Είναι ενοχλητικό. Σε καταλαβαίνω. Αυτήν τη στιγμή που γράφω το άρθρο έχω δίπλα μου δέκα πακέτα χαρτομάντηλα, υπέρτονο θαλασσινό νερό για ρινικές πλύσεις και παστίλιες για το λαιμό. Υπερβολική; Κάθε άλλο!
Το συνάχι είναι ένα σύμπτωμα, που οφείλεται σε ιούς και προκαλούν φλεγμονή στη βλεννογόνο της μύτης. Αποτέλεσμα είναι η υπερέκκριση βλέννας. Η αντιμετώπιση του συναχιού είναι απλή τις περισσότερες φορές και το συνάχι συνήθως κάνει τον κύκλο του.
Αν και δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να σταματήσει αμέσως, ορισμένες σπιτικές θεραπείες στο σπίτι μπορεί να σε ανακουφίσουν.
Δες και αυτό: SOS λύσεις σε 1': Έρπης, καταρροή, πονόλαιμος, ναυτία
8 σπιτικές θεραπείες για το συνάχι
Για να μειώσεις τα συμπτώματα της ρινικής καταρροής κάνε τα εξής:
- Ξεκουράσου μέχρι "να κάνει τον κύκλο του"- αυτό εξάλλου συστήνουν πρώτα οι γιατροί σε μικρούς και μεγάλους.
- Πίνε πολλά υγρά, ιδιαίτερα νερό. Βοηθά στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων τόσο της μύτης όσο και του λαιμού, διευκολύνοντας έτσι την αποβολή τους.
- Άπλωσε ένα ζεστό, υγρό πανί στο πρόσωπό σου.
- Κάνε εισπνοές ατμού δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα. Ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να καθίσεις κάτω από το ντους με το ζεστό νερό να τρέχει.
- Χρησιμοποίησε να βάλεις έναν υγραντήρα δίπλα στο κρεβάτι σου. Αυτό μπορεί να καταπολεμήσει το μπούκωμα που επιδεινώνεται από τον ξηρό αέρα.
- Χρησιμοποίησε ένα ρινικό σπρέι με φυσιολογικό ορό για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βλέννας και θα ενυδατώσει την περιοχή. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπίσεις το συνάχι. Συμβάλλει στην υγροποίηση της βλέννας και στην πιο εύκολη αποβολή της από τον οργανισμό. Επίσης, το υπέρτονο θαλασσινό νερό θα σε βοηθήσει, καθώς είναι αντιμικροβιακό.
- Δοκίμασε ένα ρινικό εκνέφωμα που βοηθά να σταματήσει το κρυολόγημα στα πρώτα συμπτώματα, κατάπολεμώντας τους ιούς του κοινού κρυολογήματος. Δρα στο πίσω μέρος της μύτης και το πάνω μέρος του λαιμού, δηλαδή στα κύρια σημεία όπου προσκολλάται ο ιός και ξεκινά την ανάπτυξή του.
- Κάνε εντριβή με έλαιο για μασάζ με βάση τον ευκάλυπτο και το δεντρολίβανο. Άπλωνε μικρή ποσότητα στο στήθος, το λαιμό, την πλάτη ή τα πονεμένα μέλη και κάνε ελαφρύ μασάζ, πριν τον ύπνο. Το μασάζ αυτό συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του στήθους, διευκολύνει την αναπνοή, καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους από το κρυολόγημα και τη γρίπη.
Φάρμακα για την καταρροή
Ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (OTC) μπορούν να βοηθήσουν, όπως:
- Αποχρεμπτικά: Εάν το συνάχι συνοδεύεται από βήχα, αυτά τα φάρμακα αραιώνουν τη βλέννα και την καθαρίζουν από το στήθος σου.
- Αποσυμφορητικά: Είναι ιδανικά για τον καθαρισμό, την ενυδάτωση και την αποσυμφόρηση των ρινικών κοιλοτήτων. Απομακρύνουν τη συσσωρευμένη βλέννα, ενυδατώνουν τη βλεννογόνο της μύτης και διευκολύνουν την αναπνοή. Ωστόσο, περιόρισε τη χρήση αποσυμφορητικών ρινικών σπρέι, μην τα χρησιμοποιείς περισσότερο από μερικές ημέρες, και ακολούθησε τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Αντιισταμινικά: Απαραίτητα εάν η καταρροή οφείλεται σε αλλεργίες, είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση του φταρνίσματος και του συναχιού.
Προσοχή!
- Οι αντιβιώσεις δεν ενδείκνυνται στην περίπτωση των ιώσεων, καθώς είναι αποτελεσματικές μόνο ενάντια στα βακτήρια και στα μικρόβια. Επιπλέον, η συχνή χρήση αντιβίωσης όπως και η λανθασμένη λήψη της μπορεί να οδηγήσουν σε ανθεκτικότητα των μικροβίων στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό και ως εκ τούτου να το καταστήσουν αναποτελεσματικό.
- Επικοινώνησε με τον γιατρό σου για να μάθεις ποια φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή είναι κατάλληλα για εσένα. Να ακολουθείς πάντα τις οδηγίες στα φάρμακα.
- Εάν δεν το συστήσει ο παιδίατρός σου, μη χορηγείς φάρμακα για το κρυολόγημα χωρίς ιατρική συνταγή σε παιδί κάτω των 6 ετών.
Πόσο διαρκεί το συνάχι;
Το πόσο διαρκεί μια ρινική καταρροή εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.
Εάν οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη, όπως το κρυολόγημα, η καταρροή ή η βουλωμένη μύτη μπορεί να διαρκέσει 7 έως 14 ημέρες.
Εάν οφείλεται σε αλλεργίες συνήθως διαρκεί όσο είσαι εκτεθειμένη στο αλλεργιογόνο. Εάν είσαι αλλεργική στη γύρη, μπορεί να διαρκέσει έξι εβδομάδες κατά τη διάρκεια της περιόδου γύρης την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.
Επισκέψου έναν παθολόγο εάν είχες συνάχι για περισσότερες από τρεις εβδομάδες και δεν είσαι αλλεργική.
Είναι το συνάχι είναι σύμπτωμα κορονοϊού; Τι κάνουμε αν ήρθαμε σε επαφή με κρούσμα;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr