Αλήθεια ή μύθος: Θα αρρωστήσεις αν βγεις στο κρύο

Να βάλεις τα ζεστά σου ρούχα και να βγεις να απολαύσεις το χιόνι και το αναζωογονητικό κρύο ή κινδυνεύεις να αρρωστήσεις; Για να δούμε τι απαντά η επιστήμη.

γυναίκα κρύο χειμώνας χιόνι istock

Εάν ρωτήσεις τη μαμά μου, αν βγεις στο κρύο θα αρρωστήσεις (ακόμη κι αν φοράς ζακέτα!!!). Κι επειδή πιστεύω δεν είμαι η μόνη που από παιδί ακούω αυτή τη συμβουλή, ας δούμε τι λένε επ' αυτού πιο... ειδικοί από τη μαμά μου!

Θα αρρωστήσεις αν βγεις στο κρύο;

Οι πιθανότητες να κολλήσουμε κάποια ίωση ή γρίπη είναι υψηλότερες κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ωστόσο, ο καιρός από μόνος του δεν ευθύνεται γι' αυτό, μπορεί όμως να θέσει τις συνθήκες για ορισμένους παράγοντες που μειώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας και αυξάνουν τις πιθανότητες να κολλήσουμε μια ίωση, κορονοϊό ή γρίπη, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Ο ρόλος του κρύου και ξηρού αέρα

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι οι ιοί εξαπλώνονται πιο εύκολα στον κρύο και ξηρό αέρα. Έτσι, η θερμοκρασία και η υγρασία του αέρα μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες να κολλήσουμε έναν ιό. Όταν έξω κάνει κρύο, ο αέρας είναι ξηρός τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους (εξαιτίας της θέρμανσης), ξηραίνοντας τις μεμβράνες των βλεννογόνων και διευκολύνοντας την είσοδο των μικροβίων.

Η μύτη, λόγω της πιο χαμηλής της θερμοκρασίας συγκριτικά με το στόμα, είναι ιδανικός "οικοδεσπότης" για πολλούς ιούς διευκολύνοντας έτσι την αναπαραγωγή των ρινοϊών, σύμφωνα με μελέτη. Μια άλλη μελέτη υποδεικνύει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες από μόνες τους δεν αυξάνουν τη μετάδοση ιών και βακτηρίων, αλλά αυτό ακριβώς κάνουν οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Με απλά λόγια, αυτό που έδειξε η έρευνα είναι ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να αρρωστήσουμε όταν αλλάζουν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας μέσα σε λίγες ημέρες.

Αλλά και ο ζεστός καιρός δεν επηρεάζει λόγω θερμοκρασίας την εξάπλωση των ιώσεων, αφού και στις περιοχές του κόσμου που δεν γνωρίζουν χειμώνα οι άνθρωποι παθαίνουν ιώσεις και κρυολογήματα. Στις περιοχές αυτές, οι ιώσεις είναι πιο συχνές την εποχή των βροχών. Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί τότε οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο μέσα στα σπίτια, έχοντας περισσότερες στενές επαφές συγκριτικά με τις περιόδους ξηρασίας.

Πώς επηρεάζει το κρύο το ανοσοποιητικό μας

Ένας ακόμη παράγοντας που μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ιώσεις και κρυολογήματα το χειμώνα είναι ότι οι λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας και οι λιγότερες ώρες που περνάμε έξω από τα σπίτια σημαίνουν χαμηλότερη σύνθεση βιταμίνης D. Η βιταμίνη D γνωστό ότι παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η έλλειψη βιταμίνης D έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις.

Να βγεις στο κρύο ή όχι;

Αν ρωτάς εμένα, προφανώς να βγεις! Βάλε ζακέτα (από τότε που έχω γίνει μαμά, προφανώς δίνω παντού αυτή τη συμβουλή, μάλλον είναι θέμα DNA τελικά!!!) και απόλαυσε μια βόλτα στο χιόνι ή στο κρύο. Αν θέλεις να μειώσεις τις πιθανότητες να αρρωστήσεις τώρα το χειμώνα φρόντισε τη διατροφή σου να είναι όσο το δυνατό πιο ισορροπημένη, συμβουλέψου το γιατρό σου για την πιθανότητα να χρειάζεσαι συμπλήρωμα βιταμίνης D, φρόντισε να κοιμάσαι καλά γιατί κι αυτό παίζει ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού και να γυμνάζεσαι τακτικά.

Προσοχή: Για ανθρώπους με νοσήματα όπως οι παθήσεις της καρδιάς η έκθεση σε έντονο κρύο και η σωματική δραστηριότητα είναι όντως συνθήκες που μπορεί να τους θέσουν σε κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, εάν πάσχεις από χρόνιο νόσημα, ακολούθησε μόνο τις οδηγίες του γιατρού σου. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i