Έξι σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη ασβεστίου στον οργανισμό

Γιατί είναι σημαντική η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου για την υγεία μας;

iStock iStock

"Γιατί κάνει καλό στα οστά" είναι ο ισχυρισμός των περισσότερων ανθρώπων, όταν ερωτηθούν γιατί είναι σημαντική η πρόσληψη ασβεστίου. Και πράγματι έχουν δίκιο, αφού αποδεδειγμένα το ασβέστιο έχει συνδεθεί με τα υγιή και γερά οστά, όμως τα οφέλη που προσφέρει στην γενικότερη υγεία του οργανισμού είναι πολλά περισσότερα απο αυτή την διαπίστωση. Συγκεκριμένα, το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς, καθώς βοηθάει τους θρόμβους αίματος και τις μυικές καρδιακές συσπάσεις. Επομένως η επαρκής κατανάλωση αυτού είναι ζωτικής σημασίας και δεν θα πρέπει να παραβλέπονται τα σημάδια που ίσως σχετίζονται με την έλλειψη ασβεστίου.

ασβεστιο
iStock

"Γερά οστά"

"Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό νέων οστικών κυττάρων και τη διατήρηση της υγείας των οστών, κάτι που γίνεται όλο και πιο σημαντικό όσο μεγαλώνουμε" εξηγεί η Brittany Modell, RD, διαιτολόγος και σύμβουλος διατροφής. Το ασβέστιο προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην υγεία των οστών, ωστόσο αυτό επιτυγχάνεται, όταν το ασβέστιο συνδυάζεται με την βιταμίνη D. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το Εθνικό ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ODS), η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία βοηθούν στην οικοδόμηση και διατήρηση ισχυρών οστών. "Εκτός από τη βιταμίνη D, το ασβέστιο συνεργάζεται επίσης με άλλα θρεπτικά συστατικά για την οικοδόμηση της οστικής πυκνότητας, όπως βιταμίνη Κ, μαγνήσιο και κάλιο" αναφέρει η Modell.

Συνιστώμενη πρόσληψη ασβεστίου

Σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, οι ενήλικες ηλικίας 19 έως 50 ετών, χρειάζονται τουλάχιστον 1.000 mg ασβεστίου ημερησίως. Και επειδή τα οστά γίνονται πιο αδύναμα με την πάροδο του χρόνου, η συνιστώμενη πρόσληψη για γυναίκες άνω των 50 και για άνδρες άνω των 70 είναι τουλάχιστον 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα. Βέβαια, είναι σημαντικό να μην ξεπερνιούνται οι τιμές αυτές καθώς μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ODS) τονίζει πως ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα σας απορροφά ασβέστιο πέφτει δραστικά όταν καταναλώνεται περισσότερο από ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός. Έρευνες έχουν δείξει πως η περίσσεια ασβεστίου συσσωρεύεται στους ιστούς του σώματος, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας όπως πέτρες στα νεφρά, δυσκοιλιότητα και καρδιακά προβλήματα.

Σημάδια που μαρτυρούν την έλλειψή του

Η έλλειψη ασβεστίου συνοδεύεται από συμπτώματα που εμφανίζονται στο σώμα με την πάροδο του χρόνου. Αυτά μπορείς να είναι:

Μυϊκές κράμπες ή αδυναμία

Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα

Απώλεια μνήμης ή σύγχυση

Αδύναμα ή εύθραυστα νύχια

Εύκολο σπάσιμο των οστών

ασβεστιο
iStock

Το γαλακτοκομικά δεν είναι η μόνη πηγή ασβεστίου

Συνηθίζεται να πιστεύεται πως τα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα το γάλα είναι η μοναδική πηγή ασβεστίου και όσοι δεν καταναλώνουν αυτά, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μελλοντικά. Η σκέψη αυτή είναι λανθασμένη αφού η Modell εξηγεί πως το ασβέστιο μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και σε μια vegan ή vegetarian διατροφή. "Τα φυτικά τρόφιμα, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, μπορεί να περιέχουν λιγότερο ασβέστιο συνολικά, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από τα γαλακτοκομικά. Η απορρόφηση ασβεστίου από λαχανικά όπως το καλέ, το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο μπορεί να φτάσει το 60 %", επισημαίνει η Modell.

Διάβασε περισσότερα: 

Πέντε τροφές με περισσότερο ασβέστιο από ένα ποτήρι γάλα

Πόσο ασβέστιο χρειάζεσαι κάθε μέρα και πότε είναι αναγκαία η πρόσληψή του;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i