Είναι πραγματικότητα! Το healthy σοκολατάκι που δρα κατά του διαβήτη, της χοληστερόλης και της πίεσης έρχεται από την Πτολεμαΐδα

Τα πιο ενδιαφέρον νέο που ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες.

σοκολάτα iStock

Είναι περιττό να πούμε πως τα γλυκά είναι απαγορευτικά για ανθρώπους με προβλήματα υγείας και ειδικότερα εκείνους που πάσχουν από διαβήτη. Πώς θα γινόταν, όμως, να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να τρώνε ένα σοκολατάκι την ημέρα χωρίς τύψεις και επιπτώσεις; Όπως έδειξε μια νέα έρευνα, το παραπάνω σενάριο έγινε εφικτό, χάρη στη συνεργασία της εταιρείας DIOSCURIDES, της έδρας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, των Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Ζαχαροπλαστείου "Ρωξάνη" και της Νεφρολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου γλυκού που θα μπορεί να βοηθήσει την υγεία των ατόμων με διαβήτη, προβλήματα υπέρτασης και υψηλή χοληστερόλη. 

Όλα ξεκίνησαν από την έρευνα της DIOSCURIDES με επικεφαλής τον Στέργιο Τζιμίκα, μαζί με την έδρα Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών και τους Χημικούς Μηχανικούς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι έκαναν μετρήσεις στα εκχυλίσματα 50 – 60 φυτών για να διαπιστώσουν το ποσοστό πολυφαινολών σε αυτά. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν κι άλλες μετρήσεις και δοκιμές, με την ομάδα να καταλήγει στο ιδανικό μείγμα φυτών που περιελάμβανε τις απαιτούμενες πολυφαινόλες. Πιο αναλυτικά, το συγκεκριμένο μείγμα αποτελούνταν από μελισσόχορτο, λαδανιά και φλούδες από ρόδι, με το Τμήμα Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών να επιβεβαιώνει πως η ουσία που είχε προκύψει, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε τρόφιμο.

Έτσι, η πρώτη ιδέα για τη χρήση σε κάποιο τρόφιμο ήταν η δημιουργία ενός γλυκού και πιο συγκεκριμένα το να "μαγειρευτεί" ένα healthy σοκολατάκι. Ειδικότερα, το Ζαχαροπλαστείο "Ρωξάνη" ανέλαβε την παραγωγή, προσθέτοντας το "θαυματουργό" μείγμα. Μόλις το σοκολατάκι ήταν έτοιμο, αμέσως εστάλη σε εργαστήρια της Αθήνας για να πιστοποιηθεί το αν ήταν κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους, χωρίς την ύπαρξη επιβλαβών ουσιών, πράγμα που έγινε. 

Το τελευταίο βήμα ήταν η ομάδα να έρθει σε επαφή με τη Νεφρολογική Κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, δεδομένου ότι επρόκειτο για μια από τις καλύτερες κλινικές στη χώρα στον τομέα της Νεφρολογικής, ενώ η Διευθύντρια Δέσποινα Καρασαββίδου ήταν πλήρως καταρτισμένη σχετικά με το αντικείμενο της συνεργασίας, όπως δήλωσε ο κ. Τζιμίκας. Από την άλλη, οι νεφροπαθείς θα αποτελούσαν το κατάλληλο δείγμα για την έρευνα, δεδομένου ότι ο οργανισμός τους παρουσιάζει αυξημένο οξειδωτικό στρες. 

Αφού λοιπόν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους οι ασθενείς για να συμμετάσχουν στην έρευνα, τους δόθηκε ένα σοκολατάκι για 3 μήνες σε καθημερινή βάση. Να σημειωθεί πως πριν από την έναρξη της μελέτης, οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις για να διαπιστωθούν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες, ώστε να μπορεί να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης ύστερα από το πέρας των 3 μηνών. Εκείνο που διαπίστωσαν οι ερευνητές μετά από 3 μήνες ήταν αρκετά θεαματικό, καθώς παρατηρήθηκε ελάττωση της πίεσης στους υπερτασικούς ασθενείς, αλλά και πτώση του σακχάρου και της χοληστερόλης στους ασθενείς με τέτοια προβλήματα. Επιπλέον, εκείνο που ο κ. Τζιμίκας θεώρησε μεγάλη επιτυχία ήταν ότι διαπιστώθηκε μέσω της έρευνας πως ασθενείς που παρουσίαζαν σκληρία στα αγγεία, είχαν σχεδόν απαλλαγεί από αυτή, η οποία μειώθηκε σημαντικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής κ. Τζιμίκα, το σοκολατάκι πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά σε 2-3 μήνες δηλαδή στις αρχές του 2023, από την εταιρεία DIOSCURIDES, ως μέρος της σειράς βιοδραστικών προϊόντων της. Να σημειωθεί πως όπως ο ίδιος εξήγησε, είχε προηγηθεί έρευνα 4 ετών την περίοδο 2012-2016 για το σοκολατάκι με το τμήμα της φαρμακογνωσίας στη Θεσσαλονίκη και της Βιοχημείας των Ιωαννίνων, προτού εμπλακούν και οι υπόλοιποι φορείς που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Αναμφίβολα, ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με προβλήματα υγείας. 

Με στοιχεία από το cibum.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i