Η παχυσαρκία είναι νόσος: Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε οριστικά;

Ας μιλήσουμε για την παχυσαρκία, τον ρόλο της στην υγεία και την ευεξία μας και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε οριστικά.

παχυσαρκία iStock

Γράφει η Σταυρούλα Αθανασάτου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, Master Practitioner of Eating Disorders and Obesity, διαιτολόγος The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan.

Από το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει καθιερώσει την 4η Μαρτίου ως Ημέρα Παχυσαρκίας. Σκοπός η ενημέρωση αλλά και η υποστήριξη δράσεων που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην επίτευξη ενός υγιούς βάρους και να αντιστρέψουν τα ποσοστά της παχυσαρκίας παγκοσμίως.

Η παχυσαρκία είναι νόσος 

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η παχυσαρκία ορίζεται ως "η μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση λίπους που παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία". Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή τη νόσο περιλαμβάνουν τη βιολογία, το περιβάλλον, ψυχολογικούς παράγοντες, τον τρόπο διατροφής και την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, οστεοαρθρίτιδα και πιθανόν καρκίνο. Η παιδική παχυσαρκία, από την πλευρά της, σχεδόν διπλασιάζεται κάθε 10 χρόνια επηρεάζοντας την υγεία των παιδιών, την
κοινωνική και τη συναισθηματική ευεξία, αλλά και την αυτοπεποίθηση, καθιστώντας ζωτικής σημασίας την πρόληψη και την αντιμετώπιση. Η κατανόηση της ρίζας του προβλήματος είναι σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση. Ο γενετικός παράγοντας είναι υπεύθυνος για το 40%- 70% της εμφάνισης παχυσαρκίας στην οικογένεια, ενώ η υγειονομική πρόσβαση παίζει σημαντικό ρόλο.  Χωρίς πρόσβαση σε ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, διαιτολόγους και ψυχολόγους, τα άτομα που νοσούν από παχυσαρκία δεν μπορούν να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση και να φτάσουν σε υγιή επίπεδα και να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό υγιές βάρος. Η ψυχική υγεία είναι συνδεδεμένη με
την πρόσληψη τροφής, καθώς η συναισθηματική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγικά επεισόδια. Τέλος, ο ύπνος και το στρες είναι καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν το βάρος κάποιου, προκαλώντας μεταβολές σε ορμόνες υπεύθυνες για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

Ώρα να αναλάβουμε δράση 

Το θέμα της φετινής καμπάνιας του Π.Ο.Υ. με αφορμή την παχυσαρκία είναι "Changing Perspectives: Let’s talk about Obesity". Καλεί, δηλαδή, το κοινό να αλλάξει προοπτικές και πεποιθήσεις και να αρχίσει να μιλάει ανοιχτά για την παχυσαρκία, να ενημερωθεί και, κυρίως, να αναλάβει δράση. Ένα σημαντικό "όπλο" ενάντια στην παχυσαρκία, που υπάρχει και στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια, είναι η The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan.

diet

Με την πολυετή εμπειρία και γνώση μέσω ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί από την εταιρεία στην Αγγλία, καταφέρνει να ενημερώνει και να βοηθά ανθρώπους καθημερινά να διαχειριστούν το βάρος τους, πάνω απ’ όλα με ασφάλεια και φροντίδα και φυσικά με τρόπο που να ταιριάζει στον καθένα, σύμφωνα με τον τρόπο ζωής του. Στόχος της The 1:1 Diet είναι η εκπαίδευση στα υγιεινά πρότυπα διατροφής, η διαχείριση του βάρους και κυρίως –τo πιο σημαντικό και δύσκολο στάδιο –  η επίτευξη της διατήρησης του υγιούς βάρους που έχει επιτευχθεί.

oat bar

Η επιτυχία αυτή έρχεται με τη συνεχή επικοινωνία με τον κάθε διαιτώμενο, τη χρήση διάφορων εργαλείων που τον βοηθά να παραμείνει πιστός στο πρόγραμμά του, αλλά και τη χρήση των προϊόντων αντικατάστασης γεύματος, που καταφέρνουν να καλύπτουν το 100% των αναγκών σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, να διατηρούν  πολύ χαμηλά την πρόσληψη θερμίδων, να δίνουν την αίσθηση κορεσμού και παράλληλα να προσφέρουν καύση λίπους. Δεν είναι, όμως, μόνο η απώλεια βάρους που είναι σημαντική για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, είναι κυρίως η βελτίωση της συνολικής υγείας.

Πολυετείς επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν δείξει πως άτομα με διαβήτη τύπου 2 κατάφεραν να διώξουν περιττό βάρος, αλλά και να μειώσουν ή να σταματήσουν την αγωγή τους, κάνοντας πρόγραμμα με προϊόντα αντικατάστασης γεύματος της The 1:1 Diet. Μέσα από σημαντικές συζητήσεις και πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν το βάρος τους, να βελτιώσουν την υγεία τους και να αλλάξουν ζωή, η The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους να αναγνωρίσουν την πολυπλοκότητα της νόσου της παχυσαρκίας και να αναλάβουν δράση.

Για να βρεις και εσύ τον δικό σου σύμβουλο, που θα σε βοηθήσει σε αυτό το ταξίδι, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα επικοινωνίας που θα βρεις στο site one2onediet.gr ή κάλεσε στο τηλ.: 212 2134383.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i