Τρία λιγότερο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που πρέπει να γνωρίζουμε

Ο καρκίνος του μαστού ΔΕΝ εκδηλώνεται πάντα ως ογκίδιο. Υπάρχουν κάποια άλλα πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να έχουμε στο νου μας και εάν τα εντοπίσουμε, να τα μεταφέρουμε στο γιατρό μας.

καρκίνος του μαστού ψηλάφηση αυτοεξέταση istock

Το πιο προφανές σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού είναι ένα ψηλαφητό ογκίδιο. Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο όγκος δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να εκδηλωθεί. Τι γίνεται λοιπόν με τα άλλα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού; Τα λιγότερο συνηθισμένα που μπορεί να μην έχεις ακούσει;

Διαβάστε Επίσης

1. Ανεστραμμένη θηλή

Ανεστραμμένη θηλή είναι όταν η θηλή είναι προς τα μέσα αντί προς τα έξω. Ορισμένες γυναίκες γεννιούνται με ανεστραμμένες θηλές και αυτό συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, αν έχεις παρατηρήσει ότι οι θηλές σου ήταν προηγουμένως προς τα έξω και έχουν αρχίσει να αλλάζουν με οποιονδήποτε τρόπο και αρχίζουν να υποχωρούν, τότε αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ζητήσεις συμβουλές από έναν επαγγελματία υγείας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες για τις ανεστραμμένες θηλές, οπότε κανείς δεν πρέπει να βγάλει άμεσα συμπεράσματα ότι μια ανεστραμμένη θηλή ισοδυναμεί με καρκίνο του μαστού, αλλά είναι σημαντικό να ελέγξεις αυτό το σύμπτωμα με έναν γιατρό για παν ενδεχόμενο.

2. Αιματηρές εκκρίσεις από τη θηλή

Έχουμε συνηθίσει να γίνονται εκκρίσεις από αλλού, αλλά αν αρχίσουν να αναδύονται από τις θηλές σας, αυτό μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας. Εκκρίσεις από τις θηλές είναι όταν παρατηρείτε ένα υγρό να βγαίνει από τη θηλή. Συχνά οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν έκκριση από τη θηλή και αυτό να οφείλεται σε διάφορους λόγους, ή σε θηλασμό ή μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζετε αιματηρή έκκριση από τη θηλή, αυτό είναι αρκετά σοβαρό και θα πρέπει να αναζητήσετε κάποια ιατρική καθοδήγηση, ώστε ένας γιατρός να κάνει κάποιες περαιτέρω εξετάσεις, καθώς μπορεί να είναι ένα λιγότερο συνηθισμένο σημάδι καρκίνου του μαστού που πρέπει όντως να διερευνηθεί.

Διαβάστε Επίσης

3. Κόκκινο δέρμα στο στήθος

Δεν είναι μόνο η θηλή που μπορεί να υποδεικνύει πιθανό καρκίνο του μαστού - μπορεί να είναι και το δέρμα στο στήθος. Το κόκκινο δέρμα στο στήθος μπορεί μερικές φορές να αποτελεί σημάδι ή σύμπτωμα καρκίνου του μαστού, αν και είναι ένα από αυτά που είναι λιγότερο συνηθισμένα. Μια μορφή καρκίνου του μαστού που παρουσιάζει κόκκινο δέρμα στο μαστό θα μπορούσε να είναι ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού, ο οποίος μπορεί να κάνει μια μεγάλη περιοχή του δέρματος του μαστού να κοκκινίσει, καθώς και να πρηστεί.

Όπως και με τα άλλα συμπτώματα, ωστόσο, δεν χρειάζεται μια γυναίκα να υποθέσει ότι σημαίνει σίγουρα καρκίνο του μαστού, καθώς θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ λιγότερο ανησυχητικό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κόκκινο δέρμα υποδηλώνει φλεγμονή, η οποία θα μπορούσε απλώς να είναι το σημάδι μιας λοίμωξης. Οι λοιμώξεις στο στήθος τείνουν να είναι πιο συχνές στις γυναίκες που θηλάζουν, οι οποίες είναι πιθανό να παρουσιάσουν παθήσεις όπως η μαστίτιδα - η οποία μπορεί να κάνει το στήθος αρκετά επώδυνο και να δυσχεράνει τον θηλασμό, αν και, αν εντοπιστεί γρήγορα αυτό μπορεί να διορθωθεί με αντιβιοτικά από το στόμα και η εισαγωγή στο νοσοκομείο μπορεί να αποφευχθεί. Εάν δεν υφίσταται θηλασμός και υπάρχει κοκκινίλα στο στήθος η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη καθώς μπορεί να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Τι πρέπει να κάνουμε αν εντοπίσουμε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα

Δυστυχώς, ο καρκίνος του μαστού είναι ένας συνηθισμένος τύπος καρκίνου που κάποιες γυναίκες θα αντιμετωπίσουν στη διάρκεια της ζωής τους. Σύμφωνα με το Cancer Research UK, υπάρχουν περίπου 55.200 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο, οπότε ότι είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουν οι γυναίκες τα σημάδια και τα συμπτώματα, ακόμη και τα λιγότερο συνηθισμένα. Εάν αντιμετωπίζεις κάποιο από τα παραπάνω, ζήτησε ιατρική συμβουλή από τον παθολόγο σου, ο οποίος μπορεί να σε παραπέμψει αλλού εάν είναι απαραίτητο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΥΓΕΙΑ Παρ, 27 Ιαν 2023

Παρόμοια συμπτώματα: Είναι αιμορροΐδες ή καρκίνος;

Οι αιμορροΐδες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του πρωκτού, μπορούν κάποιες φορές να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως το πρόβλημα είναι από τις αιμορροΐδες, ωστόσο είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΘΗ ΜΙΜΗΓΙΑΝΝΗ

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i