Μάθε πώς τα καλά λιπαρά συμβάλουν σε μια καλύτερη υγεία

Μάθε με μια ματιά βασικές πληροφορίες για τα "καλά" λιπαρά και το ρόλο τους στη διατήρηση της υγείας μας.

Γυναίκα που τρώει ψωμί με αβοκάντο - καλά λιπαρά istock

Το λίπος βοηθά το σώμα να έχει ενέργεια, προστατεύει τα όργανα, υποστηρίζει την ανάπτυξη των κυττάρων, διατηρεί υπό έλεγχο τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά. Όπως τονίζει η Vasanti Malik, επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, "τα διαιτητικά λιπαρά χωρίζονται σε δύο είδη: τα κορεσμένα και τα ακόρεστα. Τα πρώτα βρίσκονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα και στα γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το βούτυρο, η μαργαρίνη, η κρέμα γάλακτος και το τυρί.

Διαβάστε Επίσης

Υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών βρίσκονται, επίσης, σε πολλά επεξεργασμένα και ψημένα τρόφιμα, όπως πίτσα, επιδόρπια, χάμπουργκερ, μπισκότα και αρτοσκευάσματα.

Διαβάστε Επίσης

Τα ακόρεστα είναι τα "καλά” λιπαρά και υπάρχουν δύο τύποι: τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Βρίσκονται στο αβοκάντο και το φιστικοβούτυρο, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα φυτικά έλαια. Τα πολυακόρεστα λιπαρά περιλαμβάνουν τα Ω3 λιπαρά οξέα και τα Ω6 λιπαρά οξέα. Εμπεριέχονται σε έλαια φυτικής προέλευσης, όπως τα έλαια σόγιας και καλαμποκιού, και είναι άφθονα σε καρύδια, λιναρόσπορους, ηλιόσπορους και ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η πέστροφα".

Πώς επηρεάζουν την υγεία

Επηρεάζουν κυρίως τα επίπεδα χοληστερόλης. Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών παράγει περισσότερη LDL ή "κακή" χοληστερόλη, η οποία μπορεί να σχηματίσει πλάκα στις αρτηρίες και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού. Τα ακόρεστα λιπαρά βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων HDL ή "καλής" χοληστερόλης. Όμως, η έρευνα έχει δείξει ότι δεν αρκεί μόνο να καταναλώνεις περισσότερα υγιεινά λίπη. Πρέπει, επίσης, να μειώσεις τα ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη. 

Tip: Μην "τρελαίνεσαι" για λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας διατίθεται στην αγορά ως "υγιεινό" λάδι, αλλά είναι κατά 82% ανθυγιεινό κορεσμένο λίπος και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i