Μα πώς ορισμένοι άνθρωποι καταφέρνουν να μην αρρωσταίνουν ποτέ;

Κάποιοι δεν κολλάνε ποτέ, τίποτα. Πώς θα γίνεις σαν αυτούς;

αρρωστια

Πέρα από τα προφανή (λέγε με Covid-19) υπάρχουν πάντοτε και οι ιώσεις: Xτυπoύν συνήθως την περίοδο που αλλάζουν οι εποχές (κυρίως κάποιος ιός της γρίπης) και στέλνουν τον κόσμο σπίτι με πυρετό, καταρροή και τρομερό βήχα. Είναι όμως και κάποιοι που, όπως λένε, δεν αρρωσταίνουν ποτέ και πραγματικά σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς στο καλό το καταφέρνουν. Ποιο είναι το μυστικό τους;

Κατά μέσο όρο κάθε άνθρωπος θα αρρωστήσει από κάποιο κρυολόγημα περίπου 200 φορές σε όλη του τη ζωή. Αν και κάποιοι υποφέρουν πιο συχνά από άλλους, δεν υπάρχει απόδειξη ή έρευνα που να εξηγεί το γιατί. "Είναι κυρίως φήμη" αναφέρει η Dr Natalie Riddell, λέκτορας ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο του Surrey, στην Αγγλία.

Παρότι δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένη σύνδεση μεταξύ του τρόπου ζωής και της βελτιωμένης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, η βιομηχανία γύρω απ' αυτό ανθίζει. Μόνο τα συμπληρώματα διατροφής, που είναι από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους επιχειρηματικούς τομείς παγκοσμίως, εκτιμάται ότι θα έχουν κέρδη περίπου 60 δισεκατ. δολάρια μέχρι το 2023.

Και ενώ γιατροί και ανοσολόγοι θεωρούν ότι δεν έχει αποδειχθεί ή στη χειρότερη αποτελεί μύθο το ότι κάποιοι απλά δεν αρρωσταίνουν ποτέ, συμφωνούν στο πόσο διαφέρει το ανοσοποιητικό σύστημα από άνθρωπο σε άνθρωπο. "Κάποιοι κληρονομούμε ένα σύνολο γονιδίων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι εξαιρετικά καλά στο να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένους ιούς" εξηγεί ο Daniel Davis, καθηγητής ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. "Δεν μπορείς να πεις ότι εσύ ή εγώ έχω καλύτερο ανοσοποιητικό, απλά σημαίνει ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις καλύτερα ένα ιό γρίπης από μένα", προσθέτει.

Πώς να μην αρρωσταίνεις

Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Ειδικά όταν κυκλοφορεί κορονοϊός και μεταλλάξεις παντού. Μπορείς όμως να κάνεις κάποια πράγματα ώστε να την παλεύεις με καλύτερο τρόπο.

Δείτε περισσότερα στο gr.askmen.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i