Αιμορροΐδες: Οι απαντήσεις σε όσα ντρέπεσαι να ρωτήσεις

Ερωτήσεις και απαντήσεις χωρίς ταμπού για ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να σου κάνει την καθημερινότητα δύσκολη.

κάκτος βελόνες βελονισμός POMACHKA

Συνεργάστηκε ο Σπύρος Χ. Ανδρικόπουλος, χειρουργός, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Λευκός Σταυρός The Athens Clinic (s-andrikopoulos.gr).

Οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι όμως η πάθηση για την οποία οι περισσότεροι δε μιλάμε ανοιχτά, προφανώς λόγω της περιοχής εμφάνισής τους.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Πρόκειται για διογκωμένες, πολύ μικρές φλέβες γύρω από τον πρωκτό ή το κάτω μέρος του ορθού εντέρου και διακρίνονται σε δύο τύπους: στις εσωτερικές και τις εξωτερικές αιμορροΐδες. Οι πρώτες προβάλλουν στον αυλό του ορθού, ενώ οι δεύτερες στον πρωκτό. Ρόλος τους είναι η προστασία των ιστών κατά την αφόδευση αλλά και ο έλεγχος της αφόδευσης.

Γιατί με πονάνε;

Κάποιες φορές δημιουργείται διόγκωση των αιμορροΐδων. Αυτή οδηγεί στη δημιουργία μικρών μαζών εσωτερικά στο έντερο που δε θα τις αντιληφθείς. Εάν η φλεγμονή είναι μεγαλύτερη, οι αιμορροΐδες μπορεί να προβάλλουν εξωτερικά του πρωκτού την ώρα της αφόδευσης. Ανάλογα με το βαθμό της φλεγμονής, οι διογκωμένες αιμορροΐδες μπορεί να προκαλούν πόνο, κνησμό ή δυσφορία όταν φοράς στενό παντελόνι ή κάθεσαι. Επίσης, μπορεί να αιμορραγούν κατά τη διάρκεια των κενώσεων του εντέρου, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από πόνο. Γι’ αυτό και σχεδόν πάντα θα τις αντιληφθείς από το αίμα που θα δεις στο χαρτί ή στη λεκάνη.

Τι φταίει;

Ο βασικός λόγος για την εμφάνισή τους είναι η εξασθένηση των μυών και του συνδετικού ιστού στην περιοχή του πρωκτού. Τι συντελεί σε αυτό: Η ηλικία, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η πίεση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου, η δυσκοιλιότητα, η πρωκτική επαφή και η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;

Από λίγες ημέρες έως και πολλούς μήνες. Το μέγεθος, ο τύπος, το στάδιό τους και η θεραπεία που θα δεχτούν καθορίζουν συνήθως την πορεία των συμπτωμάτων. Εάν οι αιμορροΐδες είναι μικρές, τα συμπτώματα είναι πιθανότερο να υποχωρήσουν σε λίγες ημέρες χωρίς θεραπεία ή μπορεί ο γιατρός να σου συστήσει την τοπική εφαρμογή μιας αντιφλεγμονώδους αλοιφής. Στις προεξέχουσες εσωτερικές αιμορροΐδες, δηλαδή εκείνες που είναι διογκωμένες και προβάλλουν από τον πρωκτό, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη θεραπεία τους. Ακόμα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να τις αφαιρέσεις χειρουργικά.

Πότε να πάω στο γιατρό;

Με την εμφάνιση των συμπτωμάτων, θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου, ο οποίος, αφού αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη πιθανή αιτία που μπορεί να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα, θα σε κατευθύνει αναλόγως.

Τι μπορώ να κάνω;

▶ Βάλε σταδιακά περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σου. Έτσι, θα διευκολυνθούν οι κενώσεις και θα περιοριστεί η δυσκοιλιότητα.

▶ Αύξησε τη σωματική δραστηριότητα. Το βάδισμα είναι η καλύτερη επιλογή.

▶ Διατήρησε πάντα καθαρή την περιοχή του πρωκτού και μην παρατείνεις το χρόνο που μένεις στην τουαλέτα.

Πότε θα χρειαστώ χειρουργείο;

Όταν τα παραπάνω μέτρα δε βοηθούν, ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Αυτή πλέον είναι απλή και ιδιαίτερα ασφαλής, ενώ διαρκεί μόλις 30 λεπτά.

«Γιατί στην εγκυμοσύνη αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης των αιμορροΐδων;»

Αν είσαι έγκυος, έχεις πράγματι αυξημένες πιθανότητες να εμφανίζεις αιμορροΐδες, εξαιτίας της πίεσης στο υπογάστριο, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο. Η αύξηση του μεγέθους του εμβρύου προκαλεί πίεση στις φλέβες, με συνέπεια τη μείωση της ροής του αίματος προς τη λεκάνη και τη διόγκωσή τους. Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων που δημιουργούνται κατά την εγκυμοσύνη είναι πολύ πιθανό να διαρκέσουν μέχρι τον τοκετό. Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του τοκετού, στις εξωθήσεις.

Διάβασε επίσης: Το ευερέθιστο έντερο ηρεμεί με βοήθεια από τη φύση – τι να κάνεις ανάλογα με την αιτία του πόνου

Διάβασε επίσης: Τι «λένε» τα αέρια στο έντερο για την υγεία σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i