Μελέτη αποκάλυψε τις 10 ερωτήσεις σχετικά με τον ύπνο που θα θέλαμε να απαντηθούν για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε, (επιτέλους).
Η τεχνική 4-7-8 για να κοιμάσαι καλύτερα
10 σημαντικές ερωτήσεις για τον ύπνο που έχουν απάντηση
Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα αναζήτησης στη Google για να προσδιορίσει ποιες ερωτήσεις σχετικά με τον ύπνο γίνονται περισσότερο από τους χρήστες. Η μελέτη συνδύασε αναζητήσεις για 32 από τις πιο κοινές ερωτήσεις σχετικά με τον ύπνο για να αποκαλύψει τον μέσο μηνιαίο όγκο αναζητήσεων τους τελευταίους 12 μήνες. Οι 10 ερωτήσεις που σχετίζονται με τον ύπνο:
1. Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ;
Απάντηση: Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορείς να κοιμηθείς. Κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους είναι:
- Ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου
- Ημερήσια υπνηλία
- Καφεΐνη και αλκοόλ πριν από τον ύπνο
- Άσκηση αργά το βράδυ
- Χρήση οθονών πριν από τον ύπνο
- Ασυνήθιστο ή άβολο περιβάλλον ύπνου
- Υπνική άπνοια
- Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
- Κατάθλιψη
- Άγχος
- Προβλήματα με τον θυρεοειδή
- Πόνος
- Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία ως παρενέργεια.
- Άγχος
- Θυμός
- Νευρικότητα
Ύπνος στο τσεπάκι: 5 συμβουλές για να τον αποκτήσεις
2. Πώς να θυμάμαι τα όνειρά μου;
Απάντηση: Χρησιμοποίησε αυτές τις μεθόδους:
- Μέθοδος MILD (Mnemonic Induction of Lucid Dreams): Πριν κοιμηθείς, φαντάσου ότι θα έχεις ένα συνειδητό όνειρο και επανάλαβε ένα μνημονικό σε εαυτό σας, όπως "Θα συνειδητοποιήσω ότι ονειρεύομαι".
- Τεχνική SSILD (Wake-Back-to-Bed): Βάλε ξυπνητήρι να χτυπήσει 5 ώρες μετά τον ύπνο. Όταν ξυπνήσεις, μείνε ξύπνια για μερικά λεπτά σκεπτόμενη τα όνειρά σου ή διαβάζοντας για συνειδητά όνειρα. Στη συνέχεια, ξάπλωσε ξανά στο κρεβάτι και προσπάθησε να ξανακοιμηθείς με την πρόθεση να έχεις ένα συνειδητό όνειρο.
3. Τι είναι η υπνική άπνοια;
Απάντηση: Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτές οι παύσεις μπορεί να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό ή περισσότερο και μπορεί να συμβούν πολλές φορές κάθε νύχτα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι υπνικής άπνοιας:
- Αποφρακτική υπνική άπνοια: Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος και οφείλεται σε φράξιμο των ανώτερων αεραγωγών, συνήθως λόγω χαλάρωσης των μυών στο λαιμό.
- Κεντρική υπνική άπνοια: Αυτός ο τύπος οφείλεται σε πρόβλημα με τα σήματα από τον εγκέφαλο που ελέγχουν την αναπνοή.
4. Τι είναι η αϋπνία;
Απάντηση: Η αϋπνία είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην έναρξη ή στη διατήρηση του ύπνου. Οι άνθρωποι που έχουν αϋπνία δεν είναι ευχαριστημένοι με τον ύπνο τους, δεν τους αναζωογονεί και την ημέρα παρουσιάζουν κόπωση, ατονία, υπνηλία, δυσχέρεια συγκεντρώσεως, εκνευρισμό, θλίψη, μειωμένη λειτουργικότητα.
5. Τι είναι η υπνική παράλυση;
Απάντηση: Η υπνική παράλυση, γνωστή επίσης ως ύπνος τρόμου, είναι μια διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία κίνησης και ομιλίας αμέσως μετά το ξύπνημα ή πριν από το βύθισμα στον ύπνο. Συχνά συνοδεύεται από ζωντανές ψευδαισθήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι οπτικές, ακουστικές, απτικές ή αισθητηριακές. Η υπνική παράλυση είναι μια εμπειρία, που επηρεάζει περίπου το 4% του πληθυσμού. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο συχνή σε νέους ενήλικες.
