Αρθροσκόπηση ώμου: Όλα όσα θέλεις να ρωτήσεις τον ειδικό για την επέμβαση

Η εν λόγω τεχνική βασίζεται στη μικρή επεμβατικότητα και τη μεγάλη αποτελεσματικότητα.

τένις , αρθροσκόπηση ώμου iStock

Συνεργάστηκε ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος, Διευθυντής Brilakis Orthopaedics, Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός συνεργάτης περιοδικού Shape( www.brilakisorthopaedics.gr).

Η πάθηση του ώμου είναι μία από τις πιο συχνές σε ό,τι αφορά τα θέματα που σε οδηγούν στον ορθοπεδικό, με την αρθροσκόπηση να αποτελεί την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επιλογή για το πρόβλημά σου. Όσο κι αν ξεκίνησε στην αρχή για διαγνωστικούς λόγους, εν τέλει κατέληξε να είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση των περισσότερων χειρουργικών προβλημάτων του ώμου. Ωστόσο, τι γνωρίζεις για την τεχνική; Ταιριάζει στη δική σου περίπτωση;
 

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί την πλέον βέλτιστη και σύγχρονη λύση για τη θεραπεία παθήσεων του ώμου. Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που αποτελεί την πιο σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών παθήσεων. Η τεχνική αυτή βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται για διαγνωστικούς μόνο λόγους, όμως σήμερα η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί την πλέον αποτελεσματική  λύση στην αντιμετώπιση των περισσότερων χειρουργικών προβλημάτων του ώμου. Αν και ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε επαγγελματίες αθλητές, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι της καθημερινότητας υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τους ταλαιπωρούν.

Πλεονεκτήματα αρθροσκόπησης ώμου

  • H ασφάλεια
  • Το μικρό χειρουργικό τραύμα
  • H υψηλή διαγνωστική ευαισθησία
  • Το μικρότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική που εφαρμοζόταν παλαιότερα.
  • Το άψογο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Ομικρότερος χρόνος ανάρρωσης
  • Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η μεγάλη αποτελεσματικότητά της, η οποία συνδυάζεται με πολύ μικρή ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Λίγα λόγια για τη διαδικασία αρθροσκόπησης ώμου 

Η διαδικασία αρθροσκόπησης ώμου ξεκινά με τη χορηγία γενικής ή περιοχικής αναισθησίας στον ασθενή, πριν την έναρξη της επέμβασης. Η εξέλιξη της αναισθησιολογίας αλλά και των χειρουργικών τεχνικών σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας (οθόνες υψηλής ανάλυσης 4Κ, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αντλίες) έχει μειώσει τον χρόνο της επέμβασης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν μειώνοντας την ανάγκη χρησιμοποίησης ισχυρών ναρκωτικών για την επίτευξη αναισθησίας. Επίσης προσφέρει ηπιότερη, γρηγορότερη και ασφαλέστερη ανάνηψη χωρίς πολλές παρενέργειες. Έτσι, επιτρέπει στον ασθενή να φύγει μερικές ώρες μετά την επέμβαση.

Ο έλεγχος υπό "άμεση όραση" επιτυγχάνεται με την εισαγωγή στην άρθρωση μια μικρής κάμερας που ονομάζεται αρθροσκόπιο. Μεταφέρει την εικόνα από το εσωτερικό της άρθρωσης σε μια οθόνη με μεγέθυνση 20 φορές περίπου.

Έτσι, ελέγχονται ενδελεχώς όλες οι ανατομικές δομές της άρθρωσης και μπορεί να επιδιορθωθούν με ακρίβεια ακόμη και πολύ μικρές βλάβες. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα λεπτά εργαλεία και εμφυτεύσιμα αδρανή υλικά όπως ράμματα και άγκυρες.

Το αρθροσκόπιο, τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιούνται εισάγονται μέσα στην άρθρωση μέσα από μικρές τομές μήκους 5 mm περίπου. Έτσι ο τραυματισμός στο δέρμα και στους υπόλοιπους υγιείς γειτονικούς ιστούς είναι ελάχιστος.

