Μπλε οινόπνευμα: Δεν είναι μόνο για τις εντριβές που έκανε η γιαγιά σου!

Το μπλε οινόπνευμα χρησιμοποιείται για απολύμανση και είναι καταπραϋντικό σε πόνους, αλλά έχει αρκετές ακόμη χρήσεις.

Rubbing Alcohol iStock

Το μπλε οινόπνευμα ή ισοπροπυλική αλκοόλη είναι ένας τύπος οινοπνεύματος με 70-95% αιθανόλη και μερικά άλλα πρόσθετα. Ίσως είχες δει τη γιαγιά ή τη μαμά σου να το χρησιμοποιεί για εντριβές (κάτι που πλέον δεν συστήνεται) ενώ στην περίοδο εξάρσεων ιώσεων είναι χρήσιμο ως απολυμαντικό. Ωστόσο δεν είναι αυτές οι μοναδικές χρήσεις του. 

Διαβάστε Επίσης

Μπλε οινόπνευμα: Χρήσιμες πληροφορίες

Το δυνατότερο δεν είναι πάντα καλύτερο

Παρόλο που μπορεί κανείς να νομίζει ότι η υψηλότερη συγκέντρωση σε ισοπροπυλική αλκοόλη είναι πιο αποτελεσματική, οι ειδικοί λένε ότι ένα ποσοστό 70% είναι στην πραγματικότητα καλύτερο για απολύμανση. Έχει περισσότερο νερό, το οποίο το βοηθά να διαλύεται πιο αργά, να διεισδύει στα κύτταρα και να σκοτώνει βακτήρια. Η απολυμαντική δύναμή του μειώνεται σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από 80%-85%.

Διώχνει τα παράσιτα των φυτών

Η εφαρμογή οινοπνεύματος λειτουργεί ως ένας φυσικός, λιγότερο τοξικός τρόπος για να απαλλαγεί κανείς από τα παράσιτα στα φυτά εσωτερικού χώρου. Ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε αυτό μπορεί να σταματήσει τη δημιουργία μικρών εστιών παράσιτων.

Περιορίζει τη ναυτία μετά από χειρουργική επέμβαση

Είναι συνηθισμένο να αισθάνεται κανείς πόνο στο στομάχι ή να κάνει εμετούς μετά από κάποιο χειρουργείο, αφού πρόκειται για μια παρενέργεια του φαρμάκου της αναισθησίας. Ορισμένες ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι το τρίψιμο με μπλε οινόπνευμα στα μαξιλάρια μπορεί να βοηθήσει ώστε να καταπραΰνει το στομάχι μετά από χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, αν και μπορεί να λειτουργεί ταχύτερα από τα συνηθισμένα φάρμακα κατά της ναυτίας, οι επιπτώσεις του είναι βραχυπρόθεσμες.

Δε μειώνει τον πυρετό

Για πολλά χρόνια, οι γιατροί και οι γονείς χρησιμοποιούσαν το τρίψιμο με οινόπνευμα στο δέρμα των παιδιών για να πέσει ο πυρετός. Ωστόσο, αν και δροσίζει το δέρμα, το αλκοόλ είναι επικίνδυνο επειδή μπορεί να απορροφηθεί και να προκαλέσει δηλητηρίαση και άλλα σοβαρά συμπτώματα ειδικά σε μωρά και μικρά παιδιά. Αντ 'αυτού, προκειμένου να πέσει ο πυρετός καλό είναι να προτιμώνται φάρμακα που έχουν ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη.

Μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες από μελάνι

Είναι αλήθεια πως αν τρίψει κανείς αλκοόλ σε ένα ρούχο που μόλις απέκτησε κάποιον λεκέ από μελάνι, θα δει αποτέλεσμα. Το κλειδί είναι να δράσει γρήγορα πριν στεγνώσει ο λεκές - οι μεγαλύτεροι λεκέδες είναι πιο δύσκολο να βγουν.

Βοηθά στο καθάρισμα του σπιτιού

Η χρήση μπλε οινοπνεύματος μπορεί να βοηθήσει στο να καθαριστούν μερικές επιφάνειες. Σε συνδυασμό με αμμωνία και απορρυπαντικό πιάτων αποτελεί καλό καθαριστικό για επιφάνειες από γυαλί και παράθυρα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία DIY παγοκύστης

Ένα διάλυμα αποτελούμενο από αλκοόλη (70%) και νερό μπορεί να τοποθετηθεί σε μια επαναχρησιμοποιήσιμη σακούλα αποθήκευσης και να τοποθετηθεί στην κατάψυξη, για τη δημιουργία παγοκύστης.

Για απολύμανση

Ένα διάλυμα νερού σε συνδυασμό με οινόπνευμα για εντριβές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απολύμανση πάγκων σκληρής επιφάνειας, όπως από γρανίτη και χαλαζία. Αλλά και για την απολύμανση των χεριών, μπορείς να φτιάξεις απολυμαντικό στο σπίτι με λίγα συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, σε ένα μπολ πρέπει να ανακατέψει 2/3 φλιτζάνι αλκοόλ και 1/3 φλιτζάνι τζελ αλόης βέρα μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Πρόσθεσε αν θέλεις μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου για πιο ευχάριστη μυρωδιά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i