6. Πόσο ύπνο χρειάζομαι;
Απάντηση: Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεσαι εξαρτάται από την ηλικία σου, τον τρόπο ζωής σου και την κληρονομικότητα. Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τον ύπνο ανά ηλικία:
- Νεογέννητα έως 3 μηνών: 14 έως 17 ώρες
- Βρέφη 4 έως 11 μηνών: 12 έως 15 ώρες
- Παιδιά 1 έως 2 ετών: 11 έως 14 ώρες
- Παιδιά 3 έως 5 ετών: 10 έως 13 ώρες
- Παιδιά 6 έως 13 ετών: 9 έως 11 ώρες
- Έφηβοι 14 έως 17 ετών: 8 έως 10 ώρες
- Ενήλικες 18 έως 64 ετών: 7 έως 9 ώρες
- Ενήλικες 65 ετών και άνω: 7 έως 8 ώρες
Αυτές είναι μόνο μέσες τιμές. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο ύπνο για να νιώθουν ξεκούραστοι.
7. Τι προκαλεί την υπνική παράλυση;
Απάντηση: Η ακριβής αιτία της υπνικής παράλυσης δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά θεωρείται ότι σχετίζεται με μια διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος μεταβαίνει από τον ύπνο στην αφύπνιση. Πιθανοί παράγοντες που ευνοούν την υπνική παράλυση:
- Ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου: Η έλλειψη ύπνου, οι ακανόνιστες ώρες ύπνου ή οι σύντομες υπνηλίες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.
- Άγχος ή κατάθλιψη: Το άγχος, η κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο.
- Ναρκωτικά ή αλκοόλ: Η χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ, ειδικά πριν από τον ύπνο, μπορεί να πυροδοτήσει επεισόδια.
- Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως η ναρκοληψία και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο.
- Οικογενειακό ιστορικό: Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να βιώσετε υπνική παράλυση εάν κάποιος στην οικογένειά σας την έχει βιώσει.
8. Τι είναι ο ύπνος REM;
Απάντηση: Ο ύπνος REM (Rapid Eye Movement - ύπνος ταχείας κίνησης των ματιών) αποτελεί ένα στάδιο του ύπνου που χαρακτηρίζεται από έντονες οπτικές ψευδαισθήσεις, ακινησία των μυών (εκτός από τα μάτια και τους αναπνευστικούς μύες), και εγκεφαλική δραστηριότητα παρόμοια με αυτήν που παρατηρείται στην εγρήγορση.
Αποτελεί το τελευταίο και συντομότερο στάδιο του ύπνου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20-25% του συνολικού χρόνου ύπνου στους ενήλικες. Η διάρκεια και η συχνότητα των περιόδων ύπνου REM αυξάνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις μακρύτερες περιόδους να εμφανίζονται προς το τέλος του ύπνου.
9. Πόσο βαθύ ύπνο χρειάζομαι;
Απάντηση: Η ποσότητα του βαθιού ύπνου που χρειάζεσαι εξαρτάται από την ηλικία σου.
- 18-25 ετών: Ιδανικά 7-9 ώρες ύπνου, με 1.5-2 ώρες βαθύ ύπνο.
- 18-64 ετών: Στόχος για 7-9 ώρες ύπνου συνολικά, εκ των οποίων το 13-23% (περίπου 1,5-2 ώρες) θα πρέπει να είναι βαθύς ύπνος.
- 65+: Στόχος για 7-8 ώρες ύπνου, με 1-1.5 ώρες βαθύ ύπνο.
Παρόλο που η ποσότητα του βαθύ ύπνου που χρειάζεσαι μειώνεται με την ηλικία, η ποιότητα του ύπνου σου παραμένει σημαντική.
10. Τι είναι η μελατονίνη;
Απάντηση: Η μελατονίνη, γνωστή και ως Ν-ακετυλο-5-μεθοξυτρυπταμίνη, είναι μια ορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλο, κυρίως στον επιφυσικό αδένα. Τι κάνει; Ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό: Η έκκριση της αυξάνεται σταδιακά το απόγευμα και φτάνει στο απόγειό της αργά το βράδυ, στέλνοντας σήματα στο σώμα ότι είναι ώρα για ύπνο. Τα επίπεδά της μειώνονται φυσιολογικά το πρωί, προετοιμάζοντας τον οργανισμό για την αφύπνιση.
Το μάθημα που δίνει η έρευνα
Ο ποιοτικός ύπνος μας βοηθά να λειτουργούμε σωστά. Βελτιώνει την απόδοση του εγκεφάλου μας, ανεβάζει τη διάθεσή μας και γενικά, βελτιώνει την υγεία μας. Ενώ δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι είναι πρόθυμοι να μάθουν τις απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις και προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο, σχεδόν όλοι προσπαθούν να βρουν τρόπους για να βελτιώσουν τα πρότυπα ύπνου και να βελτιώσουν την ευεξία τους.
Ο ύπνος είναι προφανώς σημαντικός για όλους, γιατί κάθε ζωντανό ζώο στον πλανήτη μέχρι και τα έντομα κοιμούνται και ο ύπνος είναι επικίνδυνος από εξελικτική άποψη, επομένως πρέπει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Διαφορετικά, δεν θα κοιμόμασταν.
Πηγή: Google Keyword Planner
Πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr