Ρευματοειδής αρθρίτιδα: 7 ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις στον γιατρό σου

Πώς θα προετοιμαστείς κατάλληλα για να αντιμετωπίσεις το αυτοάνοσο με το οποίο διαγνώστηκες.

γιατρός iStock

Μόλις διαγνώστηκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ωστόσο είναι ελάχιστα αυτά που γνωρίζεις για το αυτοάνοσο. Γνωρίζοντας, βέβαια, πως πρόκειται για μία απαιτητική πάθηση, καλό είναι να είσαι προετοιμασμένη για ό,τι μπορεί να σου προκύψει. Τι σημαίνει αυτό; Στο ραντεβού με τον γιατρό σου οφείλεις να θέσεις κάποιες πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις ώστε να μάθεις τα πάντα για την κατάστασή σου, αλλά και για κάθε θεραπεία που μπορεί να σε βοηθήσει. 

Αν λοιπόν είναι πολλά αυτά που θες να ρωτήσεις αλλά νομίζεις πως δεν θα θυμάσαι τίποτα στο ραντεβού, πάρε χαρτί και μολύβι και αντίγραψε τις δικές μας. Παράλληλα, κράτα ημερολόγιο για τα συμπτώματα που έχεις παρατηρήσει, ώστε να βοηθήσεις και τη δουλειά του γιατρού. 

1. Ποιες είναι οι προοπτικές σε ό,τι αφορά την κατάστασή μου;

Αν και είναι μία πάθηση που εμφανίζει διαφορετικά συμπτώματα σε κάθε άτομο, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά. Από την άλλη, ακόμα κι αν θεωρείται πως είναι μία χρόνια ασθένεια, πρέπει να γνωρίζεις ότι κάνει κύκλους και συχνά βρίσκεται σε ύφεση. Μάθε για όλες τις θεραπείες που κυκλοφορούν και δες μαζί με τον γιατρό σου, ποια ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή σου. 

2. Υπάρχει κληρονομικότητα;

Αν και η ρευματοειδής αρθρίτιδα πρόκειται για μία περίπλοκη πάθηση, θα πρέπει να ρωτήσεις τον γιατρό σου, αν έχεις παιδιά, αν υπάρχει πιθανότητα να το εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η αλήθεια είναι πως αν υπάρχει άτομο στην οικογένεια που έχει διαγνωστεί με το αυτοάνοσο, έχεις περισσότερες πιθανότητες να το έχεις κι εσύ. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να λάβεις την άποψη του ειδικού σου. 

3. Πόσο θα πάρει να λειτουργήσουν τα φάρμακα;

Αυτό θα εξαρτηθεί από την αγωγή που θα ακολουθήσεις, την οποία θα σου προτείνει ο γιατρός σου. Παράλληλα, μην διστάσεις να ρωτήσεις για τις παρενέργειες αλλά και τα αποτελέσματα που είχαν άλλοι ασθενείς.

4. Μπορώ να γυμνάζομαι;

Όσο κι αν στην αρχή μπορεί να φοβάσαι για τη ζημιά που ενδέχεται να κάνεις στις αρθρώσεις σου μέσω της γυμναστικής, η αλήθεια είναι πως έρευνες έχουν δείξει πως η κίνηση βοηθάει στο συγκεκριμένο αυτοάνοσο. Ρώτα τον γιατρό σου πότε μπορείς να ξεκινήσεις ξανά, αν σταμάτησες και ποιες ακριβώς ασκήσεις ή είδη γυμναστικής θα σε ωφελήσουν περισσότερο. 

5. Τι γίνεται αν τα φάρμακα σταματήσουν να λειτουργούν;

Δεν είναι όλες οι περίοδοι ίδιες και αυτό ισχύει και για το αυτοάνοσό σου. Επειδή η ασθένεια κάνει κύκλους, υπάρχουν στιγμές που θα παρατηρείς εξάρσεις και άλλες που θα είναι σε ύφεση. Επομένως, ενδέχεται να χρειαστεί να λάβεις πρόσθετα φάρμακα, στις περιόδους που η κατάσταση αμβλύνεται. Αν πράγματι συμβεί αυτό, μπορείτε μαζί με τον γιατρό σου να βρείτε ένα διαφορετικό σχήμα, που ίσως ταιριάξει καλύτερα στην περίπτωσή σου.

6. Τι μπορεί να επιδεινώνει την κατάσταση;

Όπως προαναφέραμε, η ασθένεια κάνει κύκλο, με αποτέλεσμα η μία ημέρα να μη μοιάζει με την άλλη. Καλό είναι να κρατάς ημερολόγιο με τα συμπτώματα, έτσι ώστε να καταλάβεις από μόνη σου ή με τη βοήθεια του γιατρού τι μπορεί να έχει επηρεάσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, προκαλώντας έξαρση. 

7. Τι συμβαίνει με την εγκυμοσύνη;

Δεδομένου ότι λόγω της κατάστασής σου θα χρειαστεί να λάβεις διάφορα φάρμακα, τα οποία περιέχουν δραστικές ουσίες, οφείλεις να ενημερώσεις τον γιατρό σου για το αν σκοπεύεις να μείνεις έγκυος στο επόμενο διάστημα. Ρώτησέ τον πότε είναι ασφαλές να κάνεις προσπάθειες, αλλά και το αν χρειάζεται να διακόψεις προσωρινά κάποιο φάρμακο που χρησιμοποιείς. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i