Σε ποια όργανα του σώματος "χτυπάει" το κάπνισμα;

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: πού και πώς επιδρά το κάπνισμα στο σώμα μας;

καπνισμα istock

Το 2024 η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος έχει στόχο την προστασία των παιδιών από τις τακτικές της βιομηχανίας καπνού για να εξασφαλιστεί η υγεία των μελλοντικών γενιών αλλά και η συνεχής μείωση της χρήσης των καπνικών προϊόντων.

Σε ποια όργανα του σώματος χτυπάει το κάπνισμα;

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 βλαπτικές χημικές ουσίες, με σημαντική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

  1. Καρδιά
  2. Αγγεία
  3. Διάφορα όργανα
  4. Πνεύμονες
  5. Αναπαραγωγικά όργανα
  6. Στόμα
  7. Αρθρώσεις
  8. Δέρμα
  9. Μάτια
  10. Εγκέφαλος

1. Καρδιά

Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου μάλιστα όταν εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες συνυπάρχει σχεδόν πάντα με ιστορικό καπνίσματος. Η νικοτίνη και άλλα χημικά συστατικά των τσιγάρων προκαλούν στένωση των αιμοφόρων αγγείων, αθηρωμάτωση, σκλήρυνση των αγγείων και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

2. Αγγεία

Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, όπως αρτηριοσκλήρωση (στένωση των αρτηριών), περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD) και διαβητική αγγειοπάθεια.

3. Διάφορα όργανα

Οι καρκινογόνες ουσίες στον καπνό προκαλούν μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων. Έτσι το κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου σε πολλαπλά όργανα και κυρίως των πνευμόνων, του στόματος, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης.

4. Πνεύμονες

Το κάπνισμα προκαλεί χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα. Αυτές οι καταστάσεις μειώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και την αναπνευστική ικανότητα των ασθενών.

5. Αναπαραγωγικά όργανα

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η αποβολή, η πρόωρη γέννηση και το χαμηλό βάρος γέννησης. Επιπλέον, οι άνδρες καπνιστές είναι πιο πιθανό να έχουν στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Και όσο περισσότερο καπνίζουν, τόσο χειρότερο μπορεί να γίνει. Οι άνδρες που καπνίζουν είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο των όρχεων. Και οι γυναίκες καπνίστριες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

6. Στόμα

Το κάπνισμα προκαλεί προβλήματα στη στοματική κοιλότητα, όπως ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, απώλεια δοντιών και καρκίνο του στόματος. Επίσης, οδηγεί σε δυσάρεστη αναπνοή και αποχρωματισμό των δοντιών.

7. Αρθρώσεις

Πόνος και φλεγμονή στις αρθρώσεις; Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ). Και τα φάρμακα δεν λειτουργούν τόσο καλά σε άτομα που καπνίζουν. 

8. Δέρμα

Το κάπνισμα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματός σου. Μπορεί να κάνει το δέρμα μιας 40χρονης να μοιάζει με αυτό μιας 70χρονης καπνίστριας. Αυτή η βλάβη δεν μπορεί να αναιρεθεί και μπορεί να επιδεινώσει πολλές δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος.

9. Μάτια

Το κάπνισμα έχει διπλάσιες πιθανότητες να πάθεις εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια πάθηση των ματιών που καταστρέφει την κεντρική όραση που χρειάζεσαι για να διαβάσεις, να γράψεις και να δεις τα πρόσωπα άλλων ανθρώπων. Έχεις επίσης τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξεις καταρράκτη, ο οποίος προκαλεί θολή όραση.

10. Εγκέφαλος

Εάν καπνίζεις, έχεις τριπλάσιες πιθανότητες να πάθεις εγκεφαλικό - ένας θρόμβος αίματος στον εγκέφαλο που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως παράλυση προσώπου, θολή όραση, προβλήματα στο περπάτημα και μερικές φορές θάνατο. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ανεύρυσμα.

Δευτεροπαθής έκθεση στον Καπνό

Ο καπνός από τα τσιγάρα δεν βλάπτει μόνο τους καπνιστές, αλλά και τους μη καπνιστές που εκτίθενται δευτεροπαθώς στον καπνό. Οι μη καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τις ίδιες ασθένειες με τους καπνιστές, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.

5 τρόποι να κόψεις το τσιγάρο χωρίς να παχύνεις

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i