Θα χρησιμοποιούσες ένα παλιό ξυραφάκι; Να γιατί δεν πρέπει να το κάνεις!

4 λόγοι που θα σε κάνουν να μην ξαναμπείς σε πειρασμό.

ξυραφάκι istock

Σε λίγες ώρες έχεις κανονίσει να βγεις και το outfit που έχεις στο μυαλό σου να φορέσεις είναι η καινούρια σου φούστα. Για να καταφέρεις να τη φορέσεις, όμως, θα πρέπει να απαλλαγείς από τις λίγες τρίχες στα πόδια σου, οι οποίες ανανέωσαν το καθιερωμένο ραντεβού τους, με το να εμφανιστούν ξανά. Ωστόσο, αυτό που θα συνειδητοποιήσεις είναι ότι σου τελείωσαν τα ανταλλακτικά για το ξυραφάκι σου και έχεις μείνει με το παλιό. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Θα το χρησιμοποιήσεις;

Κατά τη γνώμη μας καλύτερα να φορέσεις παντελόνι,αν δεν νιώθεις άνετα να φορέσεις τη φούστα σου, καθώς το παλιό σου ξυραφάκι δεν πρέπει να είναι μια επιλογή που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου και θα σου εξηγήσουμε ευθύς αμέσως το γιατί. 

Βακτηριακή μόλυνση ή μυκητίαση

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι αποθηκεύουμε τα ξυραφάκια μας στο μπάνιο, αναμφίβολα βρίσκονται στο κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, χάρη στον ζεστό και με υγρασία χώρο. Και όσο κρατάς τα παλιά και βρώμικα ξυραφάκια, τόσο πιο πολύ χρόνο δίνεις στους μικροοργανισμούς να πολλαπλασιαστούν. Παράλληλα, ένα τυχαίο κόψιμο αυξάνει τις πιθανότητες της μόλυνσης. 

Κάψιμο

Έχεις νιώσει φαγούρα ή μια ενόχληση που καταλήγει σε κοκκίνισμα της περιοχής που ξύρισες; Ίσως αυτό να σε βάλει σε σκέψεις για να μη χρησιμοποιήσεις ξανά το συγκεκριμένο ξυραφάκι. Συνήθως, αυτό συμβαίνει όταν το ξυράφι έχει στομώσει και δεν είναι το ίδιο αιχμηρό, με αποτέλεσμα να μην απομακρύνει σωστά τις τρίχες.

Κόψιμο

Και μετά το κάψιμο, έρχεται το κόψιμο. Όσο κι αν πιστεύεις πως οι πιθανότητες να κοπείς είναι περισσότερες όταν ένα ξυραφάκι είναι καινούριο και αιχμηρό, στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει όταν οι λεπίδες έχουν θαμπώσει. Ειδικότερα, το ξυραφάκι κολλάει στο δέρμα σου, καθώς δεν γλιστράει με ευκολία, όπως θα γινόταν στην περίπτωση ενός καινούριου. 

Εσωτερικές τρίχες

Δεν υπάρχει χειρότερη αίσθηση από το να νιώθεις τις τρίχες σου να μεγαλώνουν εσωτερικά, καθώς αυτό οδηγεί σε μολύνσεις και πόνο. Με το να χρησιμοποιείς ένα παλιό ξυραφάκι αυξάνεις τις πιθανότητες να συμβεί αυτό, δεδομένου ότι η μη αποτελεσματική λεπίδα δεν θα κόψει σωστά τις τρίχες.

Τι κάνεις αν υποπτευθείς πως έχεις πάθει μόλυνση;

Αρχικά, θα χρειαστεί να αντισταθείς στην ορμή σου να πάρεις από μόνη σου αντιβίωση ή να χρησιμοποιήσεις τοπικά μία αντιβιοτική κρέμα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να καθαρίσεις την ερεθισμένη περιοχή με σαπούνι και νερό και ύστερα να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, ο οποίος θα σου δώσει τις σωστές οδηγίες για το πώς να το διαχειριστείς. 

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις το ξυραφάκι σου;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καλύτερο είναι να αλλάζεις το ξυραφάκι σου μετά από 5 με 10 ξυρίσματα και ανάλογα τη χρήση που του κάνεις και την περιοχή, στην οποία το χρησιμοποιείς. Αν, δηλαδή, το χρησιμοποιείς στα πόδια σου που είναι μία μεγάλη περιοχή, θα χαλάσουν οι λεπίδες πιο γρήγορα, οπότε θα χρειαστεί να το αλλάξεις το συντομότερο. Όσο για το πώς να το διατηρείς μέχρι την αλλαγή, καλό είναι να το καθαρίζεις με πολύ νερό, αποφεύγοντας τις πετσέτες και τα σφουγγάρια που θα αμβλύνουν τις λεπίδες.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i