Πώς ο τρόπος ζωής επηρεάζει την επιδερμίδα (+πώς η εγκυμοσύνη)

Συμβουλές για υγιή, νεανική και χωρίς ρυτίδες επιδερμίδα.

Skin woman iStock

Το δέρμα είναι πολλά περισσότερα από το όργανο εκείνο που προστατεύει το σώμα. Είναι το "πρόσωπο" που παρουσιάζει κανείς στον κόσμο: Όταν είναι υγιές, είναι πηγή ομορφιάς. Οι καθημερινές επιλογές στο φαγητό, τα συναισθήματα και γενικότερα τις συνήθειες, επηρεάζουν την εμφάνιση του δέρματος.

Διαβάστε Επίσης


Ακολουθούν μερικές συμβουλές για υγιή, νεανική και χωρίς ρυτίδες επιδερμίδα:

Υγιεινή διατροφή

Οι υψηλότερες προσλήψεις βιταμίνης C και οιχαμηλότερες προσλήψεις λιπών και υδατανθράκων συνδέονται με καλύτερη εμφάνιση καθώς γερνάει το δέρμα. Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως ψάρια, φρούτα και λαχανικά, βοηθούν στην προστασία του δέρματος. 

Η αντιγηραντική κρέμα μπορεί να περιέχει βιταμίνη C ή E, αλλά είναι σημαντικό αυτά τα αντιοξειδωτικά να λειτουργήσουν και "από μέσα" με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτές τις βιταμίνες. Ακόμη, το μεταλλικό σελήνιο, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από βλάβες από τον ήλιο και στην αντιμετώπιση των σημαδιών γήρανσης, όπως οι ρυτίδες και ο αποχρωματισμός του δέρματος. 

Τακτική άσκηση

Η άσκηση ωφελεί κάθε μέρος του σώματος,συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου οργάνου του, του δέρματος. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος φέρνοντας περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο δέρμα που με τη σειρά του παράγει κολλαγόνο, το οποίο είναι "εχθρός" των ρυτίδων. 

Επαρκής ξεκούραση 

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μαύρων κύκλων και πρηξίματος στα μάτια. Η λήψη 7-8 ωρών ύπνου τη νύχτα διατηρεί το σώμα και το δέρμα σε άριστη κατάσταση, ενώ καλό είναι να κοιμάται κανείς ανάσκελα ώστε να μην τρίβεται το πρόσωπο με το μαξιλάρι.

Διαβάστε Επίσης

Πώς η εγκυμοσύνη αλλάζει το δέρμα

Ραγάδες 

Το 90% των εγκύων γυναικών εμφανίζει ραγάδες. Αυτές ενδέχεται να εξασθενίσουν μετά τη γέννα, ενώ οι ενυδατικές κρέμες μπορούν να βελτιώσουν ελαφρώς την εμφάνισή τους. Οι συνταγογραφούμενες κρέμες βιταμίνης Α ή η θεραπεία με λέιζερ μπορούν επίσης να βοηθήσουν, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την εγκυμοσύνη.

Ακμή

Η ακμή είναι ένα άλλο κοινό δερματικό πρόβλημα, που προκαλείται από τις επιπλέον ορμόνες στο σώμα. Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί είναι το πλύσιμο του προσώπου δύο φορές την ημέρα και η χρήση της κατάλληλης ενυδατικής κρέμας, χωρίς λάδι.

Μέλασμα

Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν σκοτεινά μπαλώματα -μέλασμα - στα πρόσωπά τους όταν είναι έγκυες ή παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια. Η αύξηση της μελανίνης, της ουσίας που δίνει στο δέρμα το χρώμα του, είναι υπεύθυνη για αυτά τα σκοτεινά μπαλώματα, που φεύγουν συνήθως μετά τη γέννα ή την παύση των χαπιών. 

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή του ήλιου είναι απαραίτητα, ενώ μπορούν επίσης να βοηθήσουν οι τοπικές συνταγές υδροκινόνης, ρετινοειδών και αζελαϊκού οξέος.

Αποφυγή των επιβλαβών ακτίνων

Περίπου το 90% όλων των δερματικών βλαβών οφείλεται στον ήλιο. Καθώς ο χρόνος που περνά κάποιος στον ήλιο αυξάνεται, αυξάνεται και ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος. Για αυτό είναι απαραίτητη η προστασία με ένα αντηλιακό με SPF μεγαλύτερο από 30 και η αναζήτηση προϊόντων που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου. 

Αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος

Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα δεν παράγει τόσο κολλαγόνο. Όσον αφορά λοιπόν τη γήρανση του δέρματος, μπορούν να βοηθήσουν μέτρα όπως τα παρακάτω:

• Απολέπιση για να αφαιρεθεί το νεκρό δέρμα

• Συχνή ενυδάτωση 

• Χρήση ρετινοειδών για να μειωθούν οι λεπτές ρυτίδες 

• Πάνω απ' όλα, αποφυγή του ήλιου

Μείωση αλκοόλ

Το υπερβολικό αλκοόλ κάνει κακό τόσο στο δέρμα όσο και στο σώμα. Το αλκοόλ είναι διουρητικό και προκαλεί απώλεια νερού, που μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία. Διαστέλλει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να καταστραφούν μόνιμα, και το δέρμα να μην έχει υγιή όψη. Τέλος, το αλκοόλ, ειδικά το κόκκινο κρασί, μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις ροδόχρου ακμής.

Αποφυγή καπνίσματος 

Το κάπνισμα είναι κακό για το δέρμα: Είναι το δεύτερο(μετά τον ήλιο) που προκαλεί ρυτίδες και ξηρό δέρμα. Μειώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα και συμβάλλει στη διάσπαση του κολλαγόνου. Λιγότερο κολλαγόνο σημαίνει περισσότερες ρυτίδες.

Τακτικό πλύσιμο 

Κάθε μέρα, το δέρμα έρχεται σε επαφή με παράγοντες ρύπανσης όπως ο καπνός των τσιγάρων και ηαιθαλομίχλη του αέρα. Για αυτό, πρέπει να διατηρηθεί υγιές παραμένοντας καθαρό. Ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας, μπορεί κανείς να προτιμήσει ένα απαλό σαπούνι ή ένα πιο δυνατό, προϊόντα απολέπισης και τόνερ για να αφαιρεθούν τα νεκρά κύτταρα και στη συνέχεια εφαρμογή μιας κρέμας αμφιβληστροειδούς και ενυδατικής κρέμας. 

Υγιής επιδερμίδα τον χειμώνα

Ο κρύος καιρός και ο αέρας οδηγούν σε ξηροδερμία και μπορούν να επιδεινώσουν το έκζεμα και τη ροδόχρου ακμή. Ακόμη, και η ξηρή θερμότητα που επικρατεί στους εσωτερικούς χώρους τον χειμώνα, είναι σκληρή για το δέρμα. Η χρήση υγραντήρα στο σπίτι, η κατανάλωση πολύ νερού, η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας και αντηλιακού (κατά τις εξόδους από το σπίτι) είναι απαραίτητα. 

Υγιής επιδερμίδα το καλοκαίρι

Ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη SPF, ανθεκτικό στο νερό, πρέπει να απλώνεται σε όλο το εκτεθειμένο στον ήλιο δέρμα τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και να γίνεται ανανέωσή του κάθε δύο ώρες ή συχνότερα.

Συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος στον αέρα

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος σε ένα αεροπλάνο για να αρχίσει το δέρμα να γίνεται ξηρό, εξαιτίας της χαμηλής υγρασίας που επικρατεί. Σε περίπτωση ταξιδιού, χρειάζεται αρκετή κατανάλωση νερού, ενυδάτωση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πτήση καθώς και αποφυγή του μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i