Αυτό σημαίνει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, μιας και τα σημάδια από τις τομές πρακτικά εξαφανίζονται μετά από μερικούς μήνες αλλά κυρίως πολύ μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται περιορισμένη χρήση τόσο παυσίπονων όσο και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση ώμου;

Οι συχνότερες παθήσεις  που αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση ώμου είναι:

Προεγχειρητική προετοιμασία αρθροσκόπησης ώμου

Όπως πριν από κάθε επέμβαση η προεγχειρητική προετοιμασία της αρθροσκόπησης ώμου είναι απαραίτητη. Ο ασθενής υποβάλλεται σε καρδιολογικό προεγχειρητικό έλεγχο και σε εξετάσεις αίματος σύμφωνα με τις καθορισμένες διεθνείς οδηγίες και το ιστορικό του ασθενούς. Επίσης, γίνεται ενημέρωση του αναισθησιολόγου για το ιστορικό του ασθενούς και τα φάρμακα που λαμβάνει. Ο αναισθησιολόγος δίνει οδηγίες για την προετοιμασία του ασθενούς την ημέρα πριν το χειρουργείο. Η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο πραγματοποιείται την ημέρα της επέμβασης, μερικές ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης.

Μετεγχειρητική πορεία αρθροσκόπησης ώμου

Η μετεγχειρητική πορεία αρθροσκόπησης ώμου του ασθενούς αποτελεί ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματά της αρθροσκόπησης. Ο ασθενής από τις πρώτες κιόλας ημέρες μπορεί και ανταποκρίνεται χωρίς πόνο στις καθημερινές ασχολίες του (πχ. οδήγηση, πληκτρολόγηση, γράψιμο).

Ο ασθενής μετεγχειρητικά πρέπει να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης για την πλήρη, ταχεία και ασφαλή επάνοδό του σε καθημερινή και αθλητική δραστηριότητα. Αυτό διακρίνεται σε 3 φάσεις:

  • Φάση ηρεμίας. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να διευκολύνει τη φύση να ολοκληρώσει την διαδικασία της επούλωσης.
  • Φάση ανάκτησης του εύρους κίνησης.
  • Φάση ανάκτησης της δύναμης.

Συχνά θέματα που απασχολούν τους ασθενείς είναι τα παρακάτω:

Συνήθως δεν ακινητοποιείται το άκρο περισσότερο από μερικές ημέρες.

Η σοβαρότητα της βλάβης, η ποιότητα της χειρουργικής διόρθωσης αλλά και η ανταπόκριση του ασθενούς στο πρόγραμμα αποκατάστασης είναι οι παράμετροι που καθορίζουν τον χρόνο της επιστροφής του ασθενούς σε βαριά χειρονακτική εργασία καθώς και σε αθλητικές δραστηριότητες (επαγγελματικές ή για αναψυχή).

Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που η αποκατάσταση είναι πιο αργή, επιτυγχάνεται με λιγότερους περιορισμούς σε σύγκριση με αυτούς που απαιτούσαν οι παλαιότερες τεχνικές.

Τέλος, τα μακροχρόνια αποτελέσματα της αρθροσκόπησης ώμου είναι πολύ καλά, αφήνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών ικανοποιημένη, χωρίς πόνο και με πλήρη επιστροφή σε καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες.

Ασκήσεις & Φυσικοθεραπεια μετά από αρθροσκοπηση ώμου

Μετά απο την αρθροσκόπηση στον ώμο, 0 ασθενής θα παρακολουθηθεί από φυσιοθεραπευτή της ομάδας του ορθοπαιδικού χειρουργού Εμ.Μπριλάκη που θα εφαρμόσει ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης. Οι ασκήσεις που θα δοθούν στον ασθενή είναι ποικίλες και ξεκινάει με παθητικές, στη συνέχεια ενεργητικά υποβοηθούμενες και στο τελικό στάδιο ενεργητικές και με αντίσταση. Ο στόχος είναι ο ώμος να ενδυναμώσει πιο γρήγορα και να ανακτήσει το πλήρες εύρος κίνησης.

Επιπλοκές αρθροσκόπησης ώμου

Η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών μετά από μια αρθροσκοπική επέμβαση είναι εξαιρετικά χαμηλή σε ποσοστό <1%.

Ποιο το κόστος και οι τιμές; Πόσο κοστίζει το χειρουργείο;

Το κόστος ή τιμή για την αρθροσκόπηση του ώμου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την περιπλοκότητα της κατάστασης και τα ειδικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.  Το όφελος όμως είναι τεράστιο και αφορά την επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητα χωρίς προβλήματα. Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτονται σύμφωνα με τους όρους της κάθε ασφαλιστικής και τους όρους του ασφαλιστηρίου τους ενώ υπάρχει και συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου του ασθενούς.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i