Ψυχική υγεία: Είναι το περπάτημα η λύση στην πίεση της σύγχρονης ζωής

Η έρευνα που διαπίστωσε πως το περπάτημα μπορεί να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

περπάτημα iStock

Συνήθως το περπάτημα υποτιμάται στη γυμναστική, με πολλούς να προτιμούν το τρέξιμο δεδομένου ότι πρόκειται για μία πιο αποδοτική άσκηση και έναν πιο άμεσο τρόπο να χάσουν κιλά. Από την άλλη, το τρέξιμο σε κάνει να φτάσεις πιο γρήγορα στον προορισμό σου απ'ό,τι θα έκανες αν περπατούσες. Ωστόσο, μήπως τελικά δεν έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα φτάσεις στον στόχο σου, αλλά έχει περισσότερη σημασία να απολαύσεις τη διαδρομή;

Πολλοί άνθρωποι είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν το περπάτημα ως ένα μέσο ψυχοθεραπείας, ως έναν τρόπο να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Ειδικότερα, μία έρευνα από το 2021 διαπίστωσε πως τα οφέλη του περπατήματος σε επίπεδο αυτοστοχασμού ήταν παρόμοια με εκείνα που αποκτάς από μία θεραπευτική συνεδρία. 

Μην ξεχνάμε πως όταν περπατάμε έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας να σκεφτούμε, να παρατηρήσουμε τον χώρο γύρο μας, να δούμε - αν είναι εφικτό- περισσότερη φύση, να μυρίσουμε τα μέρη από όπου περνάμε και να έχουμε μία πλήρη εμπειρία των αισθήσεών μας. Αντίθετα, στο αυτοκίνητο, στο ποδήλατο ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, η συγκέντρωσή μας έχει να κάνει αποκλειστικά με την προσοχή, το να παρατηρήσουμε αν έρχεται κάποιος ξαφνικά, με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιούνται οι αισθήσεις όπως στο περπάτημα και χωρίς την ίδια χαλαρή διάθεση. 

Από την άλλη, όταν περπατάς έχεις νιώσει ποτέ πως ο χρόνος επιμηκύνεται; Στη σύγχρονη ζωή που όλα γίνονται γρήγορα, με την τεχνολογία να προσπαθεί να μειώσει ακόμα πιο πολύ τον χρόνο, ώστε να κάνεις όσα πιο πολλά πράγματα μπορείς μέσα σε ένα 24ωρο, το περπάτημα μοιάζει σαν να βάζει ένα στοπ σε αυτόν, λες και ο χρόνος διαρκεί περισσότερο. Μην πάμε πολύ μακριά. Πόσοι από εμάς δεν ξεκινήσαμε το περπάτημα κατά τη διάρκεια της καραντίνας; Πόσο καλύτερα νιώθαμε, όχι μόνο επειδή βγαίναμε από το σπίτι, αλλά γιατί είχαμε τον χρόνο να ανασυντάξουμε τις σκέψεις και να παρατηρήσουμε το περιβάλλον γύρω μας και τις εποχές που άλλαζαν. Άλλωστε, αρκετοί χρησιμοποιούν το περπάτημα σε περιόδους μεγάλης πίεσης και πολλής δουλειάς ως μία ευκαιρία για διάλειμμα για να ανασυγκροτήσουν το μυαλό τους, αλλά και να ιντριγκάρουν τη δημιουργικότητά τους.

Συνεπώς, όπως θα διαπίστωσες και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, από σήμερα μπορείς να ξεκινήσεις να περπατάς - όσο χρόνο κι αν σου πάρει γιατί αυτός θα είναι αφιερωμένος αποκλειστικά σε εσένα και την ψυχική σου υγεία. 

Διαβάστε Επίσης

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i