Πρόληψη του καρκίνου του μαστού: Ποιες τροφές βοηθάνε;

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού ξεκινά ΚΑΙ από τη διατροφή.

καρκίνος του μαστού artisteer

Από τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη στις μέρες μας μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Σύμφωνα μάλιστα με τελευταία στατιστικά στοιχεία απ’ όλο τον κόσμο 1 στις 10 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωής της. Η αιτιολογία της νόσου είναι πολυπαραγοντική. Παράγοντες αυξημένου κινδύνου, εκτός από την κληρονομικότητα είναι η μεγάλη διάρκεια της γόνιμης περιόδου, η καθυστερημένη εγκυμοσύνη, η παράλειψη του θηλασμού, ο τόπος καταγωγής, η παχυσαρκία, η κατάχρηση λιπαρών ουσιών, η φτωχή δίαιτα σε βιταμίνες, το κάπνισμα και οι καταχρήσεις, οι ακτινοβολίες, η λήψη θηλυκών ορμονών και η ύπαρξη κυτταρικής δυσπλασίας.

Ορμόνες και καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ορμονοεξαρτώμενος. Αυτό σημαίνει ότι η περίσσεια των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων, πυροδοτούν την ανάπτυξη του. Άρα, οι τροφές που σχετίζονται με το μεταβολισμό, δηλαδή η τήρηση ενός σωστού και ισορροπημένου τρόπου διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Ποιες τροφές βοηθάνε στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Φρούτα και λαχανικά

Αφού τα οιστρογόνα είναι η κινητήριος δύναμη της συχνότερης μορφής καρκίνου του μαστού, συνιστάται η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Ο λόγος είναι οι φυτικές τους ίνες που βοηθούν το σώμα να "εξαλείψει" τα οιστρογόνα.

Καρύδια

1 χούφτα την ημέρα θεωρείτεαι απαραίτητη, καθώς περιέχουν Ω3- αντιφλεγμονώδη και φυτοστερόλες, οι οποίες συνδέονται με τους υποδοχείς των οιστρογόνων, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του καρκίνου.

Ψάρια

Η υψηλή κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων θαλάσσιας προέλευσης σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 14%. Τα οφέλη για την υγεία των ω-3 λιπαρών οξέων που υπάρχουν σε ορισμένα ψάρια μπορεί να οφείλονται στην ικανότητά τους να μειώνει τις φλεγμονές, έναν πιθανό παράγοντα που συμβάλλει στον καρκίνο του μαστού.

Ντομάτα

Το λυκοπένιο, το ευεργετικό αυτό αντιοξειδωτικό δρα ενάντια του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και του προστάτη στους άνδρες. Φάε ντομάτα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Απόφυγε όμως κέτσαπ και έτοιμες σάλτσες με συντηρητικά.

Γλυκοπατάτα

Όπως και το καρότο και άλλα πορτοκαλί λαχανικά, η γλυκοπατάτα περιέχει μεγάλη ποσότητα καροτενοειδούς. Επιπλέον, το β-καροτένιο έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο της νόσου καθώς παρεμβαίνει και αυτό στη διαδικασία ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων και βοηθά στην ανάπλαση και στην άμυνα.

Ρόδι

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research, το ελλαγικό οξύ, που περιέχουν τα ρόδια, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού με την καταστολή της παραγωγής οιστρογόνων και την πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις φράουλες ή τα σμέουρα.

Ελαιόλαδο

Ο μεσογειακός τρόπος διατροφής είναι αναμφισβήτητα ο ιδανικότερος. Τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αποτελούν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος έχει δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, όπως το ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Cancer Research αποτελεί όμως και αντικαρκινικό φαγητό, καθώς μειώνει την ταχύτητα ανάπτυξης των όγκων σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Η πρόσληψη σόγιας φαίνεται να είναι το ίδιο ωφέλιμη, χάρη στις ισοφλαβόνες.

Μια τελευταία λέξη

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού δεν είναι απλή. Η διατροφή, ωστόσο, μπορεί να είναι πράγματι ένα σκέλος της πρόληψης. Μια υγιεινή διατροφή, άσκηση, φυσιολογικό βάρος σώματος και περιορισμός στην κατανάλωση του αλκοόλ, σε συνδυασμό με τακτικές προληπτικές εξετάσεις, είναι ο τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες για τον καρκίνο του μαστού. Διάβασε επίσης: HPV και καρκίνος του τραχήλου: 5 ερωτήσεις και απαντήσεις Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού: Οι εξελίξεις που δίνουν ελπίδα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i