Ποιο είναι το σύμπτωμα που αποτελεί πρώιμο δείκτη της άνοιας

Ένα νέο σύμπτωμα προειδοποιεί για την εμφάνιση άνοιας, αποκάλυψε ένας Βρετανός επιστήμονας.

brain istock

Αν μέχρι τώρα πίστευες ότι τo σύμπτωμα της άνοιας ήταν η απώλεια μνήμης καιρός να αναθεωρήσεις. Ο δρ Αμάντ Κουντακάρ σε συνέντευξή του στο Express, ανάφερε ότι η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να είναι πρώιμος δείκτης της διαταραχής που ταλαιπωρεί περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. 

Αυτό το ασυνήθιστο σύμπτωμα, γνωστό και ως δυσφαγία, είχε αναφερθεί σε μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής. Όσον αφορά στο τρόπο που συνδέεται η δυσκολία κατάποσης με την άνοια, ο Αμάντ Κουντακάρ εξηγεί: "Όσοι ζουν με άνοια μπορεί να παρουσιάσουν μυϊκή αδυναμία, προβλήματα συντονισμού και μειωμένη αίσθηση στο λαιμό κάτι που οδηγεί σε δυσκολία στην κατάποση". 

Η κύρια αιτία που κρύβεται πίσω από την άνοια είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η  ασθένεια που προσβάλλει τους ηλικιωμένους και επηρεάζει την μνήμη και την συμπεριφορά των ασθενών. 

Πρόληψη άνοιας: Τips και πώς θα αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσφαγίας;

Η δυσφαγία γενικά μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της γρήγορης και βίαιης κατάποσης, επειδή οι τροφές δεν μασώνται με σωστό τρόπο και αυτά συμβάλλουν σε απώλεια βάρους, αφυδάτωση και υποσιτισμό. Τα συμπτώματα της δυσφαγίας είναι: 

  • η επίμονη μάσηση
  • η ανάγκη να κρατιέται το φαγητό στο στόμα περισσότερη ώρα κατά τη διάρκεια του φαγητού
  • ο πόνος κατά την κατάποση
  • ο βήχας
  • η βραχνή φωνή
  • η παλινδρόμηση τροφής
  • η αίσθηση πως οι τροφές "στέκονται στον λαιμό"

Το NHS East Sussex Healthcare Trust προειδοποιεί ότι τα σημάδια της δυσφαγίας δεν πρέπει να αγνοούνται, τονίζοντας πόσο συνηθισμένο είναι για τα άτομα με άνοια να δυσκολεύονται να φάνε ή να πιούν.

 "Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη δυσφαγία, συμπεριλαμβανομένης της εισρόφησης - η τροφή πηγαίνει κατά λάθος στους πνεύμονες - πνιγμού, κακής διατροφής και μειωμένης ποιότητας ζωής", ανέφερε το NHS. 

4 βασικά στοιχεία για την άνοια – και 12 tips πρόληψης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i