Μπορεί να πάθεις αφυδάτωση ενώ κολυμπάς;

Μια μεγάλη παρανόηση που πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα.

κολύμβηση iStock

Υπάρχει η παρανόηση πως ενώ κολυμπάμε, δύσκολα μπορούμε να πάθουμε αφυδάτωση από τη στιγμή που βρισκόμαστε στο νερό. Αυτή είναι η πιο λάθος πρόταση που ακούσαμε ποτέ και θα σου εξηγήσουμε ευθύς αμέσως το γιατί.

Δεδομένου ότι η κολύμβηση λειτουργεί όπως κάθε άλλη μορφή άσκησης, είναι επόμενο να ιδρώσεις. Το περίεργο σε αυτό είναι ότι δεν μπορείς να διαπιστώσεις με ευκολία το πότε θα συμβεί, από τη στιγμή που βρίσκεσαι στο νερό και έχεις την ψευδαίσθηση ότι είσαι ενυδατωμένη. 

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Δυστυχώς, το σώμα σου δεν λειτουργεί ως σφουγγάρι, με αποτέλεσμα το νερό που υπάρχει γύρω σου να μην απορροφάται από τον οργανισμό σου. Το ότι κολυμπάς δεν σημαίνει ότι είσαι λιγότερο ευάλωτη στο να αφυδατωθείς. Αναμφίβολα, το ότι δεν μπορείς να πιεις νερό από την πισίνα ή την θάλασσα δεν χρειάζεται εξήγηση γιατί δεν πρέπει να το κάνεις. Επομένως, ποιες είναι οι επιλογές σου;

Πώς θα μείνεις ενυδατωμένη κατά την κολύμβηση;

Το κλειδί για να παραμείνεις ενυδατωμένη, είναι να έχεις προνοήσει από πριν. Γι' αυτό πριν ξεκινήσεις την κολύμβηση, πρέπει να έχεις λάβει την κατάλληλη ποσότητα νερού (και όχι μόνο) για να καταφέρεις να αντεπεξέλθεις στη δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεις να πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού την ημέρα, ώστε να είσαι σωστά προετοιμασμένη. Παράλληλα, μπορείς να ενυδατώνεσαι ενδιάμεσα της άσκησης, ενώ οφείλεις να ελέγξεις αν οι ηλεκτρολύτες σου βρίσκονται στη σωστή ισορροπία, πράγμα που σημαίνει πως θα μπορούσες να καταναλώσεις και ενεργειακά ροφήματα.

Ποια είναι τα σημάδια της αφυδάτωσης;

Τη στιγμή που θα νιώσεις τα παρακάτω συμπτώματα, πρέπει το μυαλό σου να πάει αυτόματα στην αφυδάτωση, λαμβάνοντας σχεδόν ταυτόχρονα τα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης. Ειδικότερα, το πρώτο σημάδι είναι πως θα νιώσεις πως θα θες να πιεις αμέσως νερό. Παράλληλα, μπορεί να έχεις μια έξαψη, ενώ απότομα θα νιώσεις ανεξήγητη κούραση και μειωμένη αντοχή. Από την άλλη, η αδυναμία στους μύες, η δυσκολία στην αναπνοή και η ζαλάδα αποδεικνύουν πως έχεις υποστεί ακραία αφυδάτωση, επομένως μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθείς ένα νοσοκομείο, για να σου χορηγηθεί ορός. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i