Έχεις χαμηλή βιταμίνη D; 5 απρόσμενοι λόγοι που εξηγούν το φαινόμενο (και δεν σχετίζονται με τη διατροφή και την περιορισμένη έκθεση στον ήλιο)

Είναι γνωστό πως η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για ένα δυνατό ανοσοποιητικό, που μας προστατεύει από τις ιώσεις και τον κορονοϊό.

βιταμίνη D iStock

Τα οφέλη της βιταμίνης D στον οργανισμό μας είναι γνωστά, με το σημαντικότερο απ' όλα να αφορά την προστασία του από εξωτερικούς κινδύνους και τη διατήρηση του ανοσοποιητικού σε υψηλά ποσοστά. Ωστόσο, τώρα που την έχουμε ανάγκη ώστε να προστατευτούμε από τους κινδύνους που ελλοχεύουν την εποχή του χειμώνα, οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε να ανακαλύπτουμε πως έχουμε έλλειψη αυτής. Και πέρα από την διατροφή που θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε με σκοπό περισσότερη βιταμίνη D αλλά και την μικρή έκθεση στον ήλιο, υπάρχουν κι άλλες αιτίες - τις οποίες δεν περίμενες- που οδηγούν στην εν λόγω έλλειψη. 

Διαβάστε Επίσης

Ηλικία

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα επίπεδα της βιταμίνης D έχουν μία καθοδική πορεία εξαιτίας της ηλικίας, αφού το δέρμα δεν μπορεί να τη συνθέσει με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο. Παράλληλα, ενδέχεται να φταίει το γεγονός πως οι μεγαλύτεροι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και σε εσωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα να μην εκτίθενται τόσο στον ήλιο. 

Το πού ζεις

Η τοποθεσία σου αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε ό,τι αφορά τη βιταμίνη D, καθώς μειώνονται οι δυνατότητες για να την αυξήσεις. Ειδικότερα, οι πιθανότητες έχουν πτωτική τάση, σε περίπτωση που ζεις σε ένα μέρος που έχει κρύο και βροχερό καιρό, όπου ο ήλιος κάνει εμφάνιση σπάνια, αλλά και στην περιοχή όπου η ενίσχυση τροφών με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά όπως το ψωμί και τα δημητριακά δεν είναι συνήθης διαδικασία. 

Παχυσαρκία

Όσο κι αν κατά την παχυσαρκία δεν επηρεάζεται η παραγωγή της βιταμίνης D, εμποδίζεται η κυκλοφορία αυτής σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα το άτομο να μην λαμβάνει στο 100% τα οφέλη της.

Εντερική μόλυνση

Υπάρχουν αρκετές ασθένειες που επηρεάζουν το έντερο μέσω βακτηριακής μόλυνσης με αποτέλεσμα να μην γίνεται η σωστή πέψη και η διάσπαση των τροφών. Με λίγα λόγια, αυτό επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά (βλ. βιταμίνη D) , με το να μπλοκάρουν οι εντερικοί πόροι.

Νεφρική πάθηση

Συμβαίνει άτομα που πάσχουν από παθήσεις που επηρεάζουν τα νεφρά να έχουν χαμηλή βιταμίνη D. Αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνεται στον οργανισμό η τιμή ενός είδους πρωτεΐνης που εμποδίζει τον μεταβολισμό της βιταμίνης στο σώμα. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i