Xημειοθεραπεία: Η διατροφική παρέμβαση που μπορεί να σε βοηθήσει

Η δύναμη και η αντοχή απαιτούνται στην καθημερινότητα και τη θεραπεία - πώς θα τις εξασφαλίσεις;

Xημειοθεραπεία iStock

Όταν μιλάμε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου παγκοσμίως, η συζήτηση συχνά επικεντρώνεται στη χημειοθεραπεία και τις παρενέργειές της, όπως η κόπωση, η απώλεια βάρους, η ναυτία και η έλλειψη όρεξης. Οι επιπτώσεις της θεραπείας στην ποιότητα ζωής είναι σημαντικές, καθώς η σωματική εξασθένιση και η απώλεια μυϊκής μάζας γίνονται προκλήσεις που οι ασθενείς καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η διατήρηση της μυϊκής μάζας δεν είναι απλώς θέμα εμφάνισης, αλλά ένας σημαντικός παράγοντας για τη δύναμη και την αντοχή που απαιτούνται στην καθημερινότητα και τη θεραπεία.

Πώς όμως μπορεί ένας ασθενής να προστατεύσει τη μυϊκή μάζα κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας; Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, η απάντηση ίσως βρίσκεται στην αύξηση της κατανάλωσης πρωτεΐνης στη διατροφή. Η έρευνα αυτή ανοίγει έναν νέο δρόμο στις διατροφικές προσεγγίσεις για την υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο, με απλές και εφαρμόσιμες συμβουλές.

Πώς η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση των μυών

Η απώλεια μυϊκής μάζας είναι συχνή στον καρκίνο του παχέος εντέρου και ενισχύεται από τις επιδράσεις της χημειοθεραπείας. Μελέτες δείχνουν ότι μέχρι και οι μισοί ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν ήδη χαμηλή μυϊκή μάζα από τη στιγμή της διάγνωσης. Αυτό οφείλεται σε διάφορες μεταβολικές αλλαγές που προκαλεί ο καρκίνος στο σώμα, οι οποίες εντείνουν τη διάσπαση των μυϊκών ιστών. Η απώλεια μυϊκής μάζας δεν επηρεάζει μόνο τη φυσική δύναμη αλλά αυξάνει και τις επιπλοκές κατά τη θεραπεία και μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες θέλησαν να δουν αν οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να διατηρήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα, απλώς και μόνο αυξάνοντας την κατανάλωση πρωτεΐνης. Όπως εξηγεί η Κάρλα Πράντο, καθηγήτρια διατροφής και βασική ερευνήτρια στη μελέτη: "Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, αν σκεφτείς τις επιπτώσεις που έχει η χημειοθεραπεία στη μυϊκή μάζα".

Η προσέγγιση της μελέτης

Στη μελέτη συμμετείχαν 50 ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου σταδίου δύο έως τέσσερα. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και κάθε ομάδα κλήθηκε να ακολουθήσει διαφορετικά επίπεδα κατανάλωσης πρωτεΐνης. Η πρώτη ομάδα είχε ως στόχο να καταναλώνει ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, δηλαδή την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα για ογκολογικούς ασθενείς, ενώ η δεύτερη έπρεπε να διπλασιάσει την ποσότητα, φτάνοντας τα δύο γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό.

Για να στηρίξουν τους συμμετέχοντες, η ερευνητική ομάδα τους παρείχε προσωπική καθοδήγηση από διαιτολόγο, με συμβουλές και εξατομικευμένα πλάνα γευμάτων. Η πρωτεΐνη προερχόταν από διάφορες πηγές όπως το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, και συμπληρώματα πρωτεΐνης.

Τα αποτελέσματα της διατροφικής παρέμβασης

Παρόλο που πολλοί ασθενείς δυσκολεύτηκαν να φτάσουν το στόχο των δύο γραμμαρίων, οι περισσότεροι κατάφεραν να αυξήσουν την κατανάλωσή τους σε 1,6 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το 60% των ασθενών που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη διατήρησαν ή ακόμα και αύξησαν τη μυϊκή τους μάζα, σε σύγκριση με το 44% στην ομάδα χαμηλότερης πρωτεΐνης.

Αυτό αποδεικνύει ότι, ακόμα κι αν δεν καταφέρουν να φτάσουν τον απόλυτο στόχο, οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από την αύξηση της πρωτεΐνης. Σύμφωνα με την Κάθριν Φορντ, επικεφαλής της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας στη διατροφή και το μεταβολισμό, "Ακόμα και χωρίς να επιτευχθεί ο απόλυτος στόχος, η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να ωφελήσει τη μυϊκή υγεία των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της θεραπείας".

Η ίδια προσθέτει πως οι ασθενείς ένιωθαν καλύτερα, μιας και εστίασαν στη διατροφή, ένα κομμάτι της θεραπείας που μπορούσαν να ελέγξουν και να βελτιώσουν. Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης συνδέθηκε επίσης με καλύτερη φυσική λειτουργία, ειδικά στο κάτω μέρος του σώματος.

Η υλοποίηση μιας τόσο πρωτεϊνικής διατροφής δεν είναι πάντα εύκολη. Οι ασθενείς ανέφεραν πως λόγω της ασθένειας, της ναυτίας και της απώλειας όρεξης, ήταν δύσκολο να καταναλώσουν τις προτεινόμενες ποσότητες τροφής. Ωστόσο, η μελέτη αυτή δείχνει πως η διατροφική παρέμβαση μπορεί να προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη.

Η Πράντο σχολιάζει ότι τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία της διατροφικής φροντίδας για τους ασθενείς με καρκίνο: "Συνήθως μόνο οι ασθενείς που έχουν κάνει οστομία [είναι ένα χειρουργικά δημιουργημένο άνοιγμα, γνωστό ως στομά, στην κοιλιά κάποιου] ή έχουν χάσει σημαντικό βάρος βλέπουν κάποιον διαιτολόγο. Ωστόσο, η διατροφική υποστήριξη μπορεί να ωφελήσει πολλούς περισσότερους ασθενείς".

Διάβασε επίσης: 

Η χημειοθεραπεία είναι μια δύσκολη θεραπεία - πώς θα αντιμετωπίσεις βασικές παρενέργειες

Χημειοθεραπεία: Πώς να νικήσεις τις παρενέργειες - 3 μυστικά που πρέπει να ξέρεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i