40.000 Έλληνες πάσχουν από αρθρίτιδα: Τι πρέπει να ξέρεις;

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας έχει οριστεί η 12η Οκτωβρίου και στη χώρα μας εκτιμάται ότι περίπου 40.000 Έλληνες πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

arthritid

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία συστηματική φλεγμονώδης νόσος, που προκαλεί μια συμμετρική χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων. Η αιτιολογία της δεν έχει καθοριστεί ακριβώς, καθώς τόσο περιβαλλοντικοί όσο και γενετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη νόσο.

Παρά τη γενική άποψη που επικρατεί, η νόσος ξεκινά σε μικρή σχετικά ηλικία και εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικα άτομα μέσης ηλικίας 30-50 ετών. Η επίπτωσή της είναι υψηλότερη σε ηλικιωμένο πληθυσμό και στις γυναίκες, με τον αριθμό των γυναικών που προσβάλλονται να είναι περίπου διπλάσιος από των ανδρών.

Κατά τη διάρκεια εξέλιξης της νόσου, οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα παρουσιάζουν έντονη επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους. Υπολογίζεται ότι 4 στους 10 ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αδυνατούν να εργαστούν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση ενώ 10 χρόνια μετά τη διάγνωση αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 50%. Σημαντικές είναι και οι οικονομικές συνέπειες από τη νόσο, για τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), από ρευματοειδή αρθρίτιδα πάσχουν 23,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, με συχνότητα που κυμαίνεται μεταξύ 0,3% και 1% του πληθυσμού των ενηλίκων.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής με αποτελεσματικές θεραπείες

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες σημαντικό ρόλο στην παθογένεια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας διαδραματίζουν τα αμυντικά κύτταρα του αίματος που ανήκουν στην κατηγορία των λευκών αιμοσφαιρίων και ονομάζονται Β-λεμφοκύτταρα και Τ-λεμφοκύτταρα, ενώ η έγκαιρη διάγνωση της νόσου αποτελεί «κλειδί» για την αποτελεσματική θεραπεία.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος στη διαχείριση της νόσου. Η αντιμετώπισή της με αποτελεσματικές θεραπείες όπως η τοσιλιζουμάμπη και η ριτουξιμάμπη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς επιτυγχάνεται υποχώρηση του πόνου και της δυσκαμψίας, πρόληψη των παραμορφώσεων των αρθρώσεων και πρόληψη της εξέλιξης της νόσου.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ:

Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Αν πονάς, ασκήσου!

Η άσκηση αυξάνει τη δύναμη και την ευελιξία, μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις και βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης. Δε χρειάζεται να τρέξεις μαραθώνιο ή να κολυμπήσεις στο ρυθμό ενός Ολυμπιονίκη αθλητή για να μειώσεις τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Ακόμη και η μέτρια άσκηση μπορεί να μειώσει τον πόνο και να σε βοηθήσει να διατηρήσεις υγιές βάρος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i