Τα οφέλη της φυσικοθεραπείας που (ίσως) δεν γνωρίζουμε

Πριν την απορρίψεις νομίζοντας πως δεν τη χρειάζεσαι, ίσως καλύτερα να διαβάσεις πόσο μπορεί η φυσικοθεραπεία να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σου.

φυσικοθεραπεία iStock

Όσο κι αν πιστεύεις πως η φυσικοθεραπεία απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν τραυματισμούς ή στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, κάνεις μεγάλο λάθος, καθώς η θεραπευτική αυτή μέθοδος μπορεί να σου προσφέρει αρκετά οφέλη που πιθανώς αγνοούσες. Γι' αυτό αν ο γιατρός σου σου προτείνει να πραγματοποιήσεις κάποιες συνεδρίες, μην το αμελήσεις πιστεύοντας πως δεν το χρειάζεσαι, καθώς η φυσικοθεραπεία θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις ορισμένα κινητικά προβλήματα, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα να σε γλιτώσει και από την επέμβαση. 

Αναμφίβολα, η φυσικοθεραπεία ενδείκνυται σε άτομα που υποφέρουν από τραυματισμούς ή πόνους που οφείλονται σε συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά θα ταίριαζε και σε εκείνους που απλά θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, χάρη στα σημαντικά οφέλη που προσφέρει.

Πώς πραγματοποιείται;

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος, ωστόσο η επιλογή εξαρτάται από την κατάσταση του εκάστοτε ασθενούς και με βάση τη διάγνωση που θα κάνει ο ορθοπεδικός. Πιο αναλυτικά, στις θεραπείες αυτές περιλαμβάνονται το μασάζ, ο βελονισμός, οι ασκήσεις, αλλά και οι μέθοδοι με τη χρήση θερμότητας. 

Ποια είναι τα οφέλη;

  • Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της φυσικοθεραπείας, για τον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι εντάσσουν στην καθημερινότητά τους τη θεραπευτική αυτή μέθοδο είναι ότι καταφέρνει αποτελεσματικά να μειώσει τον πόνο. Αρκετοί είναι εκείνοι που οδηγούνται σε αυτή τη λύση, όπως για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι που εμφανίζουν αρθριτικά, των οποίων οι αρθρώσεις είναι σχεδόν κατεστραμμένοι. Εκείνοι και αρκετοί ακόμα που θα επιλέξουν να τον δρόμο της φυσικοθεραπείας θα έχουν την ευκαιρία να ανακουφιστούν από το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα αλλά και να βελτιωθεί η κινητικότητά τους. Φυσικά, δεν σημαίνει πως ο πόνος θα εξαφανιστεί διά μαγείας από την μία ημέρα στην άλλη, όμως θα μειωθεί σημαντικά, χαρίζοντας στα άτομα μία καλύτερη ποιότητα ζωής.
  • Και πέρα από την ανακούφιση του πόνου, οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας θα βελτιώσουν την ισορροπία σου, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο κίνδυνος των πτώσεων. Αν έχεις μία ροπή προς τα ατυχήματα και συμβαίνει να πέφτεις συχνά, ίσως ορισμένες συνεδρίες να βοηθήσουν σημαντικά την καθημερινότητά σου. 
  • Παράλληλα, δεδομένου ότι οι περισσότερες μέθοδοι φυσικοθεραπείας αποτελούνται από μία σειρά κινήσεων, είναι επόμενο να μπορείς να δυναμώσεις τους μύες σου και να αυξήσεις ευκινησία σου. Δεν αφορά μόνο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς βελτιώνει την κατάσταση για άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ενώ μπορεί να προσαρμοστεί στην κατάσταση του εκάστοτε ασθενούς. Από την άλλη, άνθρωποι που αναρρώνουν από σοβαρούς τραυματισμούς, έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν λειτουργίες που προσωρινά έχουν χάσει. 

Όσο κι αν σου φαίνεται ανούσιο ή στην αρχή πως δεν έχει αποτέλεσμα, θα δεις πως με υπομονή και επιμονή - και έχοντας βρει τους κατάλληλους επαγγελματίες - θα καταφέρεις να φτάσεις στον στόχο σου και να βελτιώσεις την υγεία σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i