίτα των ανδρών θα παρουσιάσουν ανδρογενετική αλωπεκία, επίσης γνωστή ως ανδρική φαλάκρα. Συνήθως, η τριχόπτωση συμβαίνει στην κορυφή του κεφαλιού και μπορεί σε μερικούς άντρες να επεκταθεί, ενώ σε άλλους όχι.

Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν "γυναικεία" φαλάκρα, με αποτέλεσμα την αραίωση των μαλλιών. Η γενετική, η αλλαγή των επιπέδων των ανδρικών ορμονών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή της προεμμηνόπαυσης και οι ελλείψεις βιταμινών πιστεύεται ότι συμβάλλουν.

Τρόποι αντιμετώπισης

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για την φαλάκρα. Ορισμένες θεραπείες είναι σε θέση να τονώσουν την ανάπτυξη νέων, πιο ορατών τριχών, συμπεριλαμβανομένης της μινοξιδίλης και της φιναστερίδης. Τα αποτελέσματα αυτών των θεραπειών μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών είναι επίσης μια επιλογή. Πρόκειται για μια διαδικασία λήψης και μεταφοράς τριχοθυλακίων, από περιοχή σταθερής τριχοφυΐας σε περιοχή αραιωμένης. Είναι μια ακριβή λύση που απαιτεί πολλές θεραπείες, αλλά τα αποτελέσματα είναι μόνιμα.

Υπερβολική τριχοφυΐα

Και η υπερβολική ανάπτυξη μαλλιών όμως είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες. Πρόκειται για την υπερτρίχωση, τη μη φυσιολογική ανάπτυξη μαλλιών σε μέρη του σώματος όπου συνήθως βγάζουν τρίχες οι άντρες, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, το στήθος, οι μηροί και η πλάτη.

Η υπερτρίχωση μπορεί να προκληθεί από γενετικούς παράγοντες, τη γήρανση, ορισμένα φάρμακα και καταστάσεις όπως η νόσος πολυκυστικών ωοθηκών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου των ωοθηκών ή καρκίνου των επινεφριδίων.

Αν και η υπερτρίχωση είναι συνήθως αβλαβής, μπορεί να είναι ενοχλητική για πολλές γυναίκες, επηρεάζοντας την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματός τους. Εάν οι προσωρινές λύσεις όπως το τσιμπιδάκι και η αποτρίχωση δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την υπερβολική τριχοφυΐα, μπορεί μια γυναίκα να δοκιμάσει πιο μόνιμες μεθόδους αποτρίχωσης, όπως:

 • Αφαίρεση μαλλιών με ηλεκτρόλυση
 • Laser αποτρίχωση
 • Κρέμα εφλορνιθίνης που αναστέλλει την παραγωγή ενζύμων που διεγείρουν την ανάπτυξη των μαλλιών)

Εάν αυτές οι επιλογές είναι ανεπαρκείς, ένας ενδοκρινολόγος μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσει και να θεραπεύσει κάποια πιθανώς υποκείμενη ορμονική κατάσταση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i