Ζέστη και σκόνη: Ο συνδυασμός που σκοτώνει! Τι να κάνεις

Ζέστη και σκόνη δημιουργούν ένα θανατηφόρο κοκτέιλ. Δες πώς μπορείς να προστατευτείς.

γυναίκα και σκόνη istock

Η πολλή ζέστη και η αφρικανική σκόνη καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργούν προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους πληθυσμούς όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Τι γίνεται όμως όταν χτυπούν ταυτόχρονα;

Αυξάνεται η θνησιμότητα όταν και οι δύο κίνδυνοι είναι υψηλοί

Σύμφωνα με έρευνες ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται τόσο τις ζεστές μέρες όσο και τις ημέρες με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από λεπτά σωματίδια, γνωστά ως PM2,5. Ο κίνδυνος θανάτου είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερος από την επίδραση είτε της υψηλής ζέστης είτε της αφρικανικής σκόνης. Όσο πιο ακραίες είναι οι θερμοκρασίες και η σκόνη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. 

Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η υπερβολική ζέστη και η αφρικανική σκόνη μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία.

Το οξειδωτικό στρες είναι η πιο κοινή βιολογική οδός που συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την έκθεση στη θερμότητα. Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής μορίων υψηλής αντίδρασης γνωστών ως ελεύθερες ρίζες και της ικανότητας του σώματος να τις καταπολεμήσει. Έχει συνδεθεί με πνευμονικές παθήσεις, μεταξύ άλλων ασθενειών.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμησή τους, αλλά η σκόνη και η θερμότητα διαταράσσουν αυτήν την ισορροπία μέσω της υπερβολικής παραγωγής ελευθέρων ριζών και της μειωμένης αντιοξειδωτικής δραστηριότητας.

Έρευνα έδειξε ότι οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από σωματίδια και των ακραίων θερμοκρασιών ήταν μεγαλύτερες όταν η υψηλή θερμοκρασία τη νύχτα και η ρύπανση εμφανίζονταν μαζί. Οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν τον κανονικό ύπνο και να συμβάλουν ενδεχομένως σε χρόνιες παθήσεις υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία, και να διαταράξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία.

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στις επιπτώσεις της έκθεσης στην ακραία ζέστη και την ατμοσφαιρική ρύπανση, εν μέρει επειδή αυτό το στρες προστίθεται σε χρόνιες παθήσεις υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης ή χρόνια πνευμονοπάθεια. Η εξασθενημένη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος ως απόκριση στη θερμότητα μπορεί επίσης να συμβεί με τη γήρανση..

Τι να κάνεις για να παραμείνεις ασφαλής

  • Παράμεινε καλά ενυδατωμένη και δροσερή. Η καλή ενυδάτωση με κατανάλωση άφθονου νερού θα βοηθήσει. Τα εμπορικά κέντρα και άλλοι κλιματιζόμενοι δημόσιοι χώροι μπορούν να προσφέρουν καταφύγιο από τη ζέστη. Ο κλιματισμός στο σπίτι μπορεί να προσφέρει δροσιά ενώ ένας ιονιστής στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σωματιδίων σκόνης.
  • Μη γυμνάζεσαι σε εξωτερικούς χώρους. Ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
  • Φόρεσε μάσκα. Οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2, Ν95 & KN95, δεδομένου ότι συγκρατούν σωματίδια μεγέθους ≥0,3 μm, μπορούν να προστατεύσουν όσους πρέπει να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.
  • Απόφυγε δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπως κάπνισμα, χρήση ηλεκτρικής σκούπας, μαγείρεμα με γκάζι, άναμμα κεριών.
  • Κλείσε τα παράθυρα.  Ελαχιστοποίησε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα, διατηρώντας κλειστά – όσο γίνεται – τα παράθυρα και τις πόρτες και βελτίωσε τη μόνωση των εσωτερικών χώρων (χαραμάδες θυρών και παραθύρων) για να εμποδιστεί η είσοδος της σκόνης στον εσωτερικό χώρο.

Αφρικανική σκόνη: Πώς να καθαρίσεις και να προστατέψεις το πρόσωπό σου

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i