Πόνος και αέρια στο έντερο; Οι παρακάτω λύσεις θα σε βοηθήσουν

Τα αέρια στο έντερο και ο πόνος στην κοιλιά που προκαλούν είναι κάτι που συμβαίνει. Εάν όμως σε ταλαιπωρεί συχνά, οι συμβουλές που ακολουθούν θα σου δώσουν τη λύση.

αέρια στο έντερο πόνος κοιλιά istock

Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιες φορές αέρια στο έντερο, φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά. Πρόκειται για μια φυσική "παρενέργεια" της διαδικασίας της πέψης, ωστόσο εάν για κάποιον λόγο τα αέρια παγιδευτούν στο έντερό μας, τότε μπορεί να νιώθουμε έντονο φούσκωμα, δυσφορία και πόνο στην κοιλιά.

Πώς σχηματίζονται τα αέρια στο έντερο;

Δύο είναι οι βασικοί τρόποι. Ένα μέρος των αερίων οφείλεται στον αέρα που καταπίνουμε μαζί με το φαγητό μας. Ο περισσότερος από αυτόν διαφεύγει με το ρέψιμο (ναι, όλοι μας ρευόμαστε!) αλλά μια μικρή ποσότητα αέρα κυλάει προς το κατώτερο πεπτικό. Τα υπόλοιπα αέρια προέρχονται από το παχύ έντερο καθώς αυτό διασπά την τροφή. Μερικές φορές, ανάλογα με το τι τρώμε, παράγονται περισσότερα αέρια απ' όσα μπορεί να αποβάλει το σώμα μας ή για κάποιον λόγο παγιδεύονται στο έντερο. Όταν αυτό συμβαίνει, το σώμα μας θα μας το πει: Μπορεί να νιώθουμε πόνο, δυσφορία, κράμπες ή μια δυσάρεστη αίσθηση, σαν κόμπο, στο στομάχι.

Διαβάστε Επίσης

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα αέρια στο έντερο

Συνήθειες που επιδεινώνουν την κατάσταση

Δεν υπάρχει τρόπος να τρώμε χωρίς να καταπίνουμε και αέρα. Μερικές συνήθειες όμως μπορεί να επιδεινώνουν την κατάσταση. Εάν τρώμε γρήγορα ή μιλάμε ενώ τρώμε, καταπίνουμε περισσότερο αέρα. Καταπίνουμε επίσης αέρα όταν πίνουμε ένα ρόφημα με καλαμάκι, όταν μασάμε τσίχλα ή μια σκληρή καραμέλα. Επίσης, εάν καπνίζουμε, τότε καταπίνουμε επίσης πολύ αέρα.

Τροφές που δεν αγαπά το έντερο

Εάν γενικά έχεις προβλήματα με το έντερο πιθανότατα ήδη γνωρίζεις πως ορισμένες τροφές παράγουν κατά την πέψη τους πολλά αέρια, ανάμεσά τους το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το κρεμμύδι και τα όσπρια. Το ίδιο όμως μπορεί να συμβαίνει και με φρούτα όπως το μήλο, τα ροδάκινα και τα αχλάδια. Ακόμη, "ένοχα" μπορεί να είναι τα τρόφιμα ολικής άλεσης και κάποια γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι και το μαλακό τυρί.

Δεν είναι όμως μόνο το φαγητό αλλά και τα ποτά που μπορεί να προκαλούν ενοχλήσεις στο έντερο. Η μπύρα και τα ανθρακούχα αναψυκτικά είναι δύο από αυτά που αυξάνουν τα αέρια στο έντερο, ενώ πιθανώς ένοχα θεωρούνται επίσης το γάλα και οι χυμοί φρούτων.

Tip: Δοκίμασε για μια δυο εβδομάδες να κόψεις όλα τα παραπάνω και πρόσθεσέ τα σταδιακά και ένα ένα στη διατροφή σου. Ίσως έτσι εξακριβώσεις ποιο μπορεί να σε ενοχλεί.

Αέρια στο έντερο και τεχνητά γλυκαντικά

Το ήξερες ότι οι τσίχλες και οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση εξαιτίας των τεχνητών γλυκαντικών που περιέχουν; Την επόμενη φορά διάβασε τα συστατικά και απόφυγε τη σορβιτόλη, τη μανιτόλη ή την ξυλιτόλη.

Τι μπορεί να σε βοηθήσει

Εάν το πρόβλημα δεν είναι έντονο δοκίμασε ένα αφέψημα δυόσμου ή ένα φλιτζάνι χαμομήλι. Ο δυόσμος έχει χωνευτικές ιδιότητες ενώ το χαμομήλι παραδοσιακά ηρεμεί και ανακουφίζει το αναστατωμένο στομάχι.

Η άσκηση επίσης, και δη το περπάτημα, είναι εξαιρετικό "αντίδοτο" για το ερεθισμένο έντερο και τα αέρια. Η κίνηση φαίνεται πως ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα αλλά σίγουρα ένα μέρος της θετικής επίδρασης οφείλεται στη ψυχική ηρεμία και τη χαλάρωση που μας προσφέρει η άσκηση. Τέλος, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής, π.χ. με άνθρακα, που βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στο έντερο. Συμβουλέψου το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου.

Tip: Εάν έχεις έντονο πρόβλημα και υπάρχουν συχνά ενοχλήσεις από το έντερο, συμβουλέψου τον γαστρεντερολόγο. Ίσως χρειαστεί να αποκλειστεί η πιθανότητα της κοιλιοκάκης, μιας νόσου που προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές μετά την κατανάλωση γλουτένης.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i