Πώς θα απαλλαγείς γρηγορότερα από το κοινό κρυολόγημα

Κοινό κρυολόγημα είναι ουσιαστικά οι ιώσεις που κολλάμε όλοι ανά πάσα στιγμή! Οι παρακάτω 6 συμβουλές θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα το συντομότερο.

βήχας ίωση γρίπη κρύωμα istock

Βρισκόμαστε στην εποχή που οι ιώσεις και το κοινό κρυολόγημα "κάνουν πάρτι", πράγμα που σημαίνει πως είτε ήσουν άρρωστη πρόσφατα ή είσαι ακόμα στη διαδικασία της ανάρρωσης. Έχεις κουραστεί με τα συμπτώματα του συναχιού, του βήχα και του πονόλαιμου, θέλοντας να απαλλαγείς όσο πιο σύντομα γίνεται. Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι υπομονή, αλλά και να δώσεις στον οργανισμό σου αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη για να συνέλθει.

Αναμφίβολα, το ανοσοποιητικό σου σύστημα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα, επομένως οφείλεις να τον ενισχύσεις με διάφορες πρακτικές, που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα και να απαλλαγείς μία ώρα αρχύτερα από τα δυσάρεστα συμπτώματα. 

1. Συνεχής ενυδάτωση 

Οι γιατροί σού συστήνουν κατά τη διάρκεια ενός κρυώματος ή μιας ίωσης να πίνεις πολλά υγρά. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να αποδεικνύει πράγματι πως η ενυδάτωση βοηθάει τα συμπτώματα. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε είναι πως η αφυδάτωση είναι ο εχθρός. Γι' αυτό με το να πίνεις πολλά υγρά θα κρατήσεις τον οργανισμό σου σε "φόρμα", ελαττώνοντας παράλληλα τη βλέννα. 

2. Μέλι

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί λένε πως το μέλι είναι φάρμακο, καθώς το γλυκό παρασκεύασμα βοηθάει στην περίπτωση του επίμονου βήχα. Ειδικότερα, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013, το μέλι λίγο πριν την ώρα του ύπνου βοήθησε αρκετά παιδιά να απαλλαγούν από τον βήχα.

3. Ψευδάργυρος

Μόλις παρατήρησες τα πρώτα συμπτώματα του κρυώματος. Σύμφωνα με μία μελέτη σχετικά με 18 κλινικές δοκιμές που έγιναν σε ό,τι αφορά τον ψευδάργυρο και το κοινό κρύωμα, προέκυψε πως άτομα που πήραν ψευδάργυρο στο πρώτο 24ωρο της εμφάνισης του κρυώματος, τα συμπτώματα συναχιού και φτερνίσματος διήρκεσαν λιγότερες ημέρες σε σύγκριση με την κατάσταση των ατόμων που δεν είχαν πάρει. Μπορείς, λοιπόν, να προμηθευτείς κάποιο συμπλήρωμα ή καραμέλες με ψευδάργυρο που θα βοηθήσουν κατά την περίοδο της ανάρρωσης. Φυσικά, οφείλουμε να σημειώσουμε πως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για τη χρήση του ψευδάργυρου, ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Να σημειωθεί πως ο ψευδάργυρος δεν δρα προληπτικά για να αποφύγει κάποιος το κρύωμα, όπως έκριναν οι επιστήμονες. 

4. Ρινικές πλύσεις με αλατόνερο

Είτε αναμείξεις αλάτι, νερό και μαγειρική σόδα ή προμηθευτείς σκευάσματα από το φαρμακείο σου, οι ρινικές πλύσεις είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να χαρίσεις στον οργανισμό σου κατά την περίοδο της ανάρρωσης, όπως έδειξε μία μελέτη από το 2015. Με αυτό τον τρόπο θα απαλλαγείς από την περίσσεια βλέννα στη μύτη σου, δίνοντάς σου την ικανότητα να αναπνέεις καλύτερα.

5. Καραμέλες για τον λαιμό

Όχι μόνο οι καραμέλες για τον λαιμό θα σε βοηθήσουν να τον κρατάς ενυδατωμένο, ώστε να μην βήχεις, αλλά ορισμένες από αυτές περιέχουν συστατικά που θα προσπαθήσουν να μειώσουν τα συμπτώματα του κρυώματος. 

6. Ξεκούραση

Όσο κι αν ακούγεται κοινό, η ξεκούραση είναι η καλύτερη "θεραπεία". Συχνά πιστεύουμε πως το κοινό κρύωμα δεν ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους, με αποτέλεσμα να πιέζουμε τον εαυτό μας να συνεχίσει με την καθημερινότητά του, όπως πριν. Επιπλέον, το να μην δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να ξεκουραστεί, ενδέχεται να εντείνει τα συμπτώματα, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i