Ποιος είπε ότι όλα τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι το ίδιο κακά για την υγεία σου; Ενώ συχνά τα έχουμε "στοχοποιήσει" ως τα μεγάλα κακά της διατροφής μας, μια πρόσφατη μελέτη από το Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Lancet Regional Health" ρίχνει νέο φως στην υπόθεση. Στην πραγματικότητα, δεν είναι όλα τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα εξίσου επικίνδυνα. Ας δούμε ποια είναι τα δύο "χειρότερα" και ποια άλλα τρόφιμα που ίσως δεν περίμενες, αποδείχθηκαν λιγότερο βλαβερά για την καρδιά μας.
Τα 2 χειρότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
► Ζαχαρούχα ποτά: Σίγουρα τα γνωρίζεις. Τα ζαχαρούχα ποτά είναι γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και θερμίδες. Σύμφωνα με τη μελέτη από το Χάρβαρντ, αυτά τα ποτά συνδέονται στενά με αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
► Επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά): Αν είσαι λάτρης των λουκάνικων, του μπέικον και των άλλων επεξεργασμένων κρεάτων, ίσως είναι καιρός να το ξανασκεφτείς. Η μελέτη δείχνει ότι αυτά τα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών προβλημάτων, κυρίως λόγω των προσθέτων και του υψηλού περιεχομένου σε κορεσμένα λιπαρά.
Τα 8 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που αναδείχθηκαν λιγότερο βλαβερά
► Γιαούρτι: το γιαούρτι - ειδικά το προβιοτικό - φαίνεται να προσφέρει καρδιοπροστατευτικά οφέλη. Ενώ περιέχει λιπαρά και ζάχαρη, οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί του μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
► Ψωμί ολικής άλεσης: Είτε το αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ είτε το φτιάχνεις μόνος σου, το ψωμί ολικής άλεσης αποδεικνύεται ότι έχει καρδιοπροστατευτικά οφέλη. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και θρεπτικά συστατικά το κάνει μια καλή επιλογή.
► Δημητριακά πρωινού: Αν τα δημητριακά σου περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και περισσότερες ίνες, μπορεί να μην είναι τόσο βλαβερά όσο νομίζεις. Αυτά τα προϊόντα δεν φαίνεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.
► Σνακς: Ορισμένα επεξεργασμένα σνακς, εφόσον δεν περιέχουν υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης ή αλατιού, δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών προβλημάτων.
► Σάλτσες και καρυκεύματα: Παρά το γεγονός ότι περιέχουν πρόσθετα, κάποιες σάλτσες και καρυκεύματα δεν φαίνεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις.
► Γάλα και γαλακτοκομικά: Οι επεξεργασμένες μορφές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορούν να είναι λιγότερο βλαβερές από ότι πιστεύεται, αν καταναλώνονται με μέτρο.
► Φρουτώδεις χυμοί: Όσο κι αν είναι επεξεργασμένοι, οι φρουτώδεις χυμοί δεν φαίνεται να συνδέονται στενά με τον καρδιοαγγειακό κίνδυνο, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο.
► Έτοιμα γεύματα: Ενώ συχνά επικρίνονται για τα υψηλά επίπεδα προσθέτων και λιπαρών, κάποια έτοιμα γεύματα δε δείχνουν να έχουν τόσο αρνητική επίδραση στην καρδιά, αρκεί να είναι ισορροπημένα διατροφικά.
Διάβασε επίσης:
Οι υπερεπεξεργασμένες τροφές προκαλούν 32 προβλήματα υγείας | Πώς να τα αποφύγεις
Προ-χωνεμένες τροφές: Πως θα ένιωθες αν ήξερες ότι τρως μασημένη τροφή;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr