Παπούτσια για περπάτημα: Η επιλογή αν έχουμε πρόβλημα στα γόνατα

Οι συχνές παγίδες και ο κατάλληλος τρόπος για να βρούμε το ιδανικό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα.

παπούτσια iStock

Πολλά έχουν ακουστεί για τον κατάλληλο τύπο παπουτσιών που ενδείκνυνται για περπάτημα σε άτομα με προβλήματα στα γόνατα, με αποτέλεσμα να μην ξέρεις ποια είναι η σωστή επιλογή για την κατάστασή σου. Γνωρίζεις πως τα τακούνια και οι σαγιονάρες μένουν εκτός της λίστας, ωστόσο ακόμα αναρωτιέσαι ποια είναι η καλύτερη λύση, ειδικότερα αν αντιμετωπίζεις πόνο στα γόνατα. 

Σύμφωνα με τον Matt Minard, DPT, φυσικοθεραπευτή και ορθοπεδικό ειδικό του Carolinas Healthcare System, "τα παπούτσια σας επηρεάζουν το μέγεθος της πρόσκρουσης που δέχεται το γόνατό σας με κάθε βήμα", συνεπώς τα σωστά παπούτσια είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για την αντιμετώπιση του πόνου στο γόνατο.

Όσο κι αν αρκετά παπούτσια παρουσιάζονται ως ειδικά για περπάτημα, περιλαμβάνοντας πρόσθετη αντικραδασμική προστασία και ειδικούς πάτους για την ανακούφιση των πόνων, εν τέλει μία έρευνα του 2016 κατέληξε στο ότι οι 164 συμμετέχοντες με οστεοαρθρίτιδα δεν πρόσεξαν διαφορά, επιλέγοντας ενισχυμένα παπούτσια.

"Δεν υπάρχει μία μάρκα που να είναι η καλύτερη", εξηγεί ο Minard, "όλα έχουν να κάνουν με το πώς το πόδι σας ταιριάζει σε ένα συγκεκριμένο παπούτσι και πώς επηρεάζει το βηματισμό σας". Από την άλλη, ο καθηγητής ορθοπεδικής και αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, Bryan Heiderscheit, θεωρεί πως ένα παπούτσι για περπάτημα μπορεί να μην είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

"Τα παπούτσια για περπάτημα μπορεί να είναι πιο άκαμπτα και σκληρά, και αυτό μπορεί να επηρεάσει το φυσιολογικό μοτίβο του βηματισμού σας και να αλλάξει το φορτίο στο γόνατό σας, επιδεινώνοντας τον πόνο", αναφέρει ο Heiderscheit. Αντίθετα, προτείνει τα παπούτσια για τρέξιμο, που περιλαμβάνουν μαλακότερη επιφάνεια και ευελιξία. 

Πώς θα κάνεις την καλύτερη επιλογή

Για τον Minard, η καλύτερη λύση για τα επόμενα ψώνια για παπούτσια είναι να επιλέξουμε ένα εξειδικευμένο κατάστημα, στο οποίο ο υπάλληλος θα εξετάσει τη δομή του ποδιού μας, θα παρακολουθήσει το περπάτημα και μας προτείνει το ιδανικότερο για τη δική μας περίπτωση. Για τον Heiderscheit, η σωστότερη επιλογή είναι τα ευέλικτα παπούτσια, τα οποία να λυγίζουν εύκολα, χωρίς να περιορίζουν το πόδι, επιδεινώνοντας τον πόνο. Επιπλέον, θα πρέπει να ελέγξουμε και τις σόλες, καθώς "ένα παπούτσι που έχει ψηλότερη φτέρνα, επηρεάζει την κάμψη του γόνατος και ασκεί επιπλέον πίεση στην άρθρωση", όπως υπογραμμίζει ο Minard.

Πότε και πώς να τα δοκιμάσεις;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη ώρα για να δοκιμάσεις τα νέα παπούτσια που θα αγοράσεις είναι το βράδυ. Τα πόδια διογκώνονται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα έχουν το μεγαλύτερο μέγεθος εκείνη την ώρα. Θυμήσου να έχεις μαζί σου τις κάλτσες που φοράς σε μία βόλτα και να περπατήσεις μέσα στο κατάστημα. Τότε θα καταλάβεις αν το συγκεκριμένο ζευγάρι σε βολεύει. "Το σωστό παπούτσι θα είναι άνετο αμέσως", υποστηρίζει ο Minard, προσθέτοντας πως "δεν θα πρέπει να χρειάζεται να συνηθίσετε ένα παπούτσι για περπάτημα".

Πότε να πάρεις καινούρια;

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τα παπούτσια για τρέξιμο πρέπει να αντικαθιστούνται ύστερα από 300 με 500 χιλιόμετρα. Ωστόσο, τα παπούτσια περπατήματος, δεδομένου ότι απορροφούν λιγότερη δύναμη, μπορούν να κρατήσουν για περισσότερο καιρό. Σύμφωνα με τον Heiderscheit, η σωστή στιγμή για να αντικαταστήσεις τα παπούτσια σου είναι μετά από 9 μήνες. Δες τις σόλες, κι αν το μοτίβο του πέλματος έχει φθαρεί, όπως και η φτέρνα, πρέπει να το αλλάξεις. Το ίδιο πρέπει να κάνεις, αν παρατηρήσεις ότι υπάρχουν λακκούβες στο πλάι ή στο κάτω μέρος, σημάδι ότι η απορρόφηση έχει αλλοιωθεί. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i