Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Και 3 ακόμη παράγοντες που δεν μπορείς να αλλάξεις, δυστυχώς.

εγκεφαλικό istock

Με αφορμή την περιπέτεια υγείας του Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Τζάνειο νοσοκομείο, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο ας δούμε τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό: ποιοι προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Ένα εγκεφαλικό κόβει το πιο πολύτιμο αγαθό του εγκεφάλου - το αίμα. Αναζητώντας οξυγόνο τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν. Καθώς αυτά τα κύτταρα χάνονται, συνοδεύονται από προβλήματα στην ομιλία και την κίνηση.

Εάν υπάρχει κάποιο θετικό σε αυτή την τρομερή κατάσταση, είναι ότι περίπου το 90% των κινδύνων εγκεφαλικού μπορεί να προληφθεί, σύμφωνα με τη δεύτερη φάση μιας μεγάλης, διεθνούς μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The Lancet. Ερευνητές από 32 χώρες εντόπισαν 10 τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου και το ποσοστό των εγκεφαλικών επεισοδίων που αποδίδονται σε αυτούς (ορισμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερους από έναν παράγοντες κινδύνου).

5 πράγματα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει για τον κίνδυνο εγκεφαλικού

10 παράγοντες που προκαλούν εγκεφαλικό και μπορείς να τους αλλάξεις

1. Υψηλή αρτηριακή πίεση: 48%

2. Σωματική αδράνεια: 36%

3. Μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων (συγκεκριμένα απολιποπρωτεΐνες, πρωτεΐνες που συνδέονται με τα λίπη του αίματος και θεωρούνται καλύτερος προγνωστικός παράγοντας εγκεφαλικού από την ολική χοληστερόλη): 27%

4. Κακή διατροφή: 23%

5. Κοιλιακή παχυσαρκία (η λεγόμενη κεντρική παχυσαρκία): 19%

6. Ψυχοκοινωνικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του στρες και της κατάθλιψης: 17%

7. Κάπνισμα: 12%

8. Καρδιακά προβλήματα: 9%

9. Χρήση αλκοόλ: 6%

10. Διαβήτης: 4%

Και 3 παράγοντες που δεν μπορείς να αλλάξεις

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι πέρα από τον έλεγχό σου. Αυτοί οι μη τροποποιήσιμοι κίνδυνοι εγκεφαλικού περιλαμβάνουν:

1. Η ηλικία σου: Τα χρόνια επιβαρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία. Μετά την ηλικία των 55 ετών, ο κίνδυνος εγκεφαλικού διπλασιάζεται με κάθε δεκαετία.

2. Το φύλο σου: Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πάθουν εγκεφαλικό.

3. Τα γονίδιά σου: Εάν ένας ή και οι δύο γονείς σας έπαθαν εγκεφαλικό, αυξάνονται οι πιθανότητες να ακολουθήσεις τον ίδιο δρόμο.

Tο εγκεφαλικό μπορεί να προληφθεί σε κάθε φύλο και ηλικία

"Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποιο βαθμό καθένας από αυτούς τους παράγοντες συμβάλλει στον κίνδυνο εγκεφαλικού, παρέχουν μια ισχυρή βάση για προληπτικές προσπάθειες", αναφέρει ο James L. Weiss, M.D., καθηγητής καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στο Βαλτιμόρη. "Και, γνωρίζουμε ότι το εγκεφαλικό μπορεί να προληφθεί σε άτομα κάθε φύλου και ηλικίας".

Οι παράγοντες κινδύνου ισχύουν για τους δύο βασικούς τύπους εγκεφαλικού: ισχαιμικό και αιμορραγικό.

  • Σε ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η απόφραξη της ροής του αίματος στον εγκέφαλο προκαλεί βλάβη στους νευρώνες.
  • Σε ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η βλάβη οφείλεται σε αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Η ύπαρξη ορισμένων από αυτούς τους ίδιους παράγοντες κινδύνου πριν από ένα πρώτο εγκεφαλικό μπορεί να κάνει τους επιζώντες από εγκεφαλικό πιο ευάλωτο στο να έχουν ένα δεύτερο ή τρίτο εντός πέντε ετών, αναφέρει μια έκθεση στο περιοδικό Stroke. Ένα χρόνο μετά την ανάρρωσή τους, οι επιζήσαντες από εγκεφαλικό με παράγοντες κινδύνου είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν άλλο ένα από εκείνους που δεν είχαν παράγοντες κινδύνου. Είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια από τους ανθρώπους που δεν έπαθαν ποτέ εγκεφαλικό.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ο αναπάντεχος συσχετισμός με μια καθημερινή συνήθεια

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i