"Νόσος της βιτρίνας": Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις στενώσεις αρτηριών και τη διαλείπουσα χωλότητα

Ο αγγειοχειρουργός Γεώργιος Βουρλιωτάκης μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την εν λόγω πάθηση και τις υβριδικές αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις.

πόνος στο πόδι iStock

Έχεις ακούσει τον όρο "νόσος της βιτρίνας"; Δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την υπερβολική εμμονή με τα ψώνια, παρά με κάτι που δεν θα σου πήγαινε ποτέ ο νους. Ειδικότερα, συνδέεται με τη διαλείπουσα χωλότητα και τις στενώσεις των αρτηριών στα κάτω άκρα, που οδηγεί στη μειωμένη αιμάτωση και οξυγόνωση των σκελετικών μυών και κατ' επέκταση σε δυσάρεστα συμπτώματα. Ο αγγειοχειρουργός Γεώργιος Βουρλιωτάκης προσφέρθηκε να αποσαφηνίσει τους όρους και να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πάθηση και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης. 

Τι είναι διαλείπουσα χωλότητα;

Είναι ο πόνος κατά τη βάδιση που εντοπίζεται στην περιοχή των γλουτών, του μηρού και της γάμπας που αναγκάζει πολλούς ασθενείς να σταματήσουν τη βάδιση για λίγα λεπτά και στη συνέχεια να συνεχίσουν μέχρι την επόμενη διακοπή. Ο πόνος αυτός στην ανηφόρα γίνεται χειρότερος έως ανυπόφορος. Η διαλείπουσα χωλότητα οφείλεται σε στενώσεις ή αποφράξεις των αρτηριών των κάτω άκρων και πολύ συχνά των λαγονίων αρτηριών που εντοπίζονται κεντρικά στο χαμηλότερο σημείο της κοιλίας.

Λόγω της μειωμένης αιμάτωσης και άρα οξυγόνωσης των σκελετικών μυών των κάτω άκρων αυξάνεται ο αναερόβιος μεταβολισμός σε καταστάσεις όπως η βάδιση, παράγεται γαλακτικό οξύ που δημιουργεί το αίσθημα του πόνου και της κούρασης. Στην πιο βαριά της μορφή ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει ισχαιμικές νεκρωτικές αλλοιώσεις των κάτω άκρων (γάγγραινα) και να απαιτείται και ακρωτηριασμός ειδικά όταν συνυπάρχουν κακοί προγνωστικοί παράγοντες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, κάπνισμα, υπερλιπιδαιμία και στεφανιαία νόσος.

Η πάθηση αυτή ονομάζεται αποφρακτική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων ή περιφερική αρτηριακή νόσος ενώ πολλές φορές αναφέρεται ως "νόσος της βιτρίνας” γιατί οι ασθενείς παριστάνουν ότι χαζεύουν τις βιτρίνες των καταστημάτων κατά την ώρα του πόνου.

Τρόποι αντιμετώπισης

Μετά από τον κατάλληλο αγγειογραφικό έλεγχο η πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται με σύγχρονες μεθόδους ενδαγγειακής θεραπείας και ελάχιστα επεμβατικές πράξεις, όπως είναι η αγγειοπλαστική με μπαλόνι και ενδοαυλικούς μεταλλικούς ενδονάρθηκες (stents), διάνοιξη των αρτηριών με αθηροτόμο, χρήση μπαλονιών και stents εμπλουτισμένων με φαρμακευτική ουσία που μειώνει τις πιθανότητες υπερπλασίας των αγγείων και επαναστένωσης. Όταν η βλάβη εντοπίζεται σε πολλά επίπεδα και κινδυνεύει η ακεραιότητα του μέλους, απαιτείται υβριδική αγγειοχειρουργική επέμβαση που συνδυάζει την ενδαγγειακή αντιμετώπιση και την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Στις περιπτώσεις αυτές ο σχεδιασμός της αντιμετώπισης περιλαμβάνει πρώτα την αποκατάσταση της κεντρικότερης στένωσης όπως είναι μία στένωση λαγονίου αρτηρίας ή κοιλιακής αορτής και στη συνέχεια της στένωσης ή απόφραξης σε κάποια από τις περιφερικότερες αρτηρίες που αναφέρθηκαν.

Η αποκατάσταση των κεντρικότερων στενώσεων μπορεί να εκτελεστεί με την τεχνική της ενδαγγειακής χειρουργικής με χρήση καθετήρων αγγειοπλαστικής με μπαλόνι και με μεταλλικούς ενδονάρθηκες τα γνωστά "stents". H τεχνική αυτή εκτελείται με διαδερμική παρακέντηση χωρίς τομές ή γενική αναισθησία και σε σύντομο χρόνο. Στην περίπτωση αυτή αποφεύγονται οι μεγάλες και βαριές αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις που αποτελούσαν τον κανόνα στο παρελθόν και απαιτούσαν διάνοιξη της κοιλίας, μεγαλύτερο χειρουργικό χρόνο, χρόνο νοσηλείας και μετάγγιση αίματος.

Αφού εξασφαλιστεί η κεντρική παροχή αίματος με stent, ο αγγειοχειρουργός προχωρεί στη δεύτερη περιφερικότερη επέμβαση, η οποία μπορεί να είναι και αυτή ενδαγγειακή ή ανοικτή επέμβαση. Στη δεύτερη περίπτωση που είναι και η συχνότερη μπορεί να εκτελεστεί μηροιγνυακή παράκαμψη (bypass) ή ενδαρτηρεκτομή αρτηριών και αγγειοπλαστική με συνθετικό εμβάλωμα (patch). Στις περιπτώσεις αυτές η συνολική αντιμετώπιση της ισχαιμίας του ασθενούς χαρακτηρίζεται υβριδική γιατί συνδυάζει ανοικτή αγγειοχειρουργική επέμβαση αλλά και ενδαγγειακή λιγότερο επεμβατική θεραπεία στον ίδιο χρόνο.

Υβριδικές αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις στο μικροσκόπιο

Οι υβριδικές αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται σε ειδικές υβριδικές αίθουσες (χειρουργική αίθουσα με ενσωματωμένο αγγειογραφικό σύστημα) που διαθέτουν συνθήκες χειρουργείου με ταυτόχρονη διεγχειρητική αγγειογραφία.

Ο σκοπός και ο ρόλος του υβριδικού χειρουργείου είναι να επιτρέπει, στον ίδιο χώρο και χρόνο, τον συνδυασμό εξειδικευμένων αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων. Μέχρι τώρα, οι θεραπευτικές αυτές πράξεις έπρεπε να γίνουν στην κλασική χειρουργική αίθουσα και σε άλλο χρόνο στον αγγειογράφο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι αγγειοπαθείς να υποβάλλονται με μεγαλύτερη ταλαιπωρία και καθυστέρηση σε 2 ή 3 διαδοχικές επεμβάσεις. Με τη χρήση του υβριδικού χειρουργείου, σε ασθενείς με πολυεπίπεδες αγγειακές παθήσεις, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι μεγαλύτερη, μειώνεται η πιθανότητα επανεπεμβάσεων καθώς και ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών.

Ευχαριστούμε τον Γεώργιο Βουρλιωτάκη, αγγειοχειρουργό, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδευθέντα στην ενδαγγειακή χειρουργική στο University Medical Center Groningen (aggeia.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i