Βιοψία μαστού: Πώς γίνεται, πονάει; Και πότε θα βγουν τα αποτελέσματα της βιοψίας;

Η βιοψία μαστού είναι μια συμπληρωματική εξέταση όταν ο μαστολόγος θέλει να διερευνήσει περισσότερο ένα εύρημα. Μη διστάσεις να τον ρωτήσεις όλες τις απορίες σου.

Γυναίκα ασθενής μιλάει με τη γιατρό της - τι είναι η βιοψία μαστού; istock

Στο άκουσμα της ανάγκης για βιοψία μαστού είναι λογικό να αναστατωθείς. Η σκέψη που τριγυρνά στο μυαλό σου με το που ο γιατρός πει αυτές τις 4 συλλαβές είναι ότι αντιμετωπίζεις καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, για να παραπεμφθείς στη διαδικασία αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα πως το αποτέλεσμα θα δείξει κακοήθεια, απλά ο γιατρός σου θέλει να γνωρίζει ακριβώς το τι έχει να αντιμετωπίσει. Προσπάθησε να το δεις σαν μια ιατρική διαδικασία που πρέπει να γίνει για να γνωρίζει ο γιατρός τι συμβαίνει και συζήτησε μαζί του τις λεπτομέρειες ώστε να ξέρεις τι να περιμένεις και πότε θα βγουν τα αποτελέσματα της βιοψίας. 

Γιατί μπορεί να χρειαστεί να κάνεις βιοψία;

Συνήθως συμβαίνει όταν ο γιατρός σου ή ο ακτινολόγος παρατηρήσει κάτι στον υπέρηχο ή τη μαστογραφία που τον ανησυχήσει. Ειδικότερα, ενδέχεται να δει ένα ογκίδιο, μία ανωμαλία στη μαστογραφία ή άλλα συμπτώματα που θεωρεί ότι χρειάζονται διερεύνηση. Και όσο κι αν κάποιες κακώσεις μοιάζουν με καρκίνο, άλλες δεν είναι σίγουρο ότι είναι καλοήθεις εξαιτίας της ξαφνικής τους αύξησης.

Τι είναι η βιοψία μαστού;

Πρόκειται για μία ελαφρώς επεμβατική διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός λαμβάνει ένα μικρό δείγμα του ιστού του μαστού ή υγρού για περαιτέρω εξέταση στο εργαστήριο του παθολογοανατόμου.

Διαβάστε Επίσης

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Όπως προαναφέρθηκε, συνήθως περισσότερο τρομάζει τις ασθενείς η αναμονή, παρά η διαδικασία της βιοψίας μαστού που στην πραγματικότητα είναι μια απλή μικρο-επέμβαση που δεν χρειάζεται καν ολική αναισθησία. 

Η βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνα (CORE BIOPSY) θεωρείται σήμερα η ενδεδειγμένη μέθοδος για πολλές περιπτώσεις. Γίνεται με μια "κούφια" βελόνα που δίνει στο γιατρό τη δυνατότητα να λάβει περισσότερα κυλινδρικά δείγματα ιστού, τα οποία θα σταλούν στο εργαστήριο για εξέταση. Η διαδικασία κρατά περίπου 10-15 λεπτά, πραγματοποιείται με υπερηχογραφική παρακολούθηση και γίνεται με τοπική αναισθησία οπότε δεν θα νιώσεις κανέναν πόνο. Μετά τη διαδικασία ο γιατρός θα καλύψει με γάζα τη μικρή τομή που έχει γίνει για να εισαχθεί η βελόνα και μπορεί τις επόμενες ημέρες να δεις εκχυμώσεις και να πονάει ελαφρά το στήθος σου στο σημείο αυτό. 

Είναι αξιόπιστη η βιοψία;

Πρόκειται για μία μέθοδο με σημαντικό βαθμό αξιοπιστίας και γι' αυτό έχει επικρατήσει της χειρουργικής βιοψίας. Σε κάθε περίπτωση, μόνο ο γιατρός που σε παρακολουθεί μπορεί να αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη διαδικασία για σένα και να απαντήσει με έγκυρο τρόπο σε όλες σου τις απορίες. 

Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα της βιοψίας;

Συνήθως χρειάζονται από λίγες ημέρες μέχρι δύο εβδομάδες για να βγουν τα αποτελέσματα μιας βιοψίας. 

Βιοψία σημαίνει ότι έχω καρκίνο;

Όχι. Ο γιατρός πιθανότατα θέλει να διερευνήσει το μόρφωμα που έχει εντοπίσει. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καλοήθες, π.χ. ένα ιναδένωμα μαστού, μπορεί να είναι κακοήθης αλλά προκαρκινική και να χρειαστεί μια μικρή επέμβαση για να αφαιρεθεί, και μπορεί βέβαια να είναι κακοήθεια που να χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση και θεραπεία. 

Να θυμάσαι ότι σήμερα η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού δίνει στους γιατρούς όλα τα εργαλεία για να τον αντιμετωπίσουν με επιτυχία.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i