Διαβήτης: Χάνοντας βάρος μπορείς να τον "διαγράψεις"!

Ένα σημαντικό πρόβλημα στον διαβήτη είναι ότι "δουλεύει" για χρόνια χωρίς να προκαλεί κανένα σύμπτωμα.

υγιεινή διατροφή γλυκά φρούτα διαβήτης istock

Tα 1,2 εκατομμύρια αγγίζουν οι πάσχοντες από διαβήτη στη χώρα μας, ενός νοσήματος που γηράσκει πρόωρα τα αγγεία και το σώμα μας και εξελίσσεται για χρόνια χωρίς κανένα σύμπτωμα. "Ο μέσος χρόνος διάγνωσης και θεραπείας του διαβήτη είναι 7 - 9 χρόνια από την έναρξή του, με κύρια αιτία διάγνωσης κάποια από τις επιπλοκές του. Ο διαβήτης έχει μη ειδικά συμπτώματα και μπορεί να εκδηλωθεί με μυϊκές κράμπες, με μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων, με χαμηλό μαγνήσιο και βιταμίνη B12", τόνισε ο Αντώνιος Λέπουρας, MD, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής – Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας Diabetes Challenge Project. 

Eξίσου επικίνδυνος και ίσως και πιο ύπουλος από τον διαβήτη, σύμφωνα με τον κ. Λέπουρα, είναι ο προδιαβήτης. "O προδιαβήτης είναι η κατάσταση κατά την οποία το σάκχαρο του αίματος είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό, αλλά όχι τόσο υψηλό ώστε να διαγνωσθεί ως διαβήτης", εξήγησε, τονίζοντας όμως ότι οι επιπλοκές του είναι ιδιαιτέρως σοβαρές, καθώς δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αλλά αυξάνει από 2 έως 4 φορές τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Τιμές σακχάρου νηστείας από 100 έως 125 πρέπει να ακολουθούνται από καμπύλη σακχάρου", πρόσθεσε ο κ. Λέπουρας, σημειώνοντας πως "με άσκηση και σωστή διατροφή, αλλά και μια μικρή απώλεια βάρους 5-10%, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μπορεί να μειωθεί έως και κατά 58%". 

Ο ρόλος της διατροφής 

Την ανάγκη της εξατομίκευσης της διατροφής στα άτομα με διαβήτη, τόνισε ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, MmedSci, PhD, Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών. "Η κατανομή των μακροθρεπτικών συστατικών πρέπει να καθορίζεται με βάση την εξατομικευμένη αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών, των προτιμήσεων και των μεταβολικών στόχων του ατόμου", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "πλέον έχουμε ξεφύγει από τα αυστηρά διατροφικά προγράμματα με κανόνες και απαγορεύσεις του παρελθόντος και προσανατολιζόμαστε σε ένα συνολικά υγιεινό διαιτολόγιο συνώνυμο με τη διατροφή του γενικού πληθυσμού. Σήμερα έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία βασιζόμενη πάνω στη γνώση". 

Ο κ. Δημοσθενόπουλος αναφέρθηκε και στη σημασία της απώλειας βάρους στη διαχείριση του διαβήτη, σημειώνοντας πως "σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η μέτρια και συνεχής απώλεια βάρους έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο και μειώνει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή μείωσης της γλυκόζης". Μάλιστα, η διάρκεια και η διατήρηση του αποτελέσματος της απώλειας είναι ακόμη πιο καθοριστική υπογράμμισε και αναφέρθηκε στη μελέτη DIRECT, η οποία έδειξε ότι άτομα που είχαν χάσει τουλάχιστον 15 κιλά από το βάρος τους πέτυχαν υποστροφή ή αναστροφή του διαβήτη. 

Diabetes Challenge Project

Η ευαισθητοποίηση, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη είναι οι κύριοι στόχοι της ψηφιακής καμπάνιας Diabetes Challenge Project που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διεξάγει η ΑΜΚΕ "Με Οδηγό του Διαβήτη". Με σύνθημα "Μετρήσου κι εσύ", αναγνωρίσιμα πρόσωπα των τεχνών, του αθλητισμού, των media και της γαστρονομίας στέκονται μπροστά από την κάμερα, μοιράζονται τις γνώσεις τους για τον διαβήτη και υποβάλλονται σε μέτρηση σακχάρου, ανεβάζουν το σχετικό βίντεο στον προσωπικό τους λογαριασμό στα social media με hashtag #metrisoukiesy και στη συνέχεια προσκαλούν κάποιο άλλο αναγνωρίσιμο πρόσωπο να κάνει το ίδιο.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i