Διατροφή για δυσκοιλότητα: 8 τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε

Η δυσκοιλιότητα είναι για κάποιους μια παροδική ενόχληση, για άλλους όμως είναι ένα θέμα υγείας που επηρεάζει την καθημερινότητά τους.

γυναίκα κρατάει την κοιλιά της λόγω δυσκοιλιότητας iStock

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί μία δυσάρεστη πάθηση που επηρεάζει περίπου το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού, με τις αιτίες να ποικίλλουν. Ωστόσο, δεδομένου ότι το εντερικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διατροφή, συνειδητοποιούμε πως από τη στιγμή που έχουμε αναγνωρίσει το πρόβλημα, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας αναλόγως. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εντάξουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα τροφές που θα βοηθήσουν στην κίνηση του εντέρου, ενώ θα αποφύγουμε άλλες που θα χειροτερέψουν την κατάσταση. Ποιες είναι εκείνες που καλό θα ήταν να περιορίσουμε στην καθημερινότητά μας;

Μην ξεχνάς ότι μόνο ο γιατρός ή ο διαιτολόγος μπορεί να σου δώσουν εξατομικευμένες συμβουλές για τη διατροφή στη δυσκολιότητα. Οι παρακάτω συμβουλές είναι γενικές και αφορούν το γενικό πληθυσμό.

Fast Food

Δεν χρειάζεται να βιώνεις περιστατικά δυσκοιλιότητας για να βγάλεις τα έτοιμα και επεξεργασμένα φαγητά από τη ζωή σου και αυτό συμβαίνει εξαιτίας της χαμηλής διατροφικής τους αξίας. Όμως, αν πράγματι υπάρχει η πάθηση στη ζωή σου, τα fast food θα χειροτερέψουν τα συμπτώματα, δεδομένου ότι είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες.

Γαλακτοκομικά

Όσο κι αν τα λατρεύεις, το τυρί και το γάλα είναι εχθροί σου στη "μάχη" σου κατά τη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τα βγάλεις εντελώς από τη ζωή σου, μπορείς απλά να τα περιορίσεις. Προτίμησε το γιαούρτι που είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα καλά βακτήρια για το έντερό σου που μπορούν να φέρουν την ισορροπία στην εντερική χλωριδα. 

Γλυκά

Πέρα από την κατάσταση της δυσκοιλιότητας, τα γλυκά θα πρέπει να είναι για εξαιρετικές περιστάσεις, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που περιλαμβάνουν. Αλλά και ειδικά για σένα, το γεγονός ότι είναι πλούσια σε λιπαρά και χαμηλά σε φυτικές ίνες, τα κάνουν αμέσως αμέσως απαγορευτικά. Εναλλακτικά, αν έχεις λιγούρα για γλυκό μπορείς να αντικαταστήσεις το cupcake με λίγο γιαούρτι με φράουλες, που θα λατρέψει το έντερό σου. 

Τηγανητά

Όσο κι αν είναι πιο νόστιμα, τα τηγανητά πρέπει να αποχωρίσουν από τη συζήτηση και τη ζωή σου, αφού τα λιπαρά που έχουν, δυσκολεύουν τη διαδικασία της πέψης. Όσο πιο αργά λοιπόν μεταφέρεται η τροφή στο έντερο, τόσο πιο πολύ νερό απομακρύνεται από εκεί, με αποτέλεσμα τα περιττώματα να είναι σκληρά, δυσκολεύοντας τη διαδικασία της τουαλέτας. 

Τρυφερό κρέας

Δύσκολα μπορείς να αντισταθείς σε ένα κομμάτι ζουμερής μπριζόλας, ωστόσο η πρωτεΐνη και τα λιπαρά, όσο η έλλειψη φυτικών ινών που παρατηρούνται στο κρέας, οφείλουν να αντισταθμιστούν με ένα συνοδευτικό μπρόκολο. 

Λευκό ψωμί

Είναι νόστιμο και αφράτο γι' αυτό θέλεις να συνοδεύει τα περισσότερα γεύματά σου. Όμως, όλα εκείνα τα τρόφιμα που περιέχουν λευκό αλεύρι ισοδυναμούν με χαμηλή ποσότητα φυτικών ινών. Προτίμησε καλύτερα το ψωμί και αρτοποιήματα που παρασκευάζονται από αλεύρι ολικής άλεσης που είναι καλύτερο για την κατάστασή σου. 

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στον οργανισμό σου, πράγμα που σημαίνει ότι θα δυσκολευτείς να πας στην τουαλέτα. Ο ενυδατωμένος οργανισμός είναι προϋπόθεση για την εύκολη κένωση, γι' αυτό αν δεν μπορείς να πεις όχι σε ένα αλκοολουχο ποτό, τουλάχιστον προσπάθησε την ίδια στιγμή να πίνεις και νερό.

Αυγά

Αν και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για την υγεία σου, οι φυτικές ίνες είναι απούσες. Όμως, δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις εντελώς τα αυγά από το πρόγραμμά σου, αρκεί να τα συνοδεύσεις με τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i